Έτοιμο να ασκήσει την πιο δριμεία κριτική στη βρετανική κυβέρνηση για μία σειρά από θέματα που αφορούν τη μετά Brexit εποχή είναι το Ευρωκοινοβούλιο, ξεκινώντας από τη μεταχείριση που επιφυλάσσει στους Ευρωπαίους πολίτες που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο και καταλήγοντας ότι δεν θα επικυρώσει ποτέ μία συμφωνία, η οποία δεν θα περιλαμβάνει το ιρλανδικό backstop και άλλες διατάξεις που θα δεσμεύουν τη Βρετανία στα ευρωπαϊκά πρότυπα.
Ειδικότερα, σύμφωνα με αντίγραφο του ψηφίσματος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο οποίο είχε πρόσβαση η «Guardian» και το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί την επόμενη εβδομάδα, το Ευρωκοινοβουλίο εκφράζει τις σοβαρές αντιρρήσεις του σε όλες τις αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον.
Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται από όλα τα πολιτικά κόμματα του κοινοβουλίου στο ακανθώδες ζήτημα του backstop, για το οποίο αναφέρεται ότι η βρετανική κυβέρνηση «επιμένει ότι πρέπει να αποσυρθεί από τη συμφωνία αποχώρησης, αλλά έως σήμερα δεν έχει παρουσιάσει νομικά λειτυυργικές προτάσεις που θα μπορούσαν να το αντικαταστήσουν».
Η Ε.Ε. επιμένει ότι οποιαδήποτε συμφωνία πρέπει να περιλαμβάνει μια ρύθμιση για την αποφυγή των σκληρών συνόρων στην Ιρλανδία και την προστασία της ιρλανδικής οικονομίας στο σύνολό της υπό οποιεσδήποτε συνθήκες.
Η σκληρότερη κριτική ωστόσο του Ευρωκοινοβουλίου αφορά την προσέγγιση του Μπόρις Τζόνσον στη μεταχείριση των πολιτών της Ε.Ε. που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο κατηγορείται ότι επί της ουσίας επιδεινώνει ένα ήδη «εχθρικό περιβάλλον».
Το ποσοστό των πολιτών στους οποίους χορηγείται προσωρινό καθεστώς – και κατά συνέπεια βρίσκονται χωρίς εγγυημένο μόνιμο δικαίωμα παραμονής – αυξήθηκε από 32% κατά τη διάρκεια της δοκιμαστικής φάσης σε 34% τον Απρίλιο και σε 42% τον Ιούλιο.
Στο ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εκφράζεται συγκεκριμένα η ανησυχία για την εφαρμογή του βρετανικού σχεδίου, αλλά και τα υψηλά επίπεδα αιτήσεων των πολιτών, στους οποίους χορηγείται μόνο προσωρινό καθεστώς παραμονής.