Μεγάλες απώλειες της τάξεως των 280 δισ. δολαρίων αναμένεται να επωμιστούν οι παραδοσιακές μεγάλες τράπεζες, οι οποίες σχετίζονται με τα συστήματα πληρωμών τους. Αυτό φαίνεται πως θα συμβεί έως το 2025 και ο λόγος είναι απλός: ολοένα και περισσότερες νεοφυείς εταιρείες δραστηριοποιούνται στην τεχνολογία των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, καταλαμβάνοντας μερίδια αγοράς στα συστήματα πληρωμών μεταξύ ατόμων και επιχειρήσεων και αντιστρόφως. Οι συναλλαγές πλέον διεκπεραιώνονται ταχύτατα και ανέξοδα.
Ψηφιακές πληρωμές
Σύμφωνα με τα στοιχεία έρευνας της εταιρείας συμβούλων και διαχείρισης δεδομένων Accenture, σε παγκόσμια κλίμακα οι δραστηριότητες παντός είδους πληρωμών, από τις πιστωτικές κάρτες μέχρι τα εμβάσματα, αποτιμώνται σε 1,5 τρισ. δολάρια. Η αγορά αυτή, η οποία κυριαρχείται από τις παραδοσιακές τράπεζες, προβλέπεται πως θα αναπτυχθεί ραγδαία και έως το 2025 θα φθάσει τα 2 τρισ. δολάρια. Ωστόσο, αυτές θα χάσουν διαφυγόντα κέρδη 280 δισ. δολαρίων ή το 15% των παγκόσμιων εσόδων από τα συστήματα πληρωμών, διότι θα έχουν κατευθυνθεί στις νεοφυείς επιχειρήσεις του κλάδου, μία εκ των οποίων είναι η γνωστή PayΡal. Πέραν της PayPal, λοιπόν, η οποία λειτουργεί ως ψηφιακή πλατφόρμα, υπάρχουν και άλλες ανταγωνίστριες των συμβατικών τραπεζικών ομίλων. Τέτοιες είναι οι Stripe και Square στη Σίλικον Βάλεϊ, καθώς και η λονδρέζικη TransferWise, η οποία παρέχει υπηρεσίες πληρωμής σε συνάλλαγμα προς εταιρείες λιανεμπορίου και πελάτες μικρών επιχειρήσεων με χαμηλότερη προμήθεια. Αξίζει να αναφερθεί στο σημείο αυτό πως στην πλειονότητά τους οι πληρωμές γίνονται σχεδόν στιγμιαία. Οπότε, εκ των πραγμάτων, εκλείπει πλέον η ανάγκη να χρησιμοποιήσει κανείς πιστωτική κάρτα, από την οποία απορρέουν και υψηλά έσοδα για τις τράπεζες.
Σύμφωνα με την έρευνα της εταιρείας επιχειρηματικών συμβούλων Accenture, ολοένα και περισσότερο οι συναλλαγές θα διεκπεραιώνονται απευθείας με τον τελικό έμπορο. Η δε επίταση του ανταγωνισμού, όπως συμπληρώνει η Accenture, θα σημάνει ότι τα περιθώρια κέρδους θα περιοριστούν και θα ενισχυθεί η τάση προς ένα σύστημα όπου πλέον οι συναλλαγές θα διεξάγονται εντελώς δωρεάν. Οπως ορθώς επισημαίνει ο Γκάρεθ Γουίλσον, διευθυντής του τμήματος διεθνών πληρωμών της Accenture, «αντί να έχουν θέσει εαυτόν στην πρώτη γραμμή του νέου ρεύματος του ακμάζοντος συστήματος πληρωμών, οι παραδοσιακές τράπεζες του κόσμου βρίσκονται αντιμέτωπες με οξύ ανταγωνισμό από νέες μονάδες, βλέποντας τα περιθώρια των κερδών τους να συμπιέζονται». Και προσθέτει: «Είμαστε μπροστά σε έναν κόσμο στιγμιαίων, δωρεάν και αόρατων συναλλαγών, ο οποίος γεννά προβλήματα για όσες τράπεζες δεν θέλουν να καταλήξουν να είναι βαρίδι του συστήματος πληρωμών».
Η ίδια η Accenture ερεύνησε τις τάσεις που επικρατούν αναφορικά με το πώς οι καταναλωτές πραγματοποιούν τις πληρωμές τους και έκανε προβολές στο μέλλον για το πώς θα διαμορφωθεί η συμπεριφορά όσων εταιρειών παρέχουν υπηρεσίες πληρωμών, πώς θα εξελιχθεί η τεχνολογία και η σχετική νομοθεσία, η οποία θα ρυθμίσει τις πληρωμές. Με αυτά κατά νου, υπολόγισε και ότι οι παραδοσιακοί χρηματοπιστωτικοί όμιλοι θα ζημιωθούν από διαφυγόντα κέρδη κατά 280 δισ. δολάρια μέσα σε ορίζοντα εξαετίας. Ειδικότερα, η Accenture εκτιμά πως οι δωρεάν συναλλαγές θα θέσουν εν κινδύνω το 8% των εσόδων των τραπεζών από τις υπηρεσίες αυτές. Ενα επιπλέον 3,9% θα αφορά αφαίρεση εσόδων από τις αόρατες πληρωμές, τις οποίες θα παρέχουν εταιρείες εκτός τραπεζικού κλάδου, ενώ ένα 2,7% θα αφορά στιγμιαίες συναλλαγές. Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι περισσότερα από τα δύο τρίτα των τραπεζικών στελεχών που συμμετείχαν στην έρευνα της Accenture συμφωνούν ότι σταδιακά οι ψηφιακές πληρωμές θα παρέχονται άνευ κόστους.