Στο μικροσκόπιο της Επιτροπής Ανταγωνισμού έχει περάσει, σύμφωνα με πληροφορίες, η τιμολογιακή πολιτική των τραπεζών στις προμήθειες, που έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις καταναλωτών και επιχειρήσεων το τελευταίο διάστημα.
Η Επιτροπή, που είχε παρέμβει και σε άλλη περίπτωση για θέματα χρεώσεων από τις τράπεζες και τους είχε επιβάλει να αλλάξουν συμπεριφορά, έχει αρχίσει να συλλέγει στοιχεία από τις τράπεζες για την τιμολογιακή τους πολιτική, μετά τις μεγάλες αλλαγές που έχουν τεθεί πρόσφατα σε εφαρμογή.
Το ζητούμενο, στο πλαίσιο αυτής της έρευνας, δεν είναι να ελεγχθούν με αγορανομικό τρόπο οι προμήθειες, για τις οποίες οι τράπεζες έχουν τη δυνατότητα να αποφασίζουν ελεύθερα με εμπορικά κριτήρια, αλλά να διαπιστωθεί αν και σε ποιο βαθμό οι τράπεζες έχουν κινηθεί με εναρμονισμένο τρόπο, παραβιάζοντας το σχετικό άρθρο του νόμου για τον Ανταγωνισμό.
Δεν είναι γνωστό αν η Επιτροπή κινήθηκε αυτεπαγγέλτως ή προχώρησε στην έρευνα κατόπιν καταγγελίας. Είναι γνωστό, όμως, ότι οι ελληνικές τράπεζες είχαν έλθει πρόσφατα σε αντιπαράθεση με μεγάλους διεθνείς οργανισμούς πληρωμών (VISA, Mastercard) για προμήθειες που είχαν επιβάλει σε όσους συναλλάσσονταν σε ΑΤΜ στην Ελλάδα με κάρτες από το εξωτερικό.
Όπως αναφέρει το sofokleousin.gr, οι οργανισμοί πληρωμών είχαν επικαλεσθεί την κοινοτική οδηγία, που δεν επιτρέπει να επιβάλλονται διαφορετικές χρεώσεις εντός του ευρωπαϊκού χώρου για συναλλαγές στα ΑΤΜ. Προσαρμόζοντας την πολιτική τους σε αυτό το νομικό πλαίσιο, οι τράπεζες, όπως είναι γνωστό, επέβαλαν τις ίδιες, υψηλές προμήθειες και για τους Έλληνες κατόχους καρτών, όταν συναλλάσσονται σε ΑΤΜ με κάρτα τρίτης τράπεζας.
Από την άποψη του σεβασμού στο κοινοτικό δίκαιο, οι τράπεζες είναι πλέον καλυμμένες, ενδεχομένες να τίθεται όμως θέμα εναρμονισμένης πρακτικής από την πλευρά τους, αν όλες αυτές οι κινήσεις, από την αρχική επιβολή προμηθειών στους ξένους μέχρι και την επιβολή των ίδιων προμηθειών στους Έλληνες έγιναν με συντονισμένο τρόπο και με τις ίδιες χρεώσεις από όλες τις τράπεζες.
Πέραν αυτού του θέματος, είναι πιθανό να εξετασθούν και όλες οι υπόλοιπες προμήθειες που έχουν επιβάλει το τελευταίο διάστημα οι τράπεζες, οι οποίες τίθενται σε ισχύ από τις 31 Οκτωβρίου και αφορούν πολλές εργασίες, από την επανέκδοση κάρτας και PIN, ως την ερώτηση υπολοίπου σε ΑΤΜ.
Και σε αυτή την περίπτωση, όπως εκτιμούν νομικοί, θα πρέπει να ελεγχθεί αν οι τράπεζες συντόνισαν τη συμπεριφορά τους, αλλά και αν, ενδεχομένως, τίθεται ζήτημα συλλογικής κατάχρησης δεσπόζουσας θέσης.
Στο παρελθόν, πάντως, η Επιτροπή είχε λάβει μια πολύ σημαντική απόφαση για τις τράπεζες, σε σχέση με τις διατραπεζικές προμήθειες, αποτέλεσμα της οποίας ήταν η μεγάλη μείωσή τους. Το 2008, υπήρξε εισήγηση της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού για την επιβολή προστίμων για εναρμονισμένες πρακτικές και οι τράπεζες τελικά απέφυγαν τις κυρώσεις, αναλαμβάνοντας τη δέσμευση να σταματήσουν την παραβατική τους συμπεριφορά.
Οι τράπεζες ανέλαβαν τη δέσμευση να μειώσουν δραστικά το ύψος των μεταξύ τους διατραπεζικών προμηθειών, αλλά και να μειώσουν αναλόγως το ύψος των προμηθειών που εισέπρατταν γι’ αυτές τις υπηρεσίες από τους καταναλωτές.
Επίσης, δεσμευθεί να μην εναρμονίσουν στο μέλλον τη συμπεριφορά τους, παραλείποντας οποιαδήποτε συμφωνία που μπορεί να θεωρηθεί ότι δεν πληροί τους όρους και προϋποθέσεις του νόμου και των κανονισμών της Επιτροπής Ανταγωνισμού και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Οι τράπεζες έπαψαν την εφαρμογή των περί προμηθειών όρων του τότε ισχύοντος κανονισμού DIAS ATM και μείωσαν τις μεταξύ τους διατραπεζικές προμήθειες για τη χρήση των ATM σε ποσοστό που κατά μέσον όρο υπερέβη το 50%, ενώ δεσμεύθηκαν να μειώσουν κατά το ίδιο ποσοστό και τις εισπραττόμενες από τους χρήστες των ATM προμήθειες.