Η βελτίωση της εικόνας στο πρώτο εξάμηνο της χρονιάς, τα κόκκινα δάνεια και τα δεδομένα σε όρους κεφαλαιακής επάρκειας. Τα έκτακτα κέρδη και οι εκτιμήσεις των αναλυτών. Οι προσπάθειες του κλάδου για έξοδο από την κρίση.
Παρότι το πρώτο εξάμηνο δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως «αλλαγή σελίδας», εντούτοις η βελτίωση της εικόνας των συστημικών τραπεζών σε πολλά και διαφορετικά επίπεδα είναι παραπάνω από ορατή.
Αν και υπάρχουν έκτακτοι παράγοντες που βελτιώνουν την κατάσταση, σε όρους κεφαλαίων, κερδοφορίας, μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs), ρευστότητας και σε όρους στρατηγικής, οι εγχώριες τράπεζες ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Πιθανότατα, σε αυτή την υπεραπόδοση να αποδίδεται και η έντονη ανοδική κίνηση μετά τις 16 Αυγούστου, αφού οι επενδυτές προεξόφλησαν τις θετικές ειδήσεις.
Το επόμενο στοιχείο που έχει σημασία είναι ότι πλέον οι τέσσερις τράπεζες αρχίζουν και διαφοροποιούνται σε όρους στρατηγικής και επιλογών για το απώτερο μέλλον. Αυτό το γεγονός δείχνει ότι οι διοικήσεις των τραπεζών, όχι μόνο έχουν πάρει το μήνυμα των ξένων ότι χρειάζεται να δείξουν κάτι διαφορετικό, εκτός από καλή διαχείριση των NPEs, αλλά ότι οι στρατηγικές επιλογές από εδώ και στο εξής θα έχουν αυξημένο ρόλο.
Αθροιστικά οι τέσσερις τράπεζες ξεπέρασαν τα 350 εκατ. ευρώ σε κερδοφορία, με την Εθνική Τράπεζα να σημειώνει τα περισσότερα και την Alpha Βank να ακολουθεί.
Ένα ακόμα συμπέρασμα είναι ότι το προφίλ του κινδύνου των τραπεζών έχει μειωθεί σημαντικά σε σχέση με πέρυσι και οι πηγές εσόδων, ιδιαίτερα των καθαρών εσόδων από τόκους, αλλά και άλλων πηγών, όπως οι προμήθειες και οι συναλλαγές, καλύπτουν τις απώλειες από την διάθεση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων.
Σε όρους νέων εκταμιεύσεων η εικόνα βελτιώθηκε σημαντικά με τις τράπεζες να ακολουθούν τους σχεδιασμούς τους, ενώ χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Τράπεζας Πειραιώς που θα συνεχίσει τις νέες εκταμιεύσεις με στόχο τα 4 δισ. ευρώ για φέτος. Η ρευστότητα των εγχώριων ιδρυμάτων είναι πλέον σε ικανοποιητικά επίπεδα και οι νέες πολιτικές της ΕΚΤ σε αυτό το κομμάτι αναμένεται να εξομαλύνουν πλήρως την εικόνα.
Ταυτόχρονα, η βελτίωση των συνθηκών στην οικονομία και η πολιτική σταθερότητα που προέκυψε από τις εκλογές, αρχίσει να αντανακλάται και στους σχεδιασμούς των τραπεζών αφού πλέον π.χ. η Alpha BankΑΛΦΑ +0,62% επικοινώνησε εκ νέου ότι βασικό στοιχείο της νέας διοίκησης είναι και το νέο επιχειρηματικό σχέδιο που θα παρουσιαστεί στο τέταρτο τρίμηνο του 2019, σχέδιο που θα της επιτρέψει να διαμορφώσει μια πιο φιλόδοξη στρατηγική.
Στο ίδιο μοτίβο της στρατηγικής μετά τις θετικές εξελίξεις της Intrum με την Τράπεζα Πειραιώς, άλλο ένα σημαντικό βήμα ήρθε από την Eurobank με την τελική έγκριση του SSM για την τιτλοποίηση του χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων στεγαστικών δανείων Pillar.
Όσον αφορά στις διαπραγματεύσεις της Eurobank με την PIMCO για την εξαγορά της τιτλοποίησης του Cairo, ύψους 7,5 δισ. ευρώ, και της FPS (θυγατρικής εταιρείας διαχείρισης NPLs της Eurobank), συνεχίζονται και τέλος Σεπτεμβρίου θα δοθεί η δεσμευτική προσφορά.
Τα κόκκινα δάνεια
Αναφορικά με τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, το θετικό γεγονός είναι ότι για όλες τις τράπεζες ο αρνητικός σχηματισμός NPEs κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους ήταν σημαντικά αυξημένος και σε πολλές περιπτώσεις σχεδόν διπλασιάστηκε σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο.
Οι χαμηλότερες εισροές νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων των τελευταίων δύο τριμήνων και είναι αποτέλεσμα των καλύτερων ρυθμίσεων που προσέφεραν οι τράπεζες, της συνεχιζόμενης ανοδικής κίνησης των τιμών των ακινήτων, που δίνει κίνητρο για την εξυπηρέτηση των δανείων, καθώς και της βελτίωσης του οικονομικού κλίματος.
Στο μέτωπο της μείωσης των κόκκινων δανείων από το εξάμηνο φέτος προκύπτει ότι ο περιορισμός τους θα πρέπει να επιταχυνθεί σημαντικά το 2020, αυξάνοντας σταδιακά τον όγκο με την αρωγή και των συστημικών λύσεων που έχουν προταθεί.
Το στοιχείο που επίσης αλλάζει φέτος είναι ότι η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων συνοδεύεται με carve outs και έξοδο προσωπικού από τους ισολογισμούς των τραπεζών με απώτερο στόχο την μείωση του λειτουργικού κόστους και την αύξηση της τελικής γραμμής των αποτελεσμάτων.
Κεφαλαιακά όλες οι τράπεζες αύξησαν τη δύναμη και τα κεφάλαια τους και παράλληλα βρίσκονται on track για να πετύχουν τους στόχους μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων για φέτος. Οργανικά επίσης, κινούνται με καλύτερο τέμπο από ότι το 2018.
Τέλος, από την πλήρη άρση των κεφαλαιακών περιορισμών (capital controls), οι διοικήσεις των τραπεζών εκτίμησαν συνολικά ότι αποτελεί ένα θετικό βήμα προς την κανονικότητα και ένα ισχυρό μήνυμα θετικό προς την επενδυτική κοινότητα, το οποίο θα δώσει ώθηση στο οικονομικό κλίμα και θα συμβάλει στην επιτάχυνση του ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας και στην εμπιστοσύνη υπέρ του συστήματος.