«Εάν η Ελλάδα έφευγε από την ευρώ θα ήταν η αρχή του τέλους για την Ευρωζώνη», υποστήριξε ο JunckerΣταθερός φίλος της Ελλάδας παραμένει ο απερχόμενος πρόεδρος της Κομισιόν, Jean Claude Juncker, ο οποίος σε συνέντεξή του στο Euronews, τόνισε, μεταξύ άλλων ότι οι θυσίες του ελληνικού λαού οδήγησαν στη σωτηρία της χώρας μας και όχι τα χρήματα των Ευρωπαίων φορολογουμένων.
«Η Ελλάδα σώθηκε χάρη στις προσπάθειες του ελληνικού λαού και ιδιαίτερα του φτωχότερου μέρους του», δήλωσε ο απερχόμενος πρόεδρος της Επιτροπής ερωτηθείς εάν ήταν ο αυτός που «κράτησε» την Ελλάδα στην Ευρωζώνη.
“Εάν η Κομισιόν έλεγε, «φύγετε αν θέλετε», θα είχαμε αποτύχει στην αποστολή μας, η οποία είναι να κρατήσουμε ενωμένες τις χώρες», ανέφερε ο κ. Juncker, προσθέτοντας: «Το να αποδεχτούμε ότι η Ελλάδα θα εγκατέλειπε το Ευρώ, θα αποτελούσε την αρχή του τέλους για το κοινό νόμισμα.
Προσφέραμε εγγυήσεις, όμως, μέχρι τώρα, οι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι δεν έχουν πληρώσει ούτε ένα σεντ για την διάσωση της Ελλάδας».
Αντίθετος μετον όρο «Προστασία του Ευρωπαϊκού Τρόπου ζωής»
Την αντίθεσή του με την ονομασία του χαρτοφυλακίου για την “Προστασία του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής”, που η νέα πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula von der Leyen ανέθεσε στον Μαργαρίτη Σχοινά, εξέφρασε o Juncker.
Όπως ανέφερε πως το χαρτοφυλάκιο θα πρέπει να αλλάξει όνομα.
«Δεν μου αρέσει η ιδέα ότι ο Ευρωπαϊκός Τρόπος Ζωής αντιτίθεται στην μετανάστευση.
Το να αποδέχεσαι όσους έρχονται από αλλού, είναι μέρος του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής”, σημείωσε προσθέτοντας πως ο τίτλος του χαρτοφυλακίου θα πρέπει να γίνει πιο συγκεκριμένος.
Σύμφωνα με τον κ. Juncker, ο “Ευρωπαϊκός Τρόπος Ζωής” είναι ο συνδυασμός των ταλέντων, των δράσεων και του σεβασμού για τους άλλους, άσχετα από το χρώμα τους και ανεξάρτητα από τον τόπο καταγωγής τους.
Γνωρίζοντας καλά τον Μαργαρίτη (Σχοινά), επειδή ήμουν σε καθημερινή επαφή μαζί του, ξέρω πως ο τίτλος δεν ανταποκρίνεται στις αξίες του.
Και νομίζω πως αυτό θα πρέπει να αλλάξει».
Οι Βρετανοί είναι part-time Ευρωπαίοι
Ερωτηθείς για το αν θεωρεί το Brexit την μεγαλύτερη αποτυχία της θητείας του, ο Juncker, χαρακτήρισε την απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου για αποχώρηση, “τραγωδία” και “αποτυχία”, λέγοντας όμως πως δεν είναι δική του.
«Δεν παρενέβην στο δημοψήφισμα γιατί ο πρωθυπουργός, D. Cameron, μου ζήτησε να μην το κάνω, καθώς θεωρείτο εσωτερικό πρόβλημα της Βρετανίας.
Με τον Cameron είχαμε διαπραγματευθεί μία συμφωνία με διαφορετικά σημεία.
Αυτή η συμφωνία με τον κάμερον δεν διαδραμάτισε κανένα ρόλο κατά την εκστρατεία για το δημοψήφισμα.
Οι Βρετανοί θεωρούσαν πως για περισσότερα από 40 χρόνια είναι μέλη της ΕΕ, αλλά δεν θέλουν να συμμετέχουν σε όλες τις πολιτικές που αποφασίζονται.
Οι Βρετανοί από την αρχή ήταν part-time Ευρωπαίοι, αυτό που χρειαζόμαστε είναι full-time Ευρωπαίοι», ανέφερε μεταξύ άλλων ο απερχόμενος Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.