Όποιος έχει υποβάλει εκπρόθεσμη δήλωση αντίρρησης στους δασικούς χάρτες, δεν μπορεί σε κανένα άλλο στάδιο να διεκδικήσει την περιουσία του. Αυτό εν συντομία αποφάσισε το Συμβούλιο της Επικρατείας και πρόκειται για απόφαση που θα επηρεάσει όσους ιδιοκτήτες δεν έχουν υποβάλει εμπρόθεσμες δηλώσεις αντίρρησης στους δασικούς χάρτες, πριν αυτοί κυρωθούν.
Με βάση την απόφαση του ΣτΕ, που δημοσιεύει το ecopress, χάνει τη δυνατότητα μεγάλος αριθμός ιδιοκτητών, που δεν έχει υποβάλει εμπρόθεσμη αντίρρηση στους δασικούς χάρτες, ακόμη και όταν υπάρχουν ιδιοκτησιακά και πολεοδομικά τεκμήρια, να διεκδικήσει σε επόμενο στάδιο της κύρωσης του Δασικού Χάρτη την περιουσία του έναντι του Δημοσίου.
Τι προβλέπει
Ειδικότερα, η απόφαση του ΣτΕ, που εκδικάστηκε και εκδόθηκε με πρόεδρο τον Ι. Μαντζουράνη και εισηγήτρια την Π. Καρλή, καταρρίπτει το επιχείρημα προσφυγής περί ελλιπούς και καθυστερημένης ενημέρωσης ιδιοκτητών να υποβάλουν εμπρόθεσμη αίτηση στο δασικό χάρτη, σημειώνοντας ότι η νομοθεσία «προβλέπει διατυπώσεις ευρείας δημοσιότητας για την ανάρτηση των δασικών χαρτών προτού αυτοί κυρωθούν, ώστε να ασκηθούν εντός συγκεκριμένης προθεσμίας αντιρρήσεις κατά του περιεχομένου τους, οι ενδιαφερόμενοι τεκμαίρεται ότι γνωρίζουν την ανάρτηση των δασικών χαρτών και, επομένως, την επικείμενη κύρωσή τους».
Η ίδια απόφαση υπογραμμίζει ότι «η προθεσμία ασκήσεως αιτήσεως ακυρώσεως κατά της κύρωσης του μη αμφισβητηθέντος με αντιρρήσεις δασικού χάρτη, η κατάρτιση και ανάρτηση του οποίου είναι γνωστή στον ενδιαφερόμενο λόγω της προηγηθείσης δημοσιότητας, κινείται από τη δημοσίευση της κυρωτικής απόφασης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως».
Ιδιαίτερες περιπτώσεις
Η απόφαση του ΣτΕ διαχωρίζει και αναγνωρίζει τις περιπτώσεις για τις οποίες «δεν έχουν τηρηθεί ή υπήρξαν ελλιπείς ή μη προσήκουσες οι διατυπώσεις δημοσιότητας, οπότε δεν μπορεί να στοιχειοθετηθεί τεκμήριο πλήρους γνώσης του περιεχομένου των χαρτών και να κινηθεί η προθεσμία άσκησης αντιρρήσεων».
Ακόμη σημειώνει: «Άλλως, επίσης, έχει το ζήτημα, όταν εκτάσεις εμπίπτουσες σε εγκεκριμένα σχέδια πόλεως ή πολεοδομικές μελέτες ως δομήσιμες, οπότε ο ενδιαφερόμενος, γνωρίζοντας ότι το ακίνητό του ευρίσκεται εντός πολεοδομημένης περιοχής, ευλόγως δεν επιδεικνύει ενδιαφέρον για το περιεχόμενο του δασικού χάρτη, περιλαμβάνονται εν τούτοις στο χάρτη ως δασικές, όταν, δηλαδή, και ο νομοθέτης θεωρεί περιττή την υποβολή αντιρρήσεων».