Εκσυγχρονίζεται η λειτουργία των ΚΕΠ. Οι πολίτες παύουν να είναι διακομιστές εγγράφων. Δημιουργείται επιτροπή εμπειρογνωμόνων με τον πρώην πρόεδρο της Εσθονίας
Την αρχή «μόνον άπαξ» θέλει να εφαρμόσει το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης σε κάθε συναλλαγή των πολιτών με το Δημόσιο εκσυγχρονίζοντας τη λειτουργία των ΚΕΠ και δημιουργώντας ένα μητρώο, στο οποίο ο πολίτης θα μπορεί να καταχωρεί ένα δεδομένο και αυτό θα ενημερώνεται αυτόματα σε όλα τα υπόλοιπα μητρώα του δημοσίου τομέα.
«Το Δημόσιο παύει να ζητά πληροφορίες που ήδη κατέχει», έχει επισημάνει σε δηλώσεις του ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης υπογραμμίζοντας πως ο πολίτης δεν θα έχει το ρόλο «διακομιστή εγγράφων».
Ουσιαστικά θα δημιουργηθεί μία ενιαία Διαδικτυακή Πύλη, το gov.gr, ένα κεντρικό σημείο εισόδου και ψηφιακής εξυπηρέτησης, όπου θα είναι συγκεντρωμένες όλες οι ψηφιακές λύσεις και όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν όσοι συναλλάσσονται με το Δημόσιο.
Δεδομένου ότι ο θεσμός των ΚΕΠ θεωρείται ως ένας από τους πιο επιτυχημένους στην Ελλάδα, στόχος είναι η περαιτέρω αναβάθμιση της λειτουργίας τους. Γι΄αυτό και το υπουργείο, όπως είχε επισημάνει και ο κ. Πιερρακάκης στην ομιλία του στη Βουλή, τα επαναφέρει στο προσκήνιο κάνοντας μια εκ νέου αξιολόγηση των υπηρεσιών που παρέχουν και του πλαισίου λειτουργίας τους.
Υπενθυμίζεται ότι η πάταξη των γραφειοκρατικών διαδικασιών του δημοσίου αποτελεί μία διαχρονική εξαγγελία των κυβερνήσεων καθώς όπως είχε αποκαλύψει σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμά του το «Έθνος» τον περασμένο Μάρτιο και η προηγούμενη κυβέρνηση είχε εξαγγείλει τα Ψηφιακά ΚΕΠ με στόχο την αύξηση των ψηφιακών υπηρεσιών που παρέχουν αλλά και την ηλεκτρονική πρόσβαση και εξυπηρέτηση χωρίς τη φυσική παρουσία στα κατά τόπους γραφεία, αλλά από το σπίτι, το γραφείο και τις φορητές συσκευές.
Στα πλεονεκτήματα είχε παρουσιαστεί και η εφαρμογή της αρχής «Απαξ Υποβολή Πιστοποιητικών» (once only), προκειμένου οι συναλλασσόμενοι να μην απαιτείται πλέον να προσκομίζουν εκ νέου τα πιστοποιητικά που εντάσσονται στο σύστημα της Ηλεκτρονικής Αναζήτησης.
Η αναβάθμιση των ΚΕΠ αλλά και ο συνολικός ψηφιακός μετασχηματισμός της χώρας παραμένει ψηλά στην ατζέντα και στόχος του υπουργείου ψηφιακής Διακυβέρνησης είναι να έχει επιτευχθεί η σύγκλιση της Ελλάδας µε τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα ζητήματα ψηφιακής οικονομίας και διακυβέρνησης εντός της επόμενης τετραετίας.
Έμφαση θα δοθεί στη δημιουργία της Βίβλου Ψηφιακού Μετασχηματισμού, η οποία θα επικαιροποιείται ετησίως και θα αποτελεί τον οδηγό ψηφιακής στρατηγικής περιλαμβάνοντας μετρήσιµους στόχους ανά τρίμηνο. Ιδιαίτερη σημασία δίνεται στην ανάπτυξη ενός Εθνικού Πλαισίου Απλούστευσης Διαδικασιών και Μείωσης της Γραφειοκρατίας, το οποίο θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων μητρώο όλων των διοικητικών διαδικασιών του Δημοσίου, προσβάσιµο από τους πολίτες, καθώς επίσης και ένα οριζόντιο πρόγραμμα μέτρησης και μείωσης των διοικητικών βαρών της νομοθεσίας προς πολίτες και επιχειρήσεις.
Με το βλέμμα στο θαύμα της Εσθονίας
Στην κατεύθυνση αυτή, δημιουργείται μία Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, στην οποία θα συμμετέχουν Έλληνες και ξένοι ειδικοί σε θέματα ψηφιακής διακυβέρνησης. Η σύστασή της θα προβλέπεται στο αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης, ενώ όπως ανακοινώθηκε, μέλος της άμισθης επιτροπής θα είναι και ο πρώην πρόεδρος της Εσθονίας Toomas Hendrik Ilves, που συνέδεσε το όνομά του με το ψηφιακό θαύμα της χώρας, η οποία πλέον παρέχει το 99% των υπηρεσιών της ηλεκτρονικά. Παράλληλα έχει ήδη θεσμοθετηθεί ο ενδιάμεσος φορέας διαχείρισης όλων των έργων πληροφορικής στο δημόσιο, με στόχο την επιτάχυνση των διαγωνισμών. Κομβικό ρόλο θα διαδραματίσει η Κοινωνία της Πληροφορίας ΑΕ (ΚτΠ ΑΕ), η οποία θα προκηρύξει τους περισσότερους εξ αυτών.
Όσον αφορά στα υπόλοιπα έργα του υπουργείου, προχωρεί το μεγαλύτερο τηλεπικοινωνιακό ΣΔΙΤ ύψους 870 εκατ. ευρώ για υπερταχείες ευρυζωνικές συνδέσεις (Ultra Fast Broadband), μέσω του οποίου περίπου 2,5 εκατ. πολίτες, που δεν περιλαμβάνονται στα σημερινά σχέδια των τηλεπικοινωνιακών παρόχων, θα αποκτήσουν πρόσβαση σε τηλεπικοινωνιακά δίκτυα νέας γενιάς (ταχύτητες τουλάχιστον 100 Mbps, αναβαθμίσιμες σε 1 Gbps). Η εκδήλωση ενδιαφέροντος, έχει οριστεί για τις 22 Οκτωβρίου.
Επίσης αναμένεται να επαναπροκηρυχθεί ο διαγωνισμός για τις νέες ταυτότητες από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη στο τέλος του χρόνου, ενώ θα προχωρήσει και το έργο για το «έξυπνο εισιτήριο» του ΟΑΣΘ και θα προκηρυχθεί ειδική μελέτη για την εθνική στρατηγική για τα δίκτυα 5G.
https://www.ethnos.gr/ellada/58652_allazoyn-ola-sti-leitoyrgia-ton-kep-enishyontai-me-govgr