Τριάντα κατηγορίες ασφαλισμένων του Δημόσιου και ιδιωτικού τομέα θα είναι οι κερδισμένοι, εφόσον προχωρήσουν οι αλλαγές που αναμένονται στους συντελεστές του συνταξιοδοτικού. Πρόκειται για περίπου 25.000 ασφαλισμένους, που ενώ μπορούν άμεσα να ανοίξουν την πόρτα της εξόδου εκμεταλλευόμενοι ειδικές διατάξεις, ίσως πρέπει να περιμένουν λίγο – σύμφωνα με ειδικούς της κοινωνικής ασφάλισης – καθώς δεν αποκλείεται να κερδίσουν επιπλέον ποσά στην προσδοκώμενη σύνταξη.
Κυρίως πρόκειται για ασφαλισμένους που μπορούν ακόμη και σήμερα να συνταξιοδοτηθούν κάνοντας χρήση παλαιότερων διατάξεων που συνεχίζουν να ισχύουν εντός της τρέχουσας μεταβατικής περιόδου αύξησης των ορίων ηλικίας, που ολοκληρώνεται το 2022. Οι ασφαλισμένοι που αναμένεται να ευνοηθούν είναι δημόσιοι υπάλληλοι, εργαζόμενοι σε ΔΕΚΟ – Τράπεζες, αλλά και μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα (πρ. ΙΚΑ) όπως και ελεύθεροι επαγγελματίες (πρ. ΟΑΕΕ) οι οποίοι αποχωρούν με περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης.
Υπενθυμίζεται πως το υπουργείο Εργασίας μελετά την βελτίωση της ανταποδοτικότητας των κύριων συντάξεων του ΕΦΚΑμέσω διαρθρωτικών παρεμβάσεων στα ποσοστά αναπλήρωσης του νόμου Κατρούγκαλου. Στο τραπέζι βρίσκονται σενάρια αναπροσαρμογής των κρίσιμων συντελεστών που καθορίζουν εν πολλοίς το ύψος της ανταποδοτικής παροχής, η οποία μαζί με την εθνική σύνταξη «χτίζουν» το συνολικό ποσό της σύνταξης. Όπως αναφέρουν ειδικοί, μια κλιμακωτή ενίσχυση της αναπλήρωσης από τα 30 έως και πάνω από τα 40 έτη ασφάλισης, με αναπροσαρμογή των ενδιάμεσων συντελεστών θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια σωρευτική αύξηση κοντά στις 2,5 ποσοστιαίες μονάδες για 40ετία εργασιακού βίου. Μεγαλύτερη θα είναι στο ίδιο σενάριο η αύξηση της ανταποδοτικότηταςγια όσους αποχωρούν με περισσότερα από 40 χρόνια δουλειάς, καθώς μπορεί να ξεπεράσει τις 3 ποσοστιαίες μονάδες για 42 χρονιά ασφαλιστικού βίου.
Οι όποιες αλλαγές στο Ασφαλιστικό, όπως γράφει το ethnos.gr (ρεπορτάζ Γ. Φώσκολος)θα πρέπει να αναμένονται µετά τη δηµοσίευση των κρίσιµων αποφάσεων του ΣτΕ για µια σειρά από µεταρρυθµίσεις του νόµου Κατρούγκαλου. Οι κρίσεις του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου για την συνταγματικότητα του νόμου του 2016 θα θέσουν τις ράγες επί των οποίων θα κινηθεί το νέο ασφαλιστικό. Η εξίσωση είναι πολυπαραγοντική και όχι εύκολη, καθώς συνδέεται με κρίσιμες παραμέτρους όπως είναι η συνταξιοδοτική δαπάνη, για το ύψος της οποίας έχουν αναληφθεί συγκεκριμένες υποχρεώσεις. Οποιεσδήποτε αλλαγές απαιτούν αναλογιστικές μελέτες και προσεκτικούς χειρισμούς, για την διατήρηση ισορροπιών στο σύστημα. Δεδομένης μάλιστα της «τρύπας» στον προυπολογισμό του ΕΦΚΑ, ο οποίος είναι πλέον και επίσημα ελλειμματικός, μικραίνει η ευχέρεια κινήσεων για μια ενδεχόμενη αύξηση της συνταξιοδοτικής δαπάνης μέσω των συντελεστών.