Ο Σύνδεσμος Ελλήνων Βατραχανθρώπων στην μαρτυρική Κύπρο για την ημέρα Ανεξαρτησίας

546

Κυριάκου Κόκκινου

Δικηγόρου – Αντιπροέδρου Συνδέσμου Ελλήνων Βατραχανθρώπων

Στην κρίσιμη ιστορική περίοδο, που διανύει ο Ελληνισμός και ο Κόσμος ως σύνολο, με τις δυνάμεις του αρνητισμού να αποθρασύνονται και διεκδικούν συνεχώς την απόλυτη εξουσίασή τους υπό συνθήκες αταξίας, αδικίας και ανομίας, οι Έλληνες Βατραχάνθρωποι αρνούνται να παραμείνουν απαθείς θεατές και λαμβάνουν ενεργή θέση. Μία ανάγκη εξισορρόπησης της αταξίας, ειδικά όταν ο Τουρκικός Αττίλας με τη γνωστή αλαζονική διάθεση εγκληματικής επιβολής του σε όσους συνεχίζουν να εθελοτυφλούν, επεκτείνει την αιματοβαμμένη του αρβύλα από τη γη και στη θάλασσα, επιχειρώντας να δημιουργήσει νέα αυθαίρετα τετελεσμένα και στην ΑΟΖ της Κύπρου, διχοτομώντας το σύνολο του Αιγαίου πελάγους.

Από την 29η Σεπτεμβρίου ως την 2α Οκτωβρίου 2019 άγημα βατραχανθρώπων του Προεδρείου του Συνδέσμου Ελλήνων Βατραχανθρώπων επέλεξε μία συγκεκριμένη εθνική εορτή της Κύπρου, με αυτονόητα ισχυρό συμβολισμό και μετέβη εις αυτήν, προκειμένου να μετάσχει στις εκδηλώσεις για την Ημέρα Ανεξαρτησίας της από τον αγγλικό ζυγό το 1959, μετά τον επιτυχή τετραετή αιματηρό αγώνα της ΕΟΚΑ, ανταποκρινόμενοι στην πρόκληση του Προέδρου του Παγκύπριου Συνδέσμου Εφέδρων Καταδρομέων Μάκη Οικονομίδη και του μέλους του ΔΣ του αδελφού Συνδέσμου Εφέδρων Βατραχανθρώπων Κύπρου, Ανδρέα Καραμανή.Την Κυριακή, 29 Σεπτεμβρίου 2019, συμμετείχαμε με τους αδελφούς του Συνδέσμου Εφέδρων Βατραχανθρώπων Κύπρου, του Παγκύπριου Συνδέσμου Εφέδρων Καταδρομέων στο μνημόσυνο των ευκλεώς πεσόντων καταδρομέων, υπέρ βωμών κι εστιών, στο στρατόπεδο Γεώργιος Κατσάνης της 33ης Μοίρα Καταδρομών, στο Σταυροβούνι της Κύπρου, όπου ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Βατραχανθρώπων κατέθεσε στεφάνι εις ένδειξη αιώνιας ευγνωμοσύνης και χρέους τιμής για τους Έλληνες μαχητές όλης της μακραίωνης ιστορίας μας.

Την Δευτέρα, 30 Σεπτεμβρίου 2019 η αντιπροσωπεία των Βατραχανθρώπων, με τον Πρόεδρο του Παγκύπριου Συνδέσμου Εφέδρων Καταδρομέων Μάκη Οικονομίδη και με το μέλος ΔΣ του Συνδέσμου Εφέδρων Βατραχανθρώπων Κύπρου Ανδρέα Καραμανή, επισκέφθηκε την Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου και συναντήθηκε με τον Επίσκοπο Μεσαορίας Γρηγόριο, σε μία βαθιά συζήτηση για πνευματικά κι εθνικά θέματα της επικαιρότητας.

Ακολούθως συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Βουλής Δημήτριο Συλλούρη και με τον Υφυπουργό παρά τω Προέδρω Βασίλειο Πάλμα, στο Προεδρικό Μέγαρο της Κύπρου, όπου και είχαμε μία βαθιά συζήτηση για φλέγοντα εθνικά θέματα της επικαιρότητας.

Στη συνέχεια επισκεφτήκαμε τον συγκλονιστικό Τύμβο της Μακεδονίτισας, με τους τάφους των πεσόντων της δραματικής περιόδου 1964-1974 και το Νοράτλας της τραγικής επιχείρησης ΝΙΚΗ, όπου εντοπίσαμε και τον τάφο του εκ Κρυονερίου Κορινθίας, όπου και το ηρώο του, πεσόντος Λοχία Χρήστου Ζάρκου.

Την Τρίτη, 01 Οκτωβρίου 2019, παρακολουθήσαμε την παρέλαση στη Λευκωσία, κατά την οποία εορτάζεται η απελευθέρωση της Κύπρου το 1959 από την αποικιοκρατικό ζυγό της Μεγάλης Βρετανίας. Μετά το πέρας της επισκεφτήκαμε τα συγκλονιστικά Φυλακισμένα Μνήματα της διχοτομημένης ακόμη ένεκα των “ισχυρών μας συμμάχων” Λευκωσίας, τόπο φυλάκισης, άγριου βασανισμού και θανάτωσης με απαγχονισμό των αγωνιστών της ΕΟΚΑ. Κελιά υγρά και κρύα, χωρίς παράθυρα, τόποι εξουθένωσης κι εξόντωσης, εκεί που οι εξουσιαστές έβγαλαν το ανθρώπινο προσωπείο τους κι εμφάνισαν την τερατώδη φύση τους!
Εκεί νεαρά παιδιά 18-25 ετών, ντρόπιασαν με την αγνή τους ψυχή και την ανδρεία τους αντίσταση το στυγνό κατακτητή, οδηγούμενα πρόθυμα, με θεία μέθη στον ένδοξο θάνατο, τραγουδώντας τον εθνικό ύμνο και αυτοσχέδια ποιήματα γεμάτα φιλοπατρία και πόθο για τη λευτεριά!!!

Συνταρακτική η ξενάγηση του αγωνιστή της ΕΟΚΑ Δήμου Βρυωνίδη, που έχοντας υποστεί τα δεινά της Αγγλοκρατικής “φιλοξενίας”, μας μετέφερε για λίγο από τα τάρταρα της ανθρώπινης ασυνειδησίας στα φωτεινά ύψη της κατακτημένης με θυσίες αρετής!!! Δεν αξίζει λύπη βεβαίως για τους ήρωες, αλλά μνήμη, χαρά και αγάπη, τραγούδι κι αιώνιος ύμνος!!! Είμαστε υπερήφανοι για τα ύψη του ήθους τους κι ευελπιστούμε να φανούμε αντάξιοι των θυσιών τους!!!

Αμέσως μετά επισκεφθήκαμε τα κατεχόμενα εδάφη της Κυπριακής γης! Ο Βαβυλάς με εμφανή ακόμη τα σημάδια της τουρκικής εισβολής, ακατοίκητα και κατεστραμμένα σπίτια και ξενοδοχεία Ελλήνων δίπλα στη θάλασσα … με διπλές τουρκικές σημαίες στα σπίτια Τούρκων, που αισθάνονται ακόμη περήφανοι για τα απάνθρωπα κατορθώματα των εισβολέων και των ντόπιων συναυτουργών τους! Παράλληλα η ορθόδοξη εκκλησία των Αγίων Κωνσταντίνου κι Ελένη στο κέντρο του χωριού, κατεστραμμένη από τους συμμάχους Τούρκους και τους εποίκους, εις απόδειξη ότι ο φανατισμός κι η έλλειψη πολιτισμού, αποτελεί συγχρόνως το δικό τους κολαστήριο, αφού διατηρούνται σε πρωτόγονη πνευματική κατάσταση, ανεπίδεκτοι, οικεία βουλήσει, πολιτισμικής αναβάθμισης! Ένας ιερός τόπος λατρείας, μεταμορφωμένος σε σταύλο, χωρίς ίχνος αγιογραφίας, με κατεσκαμμένους με αγριότητα τους τοίχους, γεμάτος βρωμιά, ακαθαρσίες και με εμφανή ίχνη πρόσφατης βεβήλωσής του, με τη μετατροπή του Ιερού σε απόπατο ανθρωπόζωων κτηνών!!! Αυτά για να ξέρουμε ποιοί διεκδικούν μονομερώς ανθρώπινα δικαιώματα, ώστε αμέσως μετά να καταλύσουν την ελευθερία και τον πολιτισμό αυτών που τους τα παρείχαν!!!

Αμέσως μετά το Πεντεμίλι, η ακτή της Τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, ξημερώματα της 20ής Ιουλίου 1974 και η πανέμορφη Κερύνεια στα χέρια του κατακτητή, γεμάτη Άγγλους τουρίστες. Οι ανίερες συμμαχίες κι εκλεκτικές συγγένειες δεν κρύβονται… Μεγάλος ο πόνος της ανεπάρκειάς μας να απελευθερώσουμε, μετά από 45 χρόνια, τον τόπο από το στυγνό κατακτητή, που τόσο βολικά μεταμόρφωσε τα εγκλήματά του σε δήθεν ειρηνευτική επιχείρηση!

Το ίδιο βράδυ είχαμε συνάντηση στη ναυαρχίδα του Παγκυπρίου Συνδέσμου Εφέδρων Καταδρομέων στην πλατεία Φανερωμένης, δίπλα από το οδόφραγμα Λήδρας, με τον αγαπητό Πρόεδρό του Μάκη Οικονομίδη και τους αδελφούς Καταδρομείς μέλη του, καθώς επίσης και με μέλη του Συνδέσμου Εφέδρων Βατραχανθρώπων Κύπρου. Η ξενάγηση στο καταπληκτικό Μουσείο των Καταδρομών, που αποτελεί και την παρακατάθεση ψυχής όλων τους, φόρος τιμής στους πεσόντες, ιερό ασκητήριο ψυχής και πνεύματος για τους ζώντες και ιστορικό σχολείο για τις μέλλουσες γενιές, αποτέλεσε βουτιά στα βάθη της ιστορίας και άλμα στα ύψη των αξιών του μαχόμενου Ελληνισμού. Ο λόγος του παλαίμαχου του ηρωικού αγώνα του 1974, προέδρου του ΠΣΕΚ, όπως πάντα ζωογονητικός, εμπνευσμένος και βαθύς, όπως ταιριάζει σε ανθρώπους που τους γονιμοποίησαν ο άνεμοι του θανάτου, αλλά τους κέρδισε το μεγαλείο της Ζωής!

Μας άγγιξε όλους με τη θέρμη του λόγου και της υποδοχής στο τραπέζι, που επακολούθησε, όπου παρακάθισαν μεταξύ πολλών άλλων αδελφών κι ο στρατηγός Κ/Δ Κώστας Τραχανατζής κι η σύζυγος κι η κόρη του αγνοουμένου ήρωα της 33ης Μοίρας Καταδρομών λοχαγού Κ/Δ Νικολάου Κατούντα! Στο τραπέζι φυσικά κυριάρχησαν συζητήσεις για τα τραγικά γεγονότα του 1974 και για τα φλέγοντα εθνικά θέματα της επικαιρότητας.

Την Τετάρτη, 2 Οκτωβρίου 2019, η αντιπροσωπεία του Συνδέσμου Ελλήνων Βατραχανθρώπων επισκέφθηκε την οικογένειά του οδηγού μας Γιώργου Παπαδόπουλου, την οποία γνωρίσαμε και μας κέρδισε επίσης την καρδιά και αμέσως μετά το Αρχηγείο Ναυτικού και τη Μονάδα Υποβρυχίων Καταστροφών Κύπρου, στη Ναυτική Βάση Αντιστράτηγου Ευάγγελου Φλωράκη στο Μαρί. Αφού έγινε ενημέρωση από το Διοικητή Ναυτικού, που θαυματουργικά σώθηκε από την έκρηξη στο Μαρί, το Διοικητή κι Υποδιοικητή της ΜΥΚ, περιηγηθήκαμε στις άρτιες εγκαταστάσεις και προσκυνήσαμε στο μνημείο των θυμάτων της εκρήξεως, που έλαβε χώρα το 2011, σκοτώνοντας 13 ανθρώπους, βυθίζοντας την Κύπρο στο πένθος. Η ανθρώπινη αμέλεια στη μέγιστη συνέπειά της, με μία πρωτοφανή σε διεθνές επίπεδο έκρηξη, υπήρξε προάγγελος της οικονομικής κρίσης των επομένων ετών, γεγονός που θυμίζει τους κύκλους των εθνικών βιορυθμών, που οφείλουμε προσεκτικά να παρατηρούμε. Αμέσως μετά παρακολουθήσαμε μέρος της εκπαίδευσης του Σχολείου Βατραχανθρώπων, το οποίο και ενθαρρύναμε δεόντως!!!

Εκ μέρους του Δ.Σ. θα θέλαμε να εκφράσουμε τις θερμές μας ευχαριστίες σε όλους τους εκλεκτούς φίλους και αδελφούς μας, που μας αγκάλιασαν με τη θέρμη του Έλληνα! Ο σκοπός του Συνδέσμου για την αναγέννηση του Ελληνισμού, με τη μοναδικής έντασης εξωστρεφή του δραστηριοποίηση σε όλον τον κόσμο, αποτελεί παράγοντα καταλυτικό για τη ζωογόνηση και τη διασύνδεση των μερών του, σε έναν υγιή ψυχοπνευματικό Οργανισμό, που πορεύεται περήφανα, ελεύθερα κι ενάρετα στο χώρο και το χρόνο, στη μόνη οδό, που ταιριάζει σε Έλληνες και Ανθρώπους!