Κινήσεις για την επιτάχυνση των διαδικασιών αναμένεται να δρομολογήσουν τα συναρμόδια υπουργεία. Καθιερώνονται λιγότερα δικαιολογητικά. Σε ποιες περιπτώσεις θα προκύπτουν αυτόματα η μείωση οφειλής και το ύψος της δόσης.
Με αμιγώς αυτοματοποιημένο τρόπο θα προσδιορίζονται τα «κουρέματα» και οι δόσεις προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία για όσους μπαίνουν στον εξωδικαστικό μηχανισμό.
Αυτή είναι η βασικότερη αλλαγή που αναμένεται στο επόμενο διάστημα, η οποία θα συνδυαστεί και με τη μείωση των απαραίτητων εγγράφων που κατατίθενται στη διαδικασία υποβολής της αίτησης.
Συγκεκριμένα, με στόχο την επιτάχυνση των διαδικασιών, καθώς στα δύο έτη εφαρμογής του νόμου έχουν ρυθμίσει έως αυτή τη στιγμή τις οφειλές τους μόλις 2.107 επιχειρήσεις, ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες, τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Εργασίας προγραμματίζουν να ενσωματώσουν τις συγκεκριμένες αλλαγές εντός του Οκτωβρίου.
Όπως αναφέρουν στελέχη του οικονομικού επιτελείου, εκτός των δικαιολογητικών που θα μειωθούν, καθοριστικής σημασίας θα είναι η αυτοματοποιημένη διαδικασία διαγραφής χρεών, είτε αυτά αφορούν πρόστιμα και προσαυξήσεις, είτε αρχικό κεφάλαιο, αλλά και ο καθορισμός του ύψους και του αριθμού των δόσεων. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα αυτοματοποιημένα «κουρέματα» δεν θα ισχύουν στις περιπτώσεις όπου τα προς ρύθμιση χρέη υπερβαίνουν τις 300.000 ευρώ και στη διαδικασία εμπλέκονται και ιδιώτες πιστωτές. Δηλαδή οι τράπεζες.
Αυτή τη στιγμή για χρέη έως 300.000 ευρώ προς ΑΑΔΕ και ΚΕΑΟ η διαδικασία είναι μεν αυτοματοποιημένη, εντούτοις η διαγραφή των οφειλών και ο καθορισμός των δόσεων πρέπει να επικυρωθεί υπηρεσιακά, δηλαδή από κάποιον υπάλληλο. Ωστόσο, αρκετοί εξ αυτών, λόγω του φόβου πιθανών κυρώσεων, αποφεύγουν να «κλείνουν» υποθέσεις διευθέτησης, με αποτέλεσμα να διαπιστώνονται καθυστερήσεις.
Συνεπώς, το πρόβλημα αυτό θα λυθεί με την «αυτοματοποιημένη επικύρωση».
Οι επιδόσεις του νόμου έως σήμερα
Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (ΕΓΔΙΧ) από ενάρξεως εφαρμογής του νόμου τον Αύγουστο του 2017, έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία ετοιμασίας της αίτησης 61.447 επιχειρήσεις, ομόρρυθμοι εταίροι, ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες. Στο διάστημα αυτό έχουν υποβληθεί 6.877 αιτήσεις από επιχειρήσεις, ομόρρυθμους εταίρους, ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες και έχουν ολοκληρώσει επιτυχώς τη διαδικασία 2.107 επιχειρήσεις, ομόρρυθμοι εταίροι, ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες, δηλαδή περίπου 1 στους 3,3 οφειλέτες που υπέβαλαν αίτηση στον εξωδικαστικό μηχανισμό.
Σε ό,τι αφορά τις επιχειρήσεις, 41.083 εκκίνησαν τη διαδικασία και 10.202 πέρασαν επιτυχώς την επιλεξιμότητα. Εξ αυτών, υποβλήθηκαν 3.176 αιτήσεις, εκ των οποίων οι 833 παραπέμφθηκαν σε διμερή διαπραγμάτευση και οι 2.663 σε διαπραγμάτευση με πολλαπλούς πιστωτές. Από αυτές οι 367 έχουν ήδη ολοκληρώσει επιτυχώς τη διαδικασία με ρύθμιση των χρεών τους, εκ των οποίων οι 282 με τη διαδικασία της διμερούς διαπραγμάτευσης και οι 85 με την παρουσία συντονιστή, καθώς οι πιστωτές ήταν περισσότεροι από ένας.
Την ίδια στιγμή, με τη διαδικασία της διμερούς διαπραγμάτευσης «έκλεισαν» χωρίς επιτυχία 317 υποθέσεις, ενώ με την παρουσία συντονιστή (περισσότεροι από ένας πιστωτής) απέτυχαν να ρυθμίσουν τα χρέη τους 320 επιχειρήσεις. Οι υπόλοιπες βρίσκονται στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης.
Για τους ελεύθερους επαγγελματίες, από τα στοιχεία προκύπτει ότι 18.822 εκκίνησαν τη διαδικασία, 11.484 πέρασαν επιτυχώς την επιλεξιμότητα και υποβλήθηκαν 3.332. Εξ αυτών, 786 ολοκληρώθηκαν επιτυχώς προς ΑΑΔΕ και 1.065 αιτήσεις ολοκληρώθηκαν επιτυχώς προς ΚΕΑΟ. Αντίθετα 2.351 αιτήσεις εκ των οποίων οι 1.194 προς ΕΦΚΑ και 1.157 προς ΑΑΔΕ ολοκληρώθηκαν με αποτυχία.
Στην κατηγορία των αγροτών, 1.542 εκκίνησαν τη διαδικασία, 1.108 πέρασαν επιτυχώς την επιλεξιμότητα, 369 αιτήσεις υποβλήθηκαν, 155 αιτήσεις ολοκληρώθηκαν επιτυχώς προς ΑΑΔΕ, 144 προς ΚΕΑΟ και 1 αίτηση ολοκληρώθηκε επιτυχώς προς υπό εκκαθάριση χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.
Αντίθετα, ολοκληρώθηκαν με αποτυχία 90 αιτήσεις προς ΑΑΔΕ, 131 προς ΚΕΑΟ και 23 προς υπό εκκαθάριση χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.