Tέλος στο «γκρίζο» καθεστώς των κεραιών κινητής τηλεφωνίας θέλει να βάλει η κυβέρνηση. Σύμφωνα με τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη, με το νέο σχέδιο νόμου που θα ψηφίσει η κυβέρνηση, το «γκρίζο» καθεστώς που υφίσταται πάνω από μία δεκαετία τελειώνει. «Στην παρούσα φάση, οι κεραίες ή (θα) αδειοδοτούνται ή (θα) γκρεμίζονται. Το γκρίζο τελειώνει», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός.
Ο κ. Πιερρακάκης στηλίτευσε το γεγονός ότι σε κάθε αλλαγή τεχνολογίας έπρεπε η κεραία να αδειοδοτηθεί εκ νέου. «Εδώ υπήρχε ένας παραλογισμός που επιδιώκουμε να λύσουμε», είπε προς τους βουλευτές της κοινοβουλευτικής επιτροπής όπου συζητούνται οι διατάξεις του σ/ν με τίτλο «Επενδύω στην Ελλάδα και άλλες διατάξεις». Ο παραλογισμός σχετίζεται με την αδειοδότηση εκ νέου ενός κεραιοσυστήματος, όταν μια εταιρεία υιοθετεί τη νέα τεχνολογία. Σύμφωνα με τον κ. Πιερρακάκη, όταν γυρνούσε μια κεραία από την τρίτη γενιά (3G) σε τέταρτη γενιά (4G), «έπρεπε να ξαναπεράσει το σύνολο της αδειοδότησης», συμπεριλαμβανομένης της έκδοσης πολεοδομικής άδειας.
Με το προαναφερόμενο καθεστώς αδειοδότησης κεραιών, η χώρα ήταν πίσω στην υιοθέτηση της νέας τεχνολογίας, ενώ κάθε εταιρεία έκανε το παν να καθυστερήσει η έλευση των συστημάτων νέας γενιάς. Μέχρι το τέλος του επόμενου έτους, θα ξεκινήσει η εκχώρηση των αδειών 5ης γενιάς (5G) και από το 2021 θα ξεκινήσει σταδιακά η τεχνολογική αναβάθμιση του σημαντικότερου όγκου του δικτύου των εταιρειών κινητής, που περιλαμβάνει περίπου 16.500 κεραίες που λειτουργούν σε περίπου 14.500 σημεία της χώρας. «Η προκήρυξη του φάσματος (σ.σ. 5ης γενιάς) θα ξεκινήσει στο τέλος της επόμενης χρονιάς με στόχο να ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα του 2021», είπε χθες ο κ. Πιερρακάκης.
Ο υπουργός σημείωσε ότι με τις νέες ρυθμίσεις βελτιώνεται ουσιαστικά το αδειοδοτικό καθεστώς των κεραιών στη χώρα μας. «Η αδειοδότηση θα γίνεται πάρα πολύ γρήγορα, προφανώς με διαφάνεια, ασφάλεια και έλεγχο και με αναρτήσεις στη Διαύγεια και με την ταυτότητα της κάθε κεραίας να είναι ορατή στην περιοχή όπου η κεραία έχει χωροθετηθεί». Παράλληλα, θέλοντας να διαλύσει εντυπώσεις που επιχείρησαν να δημιουργήσουν εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης, ο κ. Πιερρακάκης υπογράμμισε ότι με τις νέες προτεινόμενες ρυθμίσεις δεν αλλάζει τίποτε σε σχέση με τα ισχύοντα επίπεδα ακτινοβολίας των κεραιών.
Ο υπουργός παραδέχθηκε ότι τα επίπεδα εκπομπών στην Ελλάδα είναι χαμηλότερα από εκείνα της Ευρώπης (περίπου στο 60% έως 70%). Επιπλέον, όπως ανέφερε, οι έλεγχοι που γίνονται δείχνουν μια σχεδόν απόλυτη συμμόρφωση των παρόχων κινητής τηλεφωνίας στα όρια που θέτει η πολιτεία. Συγκεκριμένα, οι έλεγχοι της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ) σε σύνολο 2.700 ελέγχων που πραγματοποίησε πέρυσι, μόνον σε τέσσερις περιπτώσεις έδειξαν υπέρβαση των ορίων εκπομπής. Και όπως σημείωσε, χθες, ο υπουργός, και οι τέσσερις υπερβάσεις που καταγράφηκαν από την ΕΕΑΕ ήταν εκτός του αστικού ιστού της χώρας.
Στο υπό συζήτηση ν/σ υπάρχει μία σειρά άλλων διατάξεων, το Παρατηρητήριο Γραφειοκρατίας, η θεσμοθέτηση του «gov.gr» που, σύμφωνα με τον κ. Πιερρακάκη, αθροιζόμενα έρχονται και συμπληρώσουν τον ν. 4623/2019, δίνοντας τα θεσμικά εργαλεία στο νέο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης ώστε να μπορέσει να επιτύχει τη διαλειτουργικότητα των δεδομένων και την απλοποίηση των διοικητικών διαδικασιών.