Κτηματολόγιο: Πώς οι ιδιοκτήτες χάνουν ακίνητα εξαιτίας των λαθών – Ποιοι και πόσο καλούνται να πληρώσουν

80

Ακριβά θα κοστίσουν στους ιδιοκτήτες ακινήτων τα λάθη Κτηματολόγιο: Αφορά κυρίως ιδιοκτήτες οικοπέδων σε πολλές περιοχές της χώρας όπου έχουν ολοκληρωθεί τα προγράμματα κτηματογράφησης.

«Συνήθως επειδή ήταν τα πρώτα προγράμματα κτηματογράφησης (ξεκίνησαν το 1996 αλλά και η 2η γενιά που ξεκίνησε το 2008) παρουσιάζονται σημαντικά προβλήματα ακρίβειας στην περιγραφή των ακινήτων (όριο, σχήμα, διαστάσεις)» εξηγεί ο πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Διπλωματούχων Αγρονόμων – Τοπογράφων Μηχανικών Μιχάλης Καλογιαννάκης.

«Αν τα λάθη είναι σημαντικά, απαιτείται η αλλαγή στο Κτηματολόγιο των ορίων, για να μεταβιβαστεί ή να οικοδομηθεί το ακίνητο. Και αυτό κοστίζει σε χρήμα και χρόνο», προσθέτει ο ίδιος μιλώντας στην εφημερίδα «τα Νέα».

Σημειώνεται ότι έχει ολοκληρωθεί και είναι σε λειτουργία το Κτηματολόγιο στις περισσότερες έδρες των νομών. Έχει ολοκληρωθεί στο 31,3% σε ό,τι αφορά τα δικαιώματα, που αντιστοιχεί σε πάνω από το 12% της έκτασης της χώρας.

Το πρόβλημα, όμως, είναι ότι παρουσιάζει αστοχίες τις οποίες καλούνται να πληρώσουν οι ιδιοκτήτες των ακινήτων.Στις περιπτώσεις που υπάρχουν προβλήματα με τα όρια, πρέπει να γίνει η λεγόμενη χωρική μεταβολή, δηλαδή η περιγραφή της πραγματικής κατάστασης. Αυτό γίνεται με τη συνδρομή αγρονόμου τοπογράφου μηχανικού –και αφού έχουν ενημερωθεί οι συνορίτες που επηρεάζονται από τις αλλαγές – γίνεται η αλλαγή στη βάση του Κτηματολογίου.

Αν δεν υπάρχει συμφωνία, τότε δεν αποφεύγεται και η δικαστική εμπλοκή. Σύμφωνα με τον κ. Καλογιαννάκη, για να ολοκληρωθεί η διαδικασία απαιτούνται κατά μέσο όρο έξι μήνες, εφόσον συμφωνούν οι γείτονες, διαφορετικά απαιτείται ενάμιση έτος αν χρειαστεί δικαστική απόφαση.

«Το πρόβλημα δεν είναι καθόλου απλό. Ακόμη και μισό μέτρο διαφορά να υπάρχει στο οικοδομικό τετράγωνο σημαίνει πως το οικόπεδο ακουμπά στον δρόμο. Το θέμα πρέπει άμεσα να διορθωθεί και δυστυχώς δεν προβλέπεται καμία γρήγορη συμβατική διαδικασία επίλυσης, ενώ η δικαστική συνδρομή έχει γίνει συνήθεια σε πολλές περιπτώσεις» συμπληρώνει ο ίδιος.

Κάθε μήνα κατατίθενται στο Κτηματολόγιο 300 αιτήσεις για χωρικές μεταβολές – που δεν απαιτείται δικαστική απόφαση – και άλλες τόσες με δικαστική απόφαση. Όλες αυτές οι περιπτώσεις περνούν από τα χέρια μόνο τριών αγρονόμων τοπογράφων μηχανικών που στελεχώνουν το αντίστοιχο τμήμα. Το κόστος για τη χωρική μεταβολή – ανάλογα την περίπτωση – κυμαίνεται από 1.000 έως 5.000 ευρώ.

Σε άλλες περιπτώσεις, πρέπει να διορθωθεί η χωρική βάση του Κτηματολογίου όταν ένας ιδιοκτήτης θέλει απλώς να κατατμήσει το ακίνητό του και να προκύψουν νέα ή να κάνει σύσταση κάθετων ιδιοκτησιών. Γι’ αυτές τις διαδικασίες το κόστος είναι 1.000 ευρώ και πάνω από 3.000 ευρώ αν χρειαστεί δικαστική απόφαση.

https://www.dikaiologitika.gr/eidhseis/koinonia/272874/ktimatologio-pos-oi-idioktites-xanoun-akinita-eksaitias-ton-lathon-poioi-kai-poso-kaloyntai-na-plirosoun