Το Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας απάλλαξε και αθώωσε χθες τρία φυσικά πρόσωπα και δύο εταιρείες, οι οποίοι αντιμετώπιζαν μεγάλο αριθμό κατηγοριών σε σχέση με το τραγικό ατύχημα που συνέβη το βράδυ της 10ης Οκτωβρίου 2012, στο παραλιακό μέτωπο των Φοινικούδων, με την πτώση του γερανού. Ένα ατύχημα που είχε φοβερό απολογισμό το θάνατο μιας Βρετανίδας, της 67χρονης Κριστίν Κόουλμαν, μόνιμης κατοίκου Κύπρου, η οποία τυχαία περνούσε εκείνην τη στιγμή από την παραλιακή λεωφόρο Αθηνών επιβαίνοντας αυτοκινήτου, τον σοβαρό τραυματισμό άλλων προσώπων, μεταξύ αυτών και του συζύγου του θύματος που ήταν οδηγός στο αυτοκίνητο, καθώς και την πρόκληση εκτεταμένων ζημιών σε σταθμευμένα αυτοκίνητα που καταπλάκωσε ο γερανός με την πτώση του. Ο γερανός βρισκόταν στο εργοτάξιο για επέκταση και διαμόρφωση των γραφείων του Δήμου Λάρνακας. Και οι πέντε που συμπεριλήφθηκαν στο κατηγορητήριο της υπόθεσης απαλλάχτηκαν στο στάδιο της εκ πρώτης όψεως υπόθεσης, αφού το δικαστήριο έκρινε ότι από το σύνολο της μαρτυρίας που παρουσιάστηκε ενώπιόν του, δεν δικαιολογείται η κλήση των κατηγορουμένων σε απολογία. Η ακροαματική διαδικασία της υπόθεσης ξεκίνησε στις 10 περασμένου Ιανουαρίου ενώπιον της δικαστού Άννας Πανταζή, παρόλο που το κατηγορητήριο καταχωρίσθηκε στο δικαστήριο τον Σεπτέμβριο του 2014. Για να αποδείξει την υπόθεσή της, η Κατηγορούσα Αρχή παρουσίασε ως βασικό μάρτυρα κατηγορίας τον Αθανάσιο Βαζούρα, ο οποίος εργάζεται ως λειτουργός του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας για περισσότερα από 12 χρόνια.
Οι κατηγορίες
Στο πλαίσιο των κατηγοριών που προσήφθησαν στους κατηγορουμένους, δεν αποδιδόταν ποινική ευθύνη για την πρόκληση θανάτου της Βρετανίδας, για τους τραυματισμούς των υπολοίπων προσώπων και για τις υλικές ζημιές στα αυτοκίνητα. Αυτό που εξετάστηκε, ως ζήτημα ποινικής ευθύνης, ήταν εάν υπήρξαν οποιεσδήποτε παραβιάσεις της σχετικής νομοθεσίας, δηλαδή του περί Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία Νόμου και του περί Εργοστασίων Νόμου. Συγκεκριμένα, η πρώτη εταιρεία (κατηγορούμενη 1) κατηγορείτο, μεταξύ άλλων, για πράξεις ή παραλείψεις υπό την ιδιότητά της ως ανάδοχος για την εκτέλεση του έργου και ως εργοδότης και κάτοχος του γερανού. Οι κατηγορούμενοι 2 και 3 κατηγορούνταν για δικές τους πράξεις και παραλείψεις, επειδή είχαν εξουσία λήψης αποφάσεων για λογαριασμό της πρώτης κατηγορούμενης εταιρείας λόγω της διευθυντικής θέσης που κατείχαν. Η κατηγορούμενη εταιρεία 4 κατηγορείτο ότι, υπό την ιδιότητά της ως ιδιοκτήτρια του γερανού, συναρμολόγησε κι έθεσε τον γερανό σε λειτουργία χωρίς να μεριμνήσει, ώστε ο γερανός να επιδιορθωθεί πριν από τη χρήση του. Τέλος, ο κατηγορούμενος 5 κατηγορείτο ότι με την αμέλειά του διευκόλυνε ώστε η εταιρεία 4 να προβεί στην προαναφερόμενη πράξη. Με την ενδιάμεση απόφασή της, η δικαστής Α. Πανταζή έκρινε ότι η κατηγορούσα αρχή απέτυχε να αποδείξει τις κατηγορίες που αντιμετώπιζαν και οι πέντε κατηγορούμενοι, τους οποίους απάλλαξε και αθώωσε από όλες τις κατηγορίες.
Κενά και αντιφατικότητες
Το δικαστήριο αποφάνθηκε πως δεν πληρούνται κανένα από τα συστατικά στοιχεία των αδικημάτων, ούτε αποδεικνύονται οι λεπτομέρειές τους. Αντίθετα, έκρινε ότι υπάρχει μαρτυρία πως η κατηγορούμενη εταιρεία 1 εκπόνησε το σχέδιο ασφαλείας και υγείας, προέβη στις ζητηθείσες βελτιώσεις, προνόησε τους κινδύνους κι έλαβε μέτρα πρόληψης. Το δικαστήριο έκανε λόγο και για κενά και αντιφατικότητες που εντοπίστηκαν στη μαρτυρία της Κατηγορούσας Αρχής. Συνήγοροι υπεράσπισης εμφανίστηκαν οι Αντ. Δημητρίου και Χρ. Χριστοφή για τους κατηγορουμένους 1 έως 3 και οι Κ. Ευσταθίου και Θ. Παπαχαραλάμπους για τους κατηγορουμένους 4 και 5.
https://politis.com.cy/politis-news/kypros/athoothikan-gia-ton-gerano/