Αθώος ανθρωποκτονίας από αμέλεια κρίθηκε χθες από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ρόδου ένας ιατρός του Κέντρου Υγείας Καρπάθου, που κατηγορήθηκε για τον θάνατο 87χρονης γυναίκας, που έπασχε από αλτσχάιμερ την 16η Ιανουαρίου 2015.
Η Πρόεδρος του δικαστηρίου με την ανακοίνωση της ετυμηγορίας του δικαστηρίου επεσήμανε ότι ο κατηγορούμενος έκανε ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατόν για να συνδράμει την 87χρονη στο πλαίσιο των δυνατοτήτων του και των μέσων που διέθετε το Κέντρο Υγείας και παραπέρα ότι από την ακροαματική διαδικασία δεν προέκυψε ο αιτιώδης σύνδεσμος που απαιτείται μεταξύ κάποιας πράξεως ή παραλείψεως του κατηγορουμένου με το επελθόν αποτέλεσμα του θανάτου της υπερήλικης.
Πιο συγκεκριμένα ο ιατρός κατηγορήθηκε ως υπαίτιος του ό,τι στην Κάρπαθο, την 16η Ιανουαρίου 2015 από αμέλειά του, ήτοι από έλλειψη της προσοχής την οποία οφείλε κατά τις περιστάσεις και μπορούσε να καταβάλει, δεν προέβλεψε το αξιόποινο αποτέλεσμα της πράξης του και επέφερε το θάνατο άλλου.
Ειδικότερα, εφέρετο ότι ενώ εβαρύνετο εκ της εγγυητικής του θέσης ως θεράποντος ιατρού αλλά και εκ του νόμου με ιδιαίτερη νομική υποχρέωση αποτροπής του αποτελέσματος, εντούτοις δεν ενήργησε τα δέοντα σύμφωνα με τους κοινώς αναγνωρισμένους κανόνες της ιατρικής επιστήμης προς αποτροπή του θανάτου της 87χρονης ασθενούς.
Πιο συγκεκριμένα, ενώ υπηρετούσε ως εφημερεύων ιατρός στο Κέντρο Υγείας Καρπάθου και είχε ενημερωθεί τηλεφωνικώς τo βράδυ της 15ης Ιανουαρίου 2015 από συνταξιούχο ιατρό για την κατάσταση της υγείας της ηλικιωμένης ασθενούς και δη για το ό,τι είχε μέλαινες κενώσεις που υποδήλωναν γαστρορραγία και ακόμη για το ό,τι εκείνη θα προσερχόταν άμεσα στο Κέντρο Υγείας μετά των συγγενών της, εκείνος εφέρετο να μην εκτίμησε τον επείγοντα χαρακτήρα της κατάστασης και να μην ενήργησε τα δέοντα ώστε να διάγνωσει έγκαιρα τη γαστρορραγία και να περιορίσει την απώλεια αίματος και εν τέλει να αποφύγει την επικίνδυνη για τη ζωή της αιμοδυναμικά ασταθούς ασθενούς καθυστερημένη αεροδιακομιδή της στη Ρόδο.
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο εσφαλμένη ήταν και η απόφασή του να ξεκινήσει τη διαδικασία αεροδιακομιδής, απόφαση η οποία ελήφθη παρά την αιμοδυναμική αστάθεια της ασθενούς, όταν εξαιτίας της συνεχούς απώλειας αίματος επήλθε ραγδαία πτώση του αιματοκρίτη της ο οποίος έφτασε στο 12,3%, σύμφωνα με μέτρηση που διενεργήθηκε το πρωί της 16ης Ιανουαρίου 2015, ενώ το κατώτατο βιώσιμο όριο ανέρχεται σε ποσοστό 15%.
Αποτέλεσμα της ανωτέρω αμελούς συμπεριφοράς που του είχε αποδοθεί, η οποία εφέρετο να αποτελούσε σύνολο συμπεριφοράς αποτελούμενο από παραλείψεις και ενέργειες μη συνάδουσες με το αντικειμενικό καθήκον επιμελείας του μέσου συνετού ιατρού, ήταν να υποκύψει η ασθενής.
Ως συνήγορος υπεράσπισης του ιατρού παρέστη ο δικηγόρος κ. Μανώλης Στάγκας και ως συνήγορος πολιτικής αγωγής η δικηγόρος κ. Κατερίνα Μαραγκού.