Για το ένα δέκατο της υφηλίου η θερμοκρασία έχει ήδη αυξηθεί πάνω από 2 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με τα μέσα και τα τέλη του 19ου αιώνα, σύμφωνα με την ανάλυση στατιστικών μετεωρολογικών δεδομένων που παρουσιάζει σε δημοσίευμά της, μέσω ενός διαδραστικού χάρτη, η Washington Post.
H έκταση της γης που έχει υπερθερμανθεί είναι πάνω από πέντε φορές το μέγεθος των ΗΠΑ, σημειώνει το δημοσίευμα προσθέτοντας: Μία καυτή ζώνη στις ακτές της νότιας Αμερικής δείχνει μία όχι τόσο εμφανή τάση στην υπερθέρμανση του ωκεανού, και τα δυνητικά καταστρεπτικά αποτελέσματα που αυτή μπορεί να επιφέρει στην θαλάσσια ζωή. Τέτοια θερμά σημεία αποτελούν τα πεδία μίας σοβαρής επιτάχυνσης, περιοχές όπου οι γεωφυσικές διαδικασίες μεγιστοποιούν τη γενική τάση υπερθέρμανσης. Αποκαλύπτουν μάλιστα ποια σημεία της Γης θα υποστούν τις περισσότερες αλλαγές.
Περίπου 20 % του πλανήτη έχει (υπερθεμανθεί) κατά 1,5 βαθμούς Κελσίου, σημείο από το οποίο και πάνω οι επιδράσεις στην κλιματική αλλαγή γίνονται σημαντικά εντονότερες
Σε όλο τον πλανήτη, τεράστια ωκεανικά ρεύματα «ταξιδεύουν» σε νέες τοποθεσίες. Καθώς αυτά τα ρεύματα αλλάζουν, τα νερά γίνονται ολοένα θερμότερα.
Οι επιστήμονες έχουν βρει τέτοιες θερμές ζώνες στον Βόρειο Ατλαντικό, τον Βόρειο Ειρηνικό, τον Νότιο Ειρηνικό και τον Ινδικό ωκεανό.
Σύμφωνα με την ανάλυση της Washington Post, υπάρχουν αρκετά σημεία στους ωκεανούς όπου η θερμοκρασία έχει αυξηθεί κατά δυο βαθμούς Κελσίου μέσα στα τελευταία εκατό χρόνια.
Αυτή η άνοδος της θερμοκρασίας έχει χαρακτηριστεί από τους επιστήμονες ως «κόκκινη γραμμή», καθώς αν συνεχιστεί οι συνέπειες θα είναι καταστρεπτικές και μη αναστρέψιμες. Αλλά σε πολλές περιοχές, αυτό το «φράγμα» έχει ήδη καταρριφθεί.
Σε αρκετές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελβετίας και του Καζακστάν, η θερμοκρασία έχει αυξηθεί ήδη κατά δυο βαθμούς. Το ίδιο συμβαίνει και στην Αυστρία.
Μέσα στην τελευταία πενταετία, σε ένα ποσοστό μεταξύ 8 και 11% του συνόλου της η θερμοκρασία αυξήθηκε παραπάνω από το επιτρεπτό όριο.
Οι θερμές ζώνες αποτελούν τα μέρη στα οποία οι γεωφυσικές δραστηριότητες πολλαπλασιάζουν τη γενικότερη τάση ανόδου της θερμοκρασίας.
Οι ακραίες θερμοκρασίες βοηθούν τις πυρκαγιές στην Αλάσκα, τη συρρίκνωση των παγετώνων στις Άλπεις και το λιώσιμο των πάγων στις βορειοδυτικές περιοχές του Καναδά. Ως επίσης, διαταράσσει θαλάσσια οικοσυστήματα και αναστατώνει τις ζωές των ψαράδων που εξαρτώνται από αυτά.
Λόγω της ραγδαίας αύξησης της θερμοκρασίας, τα ήδη ζεστά μέρη της Μέσης Ανατολής είναι πλέον αφόρητα για όσους κάνουν εξωτερικές χειρωνακτικές εργασίας ενώ υπάρχει αισθητή αλλοίωση σε δάση, λίμνες και ποτάμια στις ΗΠΑ.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η αύξηση της θερμοκρασίας θα συνεχιστεί ακάθεκτη στα επόμενα χρόνια. Μοναδικός τρόπος να σταματήσει θα ήταν μια μεγάλη έκρηξη ηφαιστείου, όπου εξαιτίας της στάχτης θα μειωνόταν η έκθεση περιοχών στον ήλιο αλλά ένα τέτοιο γεγονός δεν θεωρείται δυνατό.