Το μητρώο θα καταγράφει τις επιχειρήσεις που είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους και θα τις εξαιρεί από τους στοχευμένους ελέγχους των ελεγκτικών μηχανισμών, ενώ θα τις επιβραβεύει με επιπλέον μειώσεις του μη μισθολογικού κόστους.
ύο σημαντικά μέτρα-ανάσα για τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες προωθεί η κυβέρνηση. Πρόκειται για τη θέσπιση του Λευκού Μητρώου Επιχειρήσεων καθώς και τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Το πρώτο αναμένεται να ξεκινήσει άμεσα ενώ η μείωση των εισφορών από το δεύτερο εξάμηνο του 2020.
Διευκολύνσεις και απαλλαγή από τις επισκέψεις ελεγκτικών κλιμακίων θα απολαμβάνουν οι επιχειρήσεις που θα ενταχθούν στο Λευκό Μητρώο Επιχειρήσεων. Το σχέδιο του υπουργείου Εργασίας περιλαμβάνει επιβράβευση όχι μόνο των εργοδοτών που είναι τυπικά συνεπείς, αλλά και όσων υιοθετούν σύγχρονα συστήματα διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού, όπως για παράδειγμα καινοτόμες μεθόδους συμμετοχής εργαζομένων στα κέρδη των επιχειρήσεων. Για την ένταξη στο συγκεκριμένο μητρώο θα παίζουν ρόλο τα εξής:
- Η διαχρονική και συστηματική συμμόρφωση με τις προβλέψεις της εργατικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας.
- Η έλλειψη καταγγελιών για παράβαση της εργατικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας, ιδιαίτερα ως προς τη χρήση αδήλωτης και ανασφάλιστης εργασίας.
- Ειλικρινείς επιχειρηματικές προσπάθειες για τη διατήρηση ή και αύξηση της συνολικής απασχόλησης κ.λπ.
Το μητρώο θα καταγράφει τις επιχειρήσεις που είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους και θα τις εξαιρεί από τους στοχευμένους ελέγχους των ελεγκτικών μηχανισμών, ενώ θα τις επιβραβεύει με επιπλέον μειώσεις του μη μισθολογικού κόστους.
Με αυτόν τον τρόπο οι έλεγχοι θα επικεντρώνονται σε περιπτώσεις όπου υπάρχει υψηλή παραβατικότητα. Παράλληλα θα δημιουργηθεί ένας μόνιμος μηχανισμός διάγνωσης αναγκών της αγοράς εργασίας – σε διασύνδεση με το πληροφοριακό σύστημα Εργάνη. Ο νέος ολοκληρωμένος και μόνιμος «μηχανισμός διάγνωσης» θα αποτυπώνει τις πραγματικές ανάγκες των επιχειρήσεων σε ειδικότητες και δεξιότητες ώστε ο σχεδιασμός των παρεμβάσεων να μη γίνεται πλέον στα τυφλά, όπως στο παρελθόν, αλλά να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της πραγματικής οικονομίας. Στο πλαίσιο των στοχευμένων πολιτικών θα δημιουργηθεί ένας μόνιμος μηχανισμός διαβούλευσης, σχεδιασμού και αξιολόγησης των πολιτικών και των προγραμμάτων απασχόλησης, που θα πλαισιώνεται από τους αρμόδιους φορείς της κεντρικής κυβέρνησης και της τοπικής αυτοδιοίκησης, τους κοινωνικούς εταίρους αλλά και επιστημονικούς φορείς.
Μείωση εισφορών
Προωθείται μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες από το 2020 για τους μισθωτούς πλήρους απασχόλησης. Η σταδιακή υλοποίηση του μέτρου θα ξεκινήσει το δεύτερο 6μηνο του 2020 και θα ολοκληρωθεί σε 4 στάδια το 2023. Θα αφορά περίπου 1,5 εκατομμύριο μισθωτούς, εργαζομένους με πλήρη απασχόληση. Η ελάφρυνση δεν θα προέλθει από μειώσεις στον σκληρό πυρήνα των εισφορών που αφορούν την κύρια σύνταξη υπέρ ΕΦΚΑ (20%) αλλά από τις συνεισπραττόμενες εισφορές. Πρόκειται για εισφορές που αφορούν άλλες παροχές, όπως π.χ. παροχές ανεργίας (5,61%), εργατικής κατοικίας (1%), εργατικής εστίας (0,35%), υγείας (7,1%) και επικουρικής ασφάλισης (6,5%). Αρκεί να αναφερθεί ότι το βασικό πακέτο κάλυψης για τους εργαζομένους με σχέση εξαρτημένης εργασίας είναι σήμερα στο 40,56% του μεικτού μισθού. Με την απομείωση των 5 μονάδων που σχεδιάζει το υπουργείο Εργασίας, το βασικό πακέτο κάλυψης θα κυμαίνεται πλέον στο 35,56%, δηλαδή θα υπάρξει ελάφρυνση 12,32% στο μη μισθολογικό κόστος.
Ο προγραμματισμός προβλέπει προοδευτικά αυξανόμενη μείωση του μη μισθολογικού κόστους ως εξής:
– Μείωση ασφαλιστικών εισφορών μιας ποσοστιαίας μονάδας συνολικά από 1η Ιουλίου 2020 έως 31/12/2020. Η μία ποσοστιαία μονάδα θα προκύψει σωρευτικά από μικρότερες απομειώσεις στις επιμέρους συνεισπραττόμενες εισφορές. Το κόστος του μέτρου υπολογίζεται στα 200 εκατ. ευρώ.
– Σημαντικότερη μείωση από το 2021, η οποία θα υπερβαίνει συνολικά τη μία ποσοστιαία μονάδα επιπλέον της μείωσης του 2020, για παράδειγμα της τάξης των 1,3 ποσοστιαίων μονάδων.
– Το 2022 και το 2023 συνεχίζεται η ελάφρυνση με μείωση πάνω από μία ποσοστιαία μονάδα κάθε χρόνο, ώστε σωρευτικά στο τέλος του 2023 να έχουν αφαιρεθεί 5 ποσοστιαίες μονάδες από το μη μισθολογικό κόστος.