Ισχυρότερο έναντι κάθε άλλου πλαισίου που αφορά τις αμοιβαίες μετατάξεις μεταξύ υπαλλήλων του «στενού» Δημόσιου τομέα ή και δημοτικών υπαλλήλων, είναι το ισχύον σύστημα κινητικότητας. Οι προβλέψεις του ενιαίου συστήματος μετατάξεων, που θεσπίστηκαν με το νόμο 4440/2016, επικρατούν κάθε άλλης διάταξης, και επομένως όσοι υπάλληλοι θέλουν να αλλάξουν μεταξύ τους θέσεις υπηρεσίας, πρέπει να πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Μία από αυτές, γενικά για τις μετακινήσεις (μετατάξεις ή αποσπάσεις) μέσω του συστήματος κινητικότητας, είναι ο προς μετακίνηση υπάλληλος να έχει συμπληρώσει διετία από τον διορισμό του.
Αν και ο Κώδικας Κατάστασης Δημοτικών Υπαλλήλων (νόμος 3584/2007) επέτρεπε αμοιβαίες μετατάξεις μεταξύ δημοτικών υπαλλήλων και πριν την συμπλήρωση διετίας, (κατ’ εξαίρεση, στην περίπτωση σοβαρών προσωπικών λόγων) η συγκεκριμένη πρόβλεψη καταργήθηκε ρητά με άρθρο του νόμου 4472/2017 (άρθρο 100, παράγραφος 6).
Επομένως ισχύουν αποκλειστικά και μόνο οι προβλέψεις του νόμου 4440/2016.
Ποιες είναι οι προϋποθέσεις
Σύμφωνα με το νόμο της κινητικότητας, ο υπάλληλος που επιθυμεί να µεταταγεί σε άλλη υπηρεσία µε τη συγκεκριμένη διαδικασία, υποβάλλει αίτηση στην Κεντρική Επιτροπή Κινητικότητας, η οποία δημοσιοποιεί το αίτημά του υπαλλήλου, µε ανάρτηση στην ηλεκτρονική εφαρμογή για την κινητικότητα του Υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης.
Οι ενδιαφερόμενοι που πληρούν τις προϋποθέσεις για την πλήρωση της συγκεκριμένης θέσης υποβάλλουν ηλεκτρονική αίτηση προς το φορέα του υπαλλήλου που ζήτησε αρχικά την αμοιβαία μετάταξη.
Απαρέγκλιτες προϋποθέσεις αποτελούν:
- οι μετατασσόμενοι να ανήκουν στην ίδια κατηγορία / εκπαιδευτική βαθμίδα
- οι μετατασσόμενοι να κατέχουν τα τυπικά προσόντα του κλάδου / ειδικότητας στον οποίο μετατάσσονται.
Όσον αφορά τον χρόνο υπηρεσίας στην θέση από την οποία θέλει να αποχωρήσει ο υπάλληλος, όπως προαναφέρθηκε, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η συμπλήρωση διετίας από το διορισμό ή, εφόσον ο διορισμός έγινε με μοριοδότηση λόγω εντοπιότητας, η συμπλήρωση του προβλεπόμενου χρόνου παραμονής.
Η μετάταξη θα διενεργείται, κατόπιν αίτησης των ενδιαφερομένων υπαλλήλων, αλλά και µετά από γνώμη των συλλογικών οργάνων των φορέων προέλευσης και υποδοχής, µε απόφαση των αρμόδιων προς διορισμό οργάνων των φορέων προέλευσης και υποδοχής, η οποία δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Για αυτού του είδους τις αποσπάσεις, η χρονική τους διάρκεια δεν δύναται να υπερβαίνει τα δύο έτη, μετά το πέρας των οποίων απαιτείται η επανεξέτασή τους από την Κεντρική Υπηρεσία Κινητικότητας του αιτήματος του υπαλλήλου για παράταση της απόσπασης έως δύο έτη, συνεκτιμώντας τις υπηρεσιακές ανάγκες.
Δείτε το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο:
Νόμος 4440/2016 (ΦΕΚ ΕΔΩ)
Νόμος 4472/2017 (ΦΕΚ ΕΔΩ)
https://www.aftodioikisi.gr/dimosio/amoivaies-metataxeis-sto-dimosio-poio-kathestos-ischyei-eggrafa/