Η Γερμανία γνωρίζει πολύ καλά ότι πρέπει να προσφέρει τονωτικές ενέσεις στην οικονομία της, που βρίσκεται στο χείλος της ύφεσης. Έχοντας όμως επιλέξει, εμμονικά σχεδόν, το δρόμο της σκληρής δημοσιονομικής πειθαρχίας επί χρόνια, δεν θέλει να στείλει το μήνυμα πως κάνει στροφή 180 μοιρών τώρα, αλλά περισσότερο ότι προσαρμόζεται στα νέα δεδομένα.
Υπό τις συνθήκες αυτές στο τραπέζι του οικονομικού επιτελείου της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής οικονομίας έχουν πέσει διάφορες ιδέες για τη μορφή που θα λάβει το νέο σχέδιο τόνωσης. Αρχικά είχαν διαρρεύσει πληροφορίες για έκδοση των λεγόμενων «πράσινων» ομολόγων με στόχο επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και πράσινες τεχνολογίες. Ωστόσο σύμφωνα με το Reuters ενισχύεται πλέον ένα άλλο σενάριο.
Το Βερολίνο εξετάζει τη σύσταση ανεξάρτητων δημόσιων οργανισμών, που θα εκδώσουν εκείνοι και όχι η γενική κυβέρνηση χρέος, ώστε να επενδύσουν στην οικονομία. Αυτό θα επιτρέψει στη χώρα να συνεχίσει να τηρεί τους αυστηρότατους κανόνες, που έχει θέσει η ίδια. Σήμερα η γερμανική νομοθεσία προβλέπει ένα «φρένο» στην έκδοση χρέους, που διασφαλίζει ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα δεν θα υπερβεί ποτέ το 0,35% του ΑΕΠ. Επίσημος στόχος δε είναι ο ισοσκελισμένος προϋπολογισμός.
Με τους επενδυτές να ελπίζουν ότι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θα αναλάβει δράση για τη στήριξη της ανάπτυξης, οι αποδόσεις των γερμανικών ομολόγων ακολουθούν την ανιούσα. Η απόδοση του γερμανικού 30ετους μάλιστα επέστρεψε σήμερα το πρωί σε θετικό έδαφος για πρώτη φορά εδώ και ένα μήνα, αυξημένη κατά 4 μονάδες βάσης σε σχέση με τη χθεσινή συνεδρίαση.