Κατατέθηκε στη Βουλή τροπολογία του Υπουργείου Δικαιοσύνης, σύμφωνα με την οποία η υποχρεωτική υπαγωγή διαφορών στη Διαμεσολάβηση του ν. 4512/2018 αναστέλλεται μέχρι 30 Νοεμβρίου 2019. Η τροπολογία κατατέθηκε λίγες μέρες μετά την προειδοποίηση των δικηγόρων προς το υπουργείο Δικαιοσύνης να μην ψηφίσει την υποχρεωτική διαμεσολάβηση, αλλά να παρατείνει την αναστολή εφαρμογής της. Πρόκειται για ένα μέτρο το οποίο ανέστειλε ο προηγούμενος υπουργός Δικαιοσύνης Μιχ. Καλογήρου για ένα χρόνο, μετά τις σφοδρές αντιδράσει τους αλλά και της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων και ουσιαστικά με αυτό τον τρόπο επανέφερε στις ράγες της συνεννόησης την εκτροχιασμένη σχέση των δικηγόρων με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.
Η τροπολογία μάλιστα ήρθε και λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση της συντονιστικής των δικηγόρων που ανέφερε πως «η Ολομέλεια επιβεβαίωσε την αντίθεσή της στην υποχρεωτική υπαγωγή διαφορών στην Διαμεσολάβηση, η οποία δεν συνάδει, άλλωστε, με τον εκούσιο χαρακτήρα της. Σε περίπτωση που η Κυβέρνηση αναλάβει νομοθετική πρωτοβουλία για την θεσμοθέτηση της υποχρεωτικότητας της διαμεσολάβησης, αποφάσισε: α) Την αποχή των δικηγόρων από τα καθήκοντά τους για δύο ημέρες, κατά την ημέρα κατάθεσης και ψήφισης του σχετικού νομοσχεδίου στη Βουλή και β) την δικαστική προσβολή της υποχρεωτικότητας της Διαμεσολάβησης. Ταυτόχρονα, η Ολομέλεια εξέφρασε την αντίθεσή της στις προωθούμενες διατάξεις σχετικά με τους όρους και τις προϋποθέσεις ίδρυσης και λειτουργίας των Κέντρων Κατάρτισης Διαμεσολαβητών και των προσόντων των εκπαιδευτών».
Λίγες ώρες αργότερα κατατέθηκε η τροπολογία την οποία μπορείτε να δείτε ΕΔΩ
Τι είναι
Ο θεσμός της υποχρεωτικής διαμεσολάβησης, αφορά στις διατάξεις εκείνες που έχουν ήδη ψηφιστεί και επιβάλλουν για σειρά αστικών υποθέσεων υποχρεωτικά να προσφεύγουν οι πολίτες σε διαμεσολάβηση και μόνον όταν αυτή αποτύχει να πηγαίνουν στα δικαστήρια. Η αρχική ψήφισή του είχε προκαλέσει πόλεμο του τότε υπουργού Δικαιοσύνης Στ. Κοντονή με δικηγόρους και δικαστές. Μετά την ανάληψη των καθηκόντων του ο διάδοχός του Μιχ. Καλογήρου, ένα από τα πρώτα πράγματα που έκανε ήταν να αναστείλει την εφαρμογή του μέτρου έως τις 16 Σεπτεμβρίου του 2019. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να ξαναβρεθεί τρόπος επικοινωνίας μεταξύ κυβέρνησης και δικηγόρων- δικαστών.
Η πρώτη αναστολή έγινε με τροπολογία την οποία κατέθεσε ο τότε υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου το περασμένο καλοκαίρι μετά και την γνωμοδότηση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου η οποία κατά πλειοψηφία ετάχθη κατά αλλά και τις έντονες αντιδράσεις των δικηγόρων προκειμένου, όπως τονίζει ο υπουργός, να υπάρξει πληρέστερη επεξεργασία για την εφαρμογή του θεσμού.
Κ. Τσιάρας: Επιβεβλημένη η αναστολή
Αιτιολογώντας τη νέα ρύθμιση, ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας χαρακτήρισε επιβεβλημένη την αναστολή καθώς, όπως είπε, είναι ανεπαρκές το χρονικό διάστημα για την ενσωμάτωση των απαιτούμενων αλλαγών, προκειμένου να υπάρξει ένα ολοκληρωμένο νομοθετικό πλαίσιο για την διαμεσολάβηση.
Ο κ. Τσιάρας έκανε γνωστό ότι θα κατατεθεί νέο νομοσχέδιο για τη Διαμεσολάβηση, έπειτα από διαβούλευση που θα ξεκινήσει το αμέσως επόμενο διάστημα και θα γίνει προσπάθεια να συγκεραστούν απόψεις και προτάσεις όλων των εμπλεκομένων. Σημείωσε, ακόμα, ότι θα έχει τη βάση του στις προηγούμενες νομοθετικές πρωτοβουλίες.
«Πρέπει σε βασικά ζητήματα που αφορούν το συμφέρον των πολιτών να συνεννοηθούμε και να αντιληφθούμε ότι οι μεγάλες καθυστερήσεις έχουν δημιουργήσει τεράστια ζητήματα. Πρέπει όλοι να συναισθανθούμε τις ευθύνες μας και να μην μείνουμε σε στείρα αντιπαράθεση χωρίς να βλέπουμε το πραγματικό συμφέρον», επεσήμανε ο κ. Τσιάρας.
Τόσο η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου όσο και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ Μιχάλης Κατρίνης δήλωσαν ότι θα στηρίξουν τη τροπολογία.