Διχογνωμία παρατηρείται στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η οποία χρειάζεται ενισχυμένο προϋπολογισμό αφενός για να τονώσει την οικονομία αφετέρου για να αντεπεξέλθει στα προβλήματα της κλιματικής αλλαγής. Εντούτοις, τόσο η Γερμανία όσο και άλλες βορειοευρωπαϊκές χώρες-μέλη τάσσονται υπέρ του περιορισμού των δαπανών. Εξ ου και ορισμένοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι επισημαίνουν στο Reuters πως ενδεχομένως η Ε.Ε. να αναγκαστεί να αναθεωρήσει τα σχέδια για υψηλότερα κονδύλια, εάν δεν εξασφαλίσει γρήγορα ένα κλίμα συναινετικό και δεν έχει ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση μέχρι την εκπνοή της χρονιάς. Ο ευρωπαϊκός διοικητικός μηχανισμός χρηματοδοτείται από επταετή προϋπολογισμό, του οποίου το ύψος και οι στόχοι συχνά αποτελούν αφορμή για μακρά διελκυστίνδα ανάμεσα στα κράτη-μέλη. Ωστόσο, όπως αναφέρει σε σχετικό δημοσίευμά του το Reuters, αυτή τη φορά οι διαφορετικές απόψεις επί του προϋπολογισμού 2021-2027 θεωρούνται σοβαρότερες και, μάλιστα, σε μια συνθήκη πολύ πιο επισφαλή.
Η οικονομία της Ευρωζώνης εξασθενεί, η Γερμανία διατρέχει τον κίνδυνο να περιπέσει σε ύφεση και άλλες χώρες δείχνουν στασιμότητα. Επιπλέον, υπάρχει έντονη αβεβαιότητα λόγω της επικείμενης εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε., η οποία ίσως συντελεστεί χωρίς συντεταγμένο τρόπο. Η συναίνεση πρέπει εγκαίρως να επιτευχθεί, διότι θα πρέπει ο ευρωπαϊκός προϋπολογισμός να επιμεριστεί σε ετήσια βάση και σε ανάλογα προγράμματα, τα οποία επίσης απαιτούν σχοινοτενείς συζητήσεις. Πέρυσι, η Κομισιόν είχε προτείνει προϋπολογισμό περίπου 1,1 τρισ. ευρώ, ήτοι 1,11% του Ακαθάριστου Εθνικού Εισοδήματος της Ε.Ε. Η εκτίμηση αυτή, όπως είναι λογικό, δεν περιλαμβάνει συνεισφορά από τη Βρετανία.
Το Βερολίνο διατυπώνει ενστάσεις, δεδομένου ότι η Γερμανία αποτελεί τη μεγαλύτερη οικονομία της Ε.Ε. με την υψηλότερη συνεισφορά στον προϋπολογισμό. Αντιτείνει ότι οι δαπάνες θα πρέπει να φθάσουν στο 1% του Ακαθάριστου Εθνικού Εισοδήματος, ενώ αντίστοιχη προσέγγιση υιοθετεί η Σουηδία και η Ολλανδία. Οι Βρυξέλλες, πάντως, επισημαίνουν πως αν και ο τρέχων προϋπολογισμός φθάνει στο 1% του ΑΕΕ, ο επόμενος χρειάζεται αύξηση λόγω σχεδιασμού για τόνωση των επενδύσεων στην έρευνα, την ψηφιακή οικονομία, τους συνοριακούς ελέγχους και την άμυνα. Το Βερολίνο ισχυρίζεται πως το προτεινόμενο 1% του ΑΕΕ ήδη συνιστά αύξηση, εφόσον η συνεισφορά της Βρετανίας έχει αφαιρεθεί. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τώρα, μαζί με τις ευρωπαϊκές χώρες του Νότου και τις ανατολικοευρωπαϊκές τάσσονται σθεναρά υπέρ ενός πιο γενναιόδωρου προϋπολογισμού ύψους 1,3% του Ακαθάριστου Εθνικού Εισοδήματος.
Τέλος, πρέπει να αναφερθεί πως σε επιμέρους ζητήματα, όπως η μετανάστευση και η αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη, η Γερμανία θέλει υψηλότερες δαπάνες από όσες προτείνει η Κομισιόν, προσθέτοντας ότι ενδεχομένως ένας τρόπος να χρηματοδοτηθεί ο προϋπολογισμός θα ήταν η επιβολή φόρου στις συναλλαγές των κεφαλαιαγορών – και σε αυτήν τη φορολόγηση συμφωνεί και η Γαλλία.