Από την 1.1.2020 θα εφαρμοστεί η ηλεκτρονική κάρτα εργασίας σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Dikaiologitika News.
Ειδικότερα αναμένεται να ξεκινήσει το επόμενο διάστημα διάλογος μεταξύ του Υπουργείου Εργασίας κα των συνδέσμων επιχειρήσεων προκειμένου να ρυθμιστούν όλες οι παράμετροι.
Με τη χρήση της ηλεκτρονικής κάρτας εργασίας θα διαπιστώνεται η ώρα εισόδου και εξόδου του εργαζόμενου κατά τη διάρκεια των ελέγχων, ώστε να περιοριστεί η αδήλωτη και υποδηλωμένη εργασία αλλά και να καταγράφονται οι υπερωρίες.
Με την θεσμοθέτηση της κάρτας εργασίας θα ενημερώνεται το σύστημα σε πραγματικό χρόνο για το χρόνο εργασίας, την ώρα προσέλευσης και αποχώρησης των εργαζομένων της επιχείρησης. Η διαδικασία αυτή γίνεται με τη χρήση κάρτας εργασίας σε ηλεκτρονικό ρολόι παρουσίας προσωπικού (ωρομέτρηση) και τα στοιχεία διαβιβάζονται με ηλεκτρονικό τρόπο στην ΕΡΓΑΝΗ. Τα στοιχεία αυτά θα διασταυρώνονται με τα αναγραφόμενα στην υποβαλλόμενη από την επιχείρηση Αναλυτική Περιοδική Δήλωση (Α.Π.Δ.). Μάλιστα η κυβέρνηση και συγκεκριμένα ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης θα ορίσει με απόφαση του, τους κλάδους και το είδος των επιχειρήσεων ανά γεωγραφική περιοχή στις οποίες θα εφαρμοστεί το σύστημα της κάρτας εργασίας.
Η ηλεκτρονική κάρτα εργασίας θεσπίστηκε το 2011 με τον νόμο 3996/2011 και δεν εφαρμόστηκε ούτε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ πάρα το γεγονός ότι τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους 52 πρωτοβάθμιες οργανώσεις εργαζομένων κατήγγειλαν στην τότε υπουργό Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου ότι πολλοί εργοδότες μειώνουν πλασματικά τις ώρες εργασίας λόγω της αύξησης του κατώτατου μισθού. Μάλιστα τότε ζητούσαν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων να εκδοθούν οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις που εκκρεμούν για να εφαρμοστεί η ηλεκτρονική κάρτα εργασίας προκειμένου οι εργοδότες να μην τους δηλώνουν 6 ώρες εργασίας και δουλεύουν 12! Όμως τότε η υπουργός Εργασίας δεν προχώρησε σε καμία ενέργεια.
Ειδικότερα οι εργαζόμενοι κατήγγειλαν τότε ότι μειώθηκαν οι ώρες ημερήσιας απασχόλησής τους πλασματικά από τις 8 ώρες στις 6 ή και λιγότερο, ενώ στην πραγματικότητα συνεχίζουν να απασχολούνται 8ωρο-12ωρο, ενώ, κατά την εξόφληση της μηνιαίας μισθοδοσίας, δεν υπολογίζονται και δεν καταβάλλονται καθόλου ή μερικώς οι πρόσθετες ώρες απασχόλησης, υπερεργασίας και υπερωρίας τους, ειδικά μετά την αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού στα 650 ευρώ.
Η κυβέρνηση γι αυτούς τους λόγους προχωρά άμεσα στην υποχρεωτική ηλεκτρονική κάρτα εργασίας που θα καταγράφονται οι ώρες εργασίας των εργαζομένων και φυσικά θα μπορούν να να ελέγχονται οι εργοδότες.
Να σημειωθεί ότι ο νόμος του 2011 ορίζει ότι «στις επιχειρήσεις, οι οποίες υποχρεούνται να εγκαταστήσουν το σύστημα της κάρτας εργασίας και καταβάλλουν εμπροθέσμως τις ασφαλιστικές εισφορές, καθώς και στους εργαζομένους των επιχειρήσεων αυτών, παρέχεται έκπτωση έως δέκα τοις εκατό (10%) επί των αντίστοιχων ασφαλιστικών εισφορών. Με απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης καθορίζεται ανά κλάδο, είδος επιχείρησης και γεωγραφική περιοχή, το ποσοστό της έκπτωσης, ύστερα από οικονομική μελέτη που εκπονείται από την Διεύθυνση Αναλογιστικών Μελετών της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικής Ασφάλισης πριν από την έναρξη εφαρμογής της παρούσας διάταξης».
Σε περίπτωση που κάποια επιχείρηση δεν εφαρμόζει το σύστημα της κάρτας εργασίας τότε θα επιβάλλονται διοικητικές κυρώσεις.
Υπερωρίες
Σε ό,τι αφορά τις υπερωρίες η ηλεκτρονική κάρτα εργασίας θα καταγραφεί ακριβώς τις υπερωρίες και δεν θα μπορεί ο εργοδότης να ισχυριστεί ότι δεν έγιναν. Η απασχόληση των μισθωτών με πενθήμερο είναι 40 ώρες την εβδομάδα και ο εργοδότης έχει δικαίωμα να τους απασχολήσει επιπλέον έως και πέντε ώρες την εβδομάδα, καταβάλλοντας το ημερομίσθιο τους προσαυξημένο κατά 20%.
Εάν εφαρμόζεται εξαήμερη εργασία, τότε ο εργοδότης μπορεί να τους απασχολήσει επιπλέον 8 ώρες, καταβάλλοντας το ημερομίσθιο τους προσαυξημένο κατά 20%.
Η απασχόληση του μισθωτού άνω των 9 ωρών την ημέρα για πενθήμερη απασχόληση και άνω των 8 ωρών των ημέρα για εξαήμερη εργασία συνιστά υπερωρία, για την πραγματοποίηση της οποίας πρέπει να τηρηθούν συγκεκριμένες διατυπώσεις, ώστε να θεωρηθεί νόμιμη υπερωρία (αμοιβή: καταβαλλόμενο ωρομίσθιο προσαυξημένο κατά 40%), άλλως θεωρείται κατ’ εξαίρεση υπερωρία (αμοιβή: καταβαλλόμενο ωρομίσθιο προσαυξημένο κατά 80%).