Σε αχαρτογράφητα νερά εισέρχεται η ευρωπαϊκή οικονομία λόγω του επικείμενου Brexit και ο ελληνικός επιχειρηματικός κόσμος βρίσκεται σε κατάσταση αναμονής για το τελικό αποτέλεσμα της όλης διαδικασίας αλλά και σε μια κατάσταση αβεβαιότητας για το μέλλον.
Η Ελλάδα με το Ηνωμένο Βασίλειο συνδέονται με στενούς οικονομικούς και εμπορικούς δεσμούς, με το Ηνωμένο Βασίλειο να βρίσκεται στην πρώτη δεκάδα των κυριότερων πελατών ελληνικών προϊόντων. Κατά συνέπεια, η εμπορική πολιτική που θα επιλέξει το Ηνωμένο Βασίλειο, μετά την έξοδο από την ΕΕ (προστατευτική ή πιο ελεύθερη) είναι πολύ σημαντική για τις μελλοντικές εμπορικές σχέσεις των δυο χωρών.
Σημαντικός λόγος ανησυχίας προκύπτει και από τη διατάραξη της νομισματικής ισοτιμίας, καθώς εύκολα καταλαβαίνει κανείς ότι σε ένα ενδεχόμενο ισχυροποίησης του ευρώ έναντι της στερλίνας καθιστά αυτόματα πιο ακριβά τα ελληνικά προϊόντα που εξάγονται σήμερα στο Ηνωμένο Βασίλειο, χάνοντας μέρος της ανταγωνιστικότητας τους. Την ίδια ώρα οι εισαγωγές από το Ηνωμένο Βασίλειο καθίστανται φθηνότερες και ενδεχόμενη αύξησή τους θα πιέσει το εμπορικό έλλειμμα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο όγκος του διμερούς εμπορίου αγαθών προσεγγίζει στα 2,3 δισ. ευρώ με τις ελληνικές εξαγωγές να ανέρχονται στο 1,2 δισ. ευρώ το 2018 παρουσιάζοντας αύξηση 7,2%.
Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με την κυβέρνηση και η πρόεδρός του, Χριστίνα Σακελλαρίδη, προγραμματίζει τις επόμενες μέρες νέο κύκλο συναντήσεων με υπουργούς και μέλη της κυβέρνησης στο πλαίσιο του διαλόγου που έχει ξεκινήσει το υπουργείο Εξωτερικών, ως συντονιστής των επιμέρους επιχειρησιακών δράσεων των υπουργείων, σχετικά με την επικείμενη αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου.