Καταδίκη της Πορτογαλίας από την ΕΔΑΔ για το πρόστιμο σε δημοσιογράφο

373

Είχε αποκαλέσει ηλίθιο έναν υπουργό

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδίκασε την Πορτογαλία για το πρόστιμο που επέβαλε σε έναν δημοσιογράφο, ο οποίος είχε χαρακτηρίσει ηλίθιο έναν υπουργό.

«Είναι ο πιο ηλίθιος πολιτικός που γνωρίζω», ήταν η τοποθέτηση του Πορτογάλου δημοσιογράφου και σήμερα (24/9) εξασφάλισε σήμερα την καταδίκη της χώρας του από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Οι δικαστές του ΕΔΑΔ εκτίμησαν πως η καταδίκη του σε πρόστιμο ήταν ένας δυσανάλογος περιορισμός της ελευθερίας της έκφρασης, ενώ οι δηλώσεις του εντάσσονταν στο πλαίσιο μιας γενικού ενδιαφέροντος συζήτησης, σύμφωνα με ανακοίνωση του Δικαστηρίου.

«Μια ορισμένη δόση υπερβολής ή πρόκλησης επιτρέπεται στο πλαίσιο της άσκησης της δημοσιογραφικής ελευθερίας», υπογράμμισαν οι δικαστές.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δημοσιογράφος, Ζοακίμ Αντόνιο Αντούνες Εμίδιο, έθεσε στο στόχαστρο έναν υφυπουργό Γεωργίας, Δασών και Περιφερειακής Ανάπτυξης –το Δικαστήριο δίνει μόνο τα αρχικά του, Ρ.Μπ.– στο άρθρο αυτό όπου ασκούσε κριτική στην πολιτική τάξη της Πορτογαλίας και το οποίο δημοσιεύθηκε στην περιφερειακή εφημερίδα O Mirante.

Το ΕΔΑΔ καταδίκασε επίσης την Πορτογαλία για τους ίδιους λόγους στην περίπτωση ενός γιατρού που έστειλε ανοικτή επιστολή σε μια τοπική εφημερίδα όπου επετίθετο στον δήμαρχο της πόλης του.

Τον κατηγορούσε ότι δεν είχε καλέσει την κλινική του σε διαπραγματεύσεις με τον Δήμο πριν από τη δημιουργία μιας υπηρεσίας ιατρικής της εργασίας από την κοινότητα.

Όπως και ο δημοσιογράφος, ο γιατρός είχε καταδικαστεί για δυσφήμηση και είχε κληθεί να καταβάλει πρόστιμο και αποζημίωση στον δήμαρχο που έθεσε στο στόχαστρο.

Και στις δύο περιπτώσεις το ΕΔΑΔ έκρινε πως τα πορτογαλικά δικαστήρια «υπερέβησαν τα όρια του περιθωρίου κρίσης τους όσον αφορά τους περιορισμούς που μπορούν να επιβληθούν σε δημόσιες συζητήσεις για θέματα γενικού ενδιαφέροντος».

https://www.newsbeast.gr/world/arthro/5415240/katadiki-tis-portogalias-apo-tin-edad-gia-to-prostimo-se-dimosiografo

ΠΗΓΗnewsbeast.gr