Tην αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου και τους όρους λειτουργίας του ΕΛΓΑ (Ελληνικός Οργανισμός Γεωργικών Ασφαλίσεων) έτσι ώστε να εμπλακούν ιδιώτες στο ασφαλιστικό σύστημα των γεωργικών ασφαλίσεων εξήγγειλε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκης Βορίδης. «Είμαι αποφασισμένος να φτιάξω τον μηχανισμό των αγροτικών αποζημιώσεων στην Ελλάδα. Ο ΕΛΓΑ δεν είναι μηχανισμός κοινωνικής αλληλεγγύης, οφείλει να είναι ένας δίκαιος και αποτελεσματικός οργανισμός αποζημιώσεων για όλους τους αγρότες» τόνισε ο υπουργός μιλώντας στο 6ο Πανελλήνιο Συνέδριο της ΓΑΙΑ Επιχειρείν για την ανάπτυξη της ελληνικής γεωργίας. Προσέθεσε, μάλιστα, ότι έχει εκφραστεί ενδιαφέρον από δύο μεγάλες ασφαλιστικές εταιρείες μία γερμανική και μία γαλλική, ενώ και «ελληνικές ασφαλιστικές εταιρείες έχουν δείξει ενδιαφέρον».
Ο κ. Βορίδης αναφερόμενος στον ρόλο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και στις δυνατότητες του κράτους ξεκαθάρισε ότι πρέπει να δημιουργούν τις κατάλληλες συνθήκες για να υπάρξει ανάπτυξη, η οποία όμως θα έρθει από τους ίδιους τους παραγωγούς. «Εξασφαλίσαμε ότι το ελληνικό ελαιόλαδο και οι βρώσιμες ελιές θα εξαιρεθούν από τους δασμούς των ΗΠΑ. Αυτό σημαίνει ότι το ελληνικό ελαιόλαδο έχει αυτή τη στιγμή ένα μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι του ισπανικού στο οποίο θα επιβληθούν 1 δισ. δασμοί. Εγώ διαμόρφωσα το πλεονέκτημα, όμως τώρα πρέπει να κάνετε και εσείς τη δουλειά σας» προσέθεσε, προωθώντας το ελληνικό λάδι μέσω της τυποποίησης και της ποιότητας. «Δεν μπορεί να τα κάνει όλα το κράτος», κατέληξε.
Ο υπουργός επανέλαβε τη θέση της Ελλάδας που αντιτίθεται στη μείωση του προϋπολογισμού για την ΚΑΠ (Κοινή Αγροτική Πολιτική) καθώς, όπως τόνισε, οι Ευρωπαίοι πολίτες ζητούν ασφαλή τρόφιμα και σεβασμό στο περιβάλλον με μέτρα για την κλιματική αλλαγή. Επισημαίνοντας ότι η Ευρώπη έχει επίσης να αντιμετωπίσει τη μετανάστευση και το Brexit σημείωσε χαρακτηριστικά «δεν γίνονται όλα ταυτόχρονα, πρέπει να γίνουν επιλογές». Οσον αφορά το θέμα της εξωτερικής σύγκλισης, του σεναρίου δηλαδή που θέλει να εξισωθούν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες όσον αφορά τις αγροτικές ενισχύσεις, ο κ. Βορίδης μιλώντας στο συνέδριο τόνισε ότι «είναι λάθος. Ορισμένες χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, λαμβάνουν περιορισμένες ενισχύσεις ανά εκμετάλλευση και ανά παραγωγό λόγω των πολλών, μικρών εκμεταλλεύσεων».
Ο κ. Βορίδης εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι το χρηματοδοτικό κενό που υπάρχει στον πρωτογενή τομέα, το οποίο όπως δήλωσε φτάνει το 1,5 δισ. ευρώ, θα καλυφθεί μέσω της συμφωνίας με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων και τα χρήματα θα είναι διαθέσιμα στους παραγωγούς από την αρχή του νέου χρόνου.
Η αυστηροποίηση των προστίμων, την οποία επεξεργάζεται το υπουργείο, θα περιορίσει το φαινόμενο των ελληνοποιήσεων τόνισε ο υπουργός, προσθέτοντας ότι θα μπαίνει λουκέτο στις επιχειρήσεις που εντοπίζονται πολλές φορές να τελούν αδικήματα όπως η νοθεία ή η μη αναγραφή της προέλευσης των προϊόντων. «Επιχειρήσεις που εξαπατούν τον καταναλωτή, ενισχύουν τον αθέμιτο ανταγωνισμό», με αποτέλεσμα να πλήττονται οι σύννομοι επιχειρηματίες. Ο υπουργός εξήγγειλε ότι θα ενοποιηθεί το σύστημα ελέγχων το οποίο τώρα βρίσκεται κατακερματισμένο σε πολλούς φορείς, έτσι ώστε ο έλεγχος που ασκείται να είναι αποτελεσματικός.
Οσον αφορά το κόστος παραγωγής, τόνισε ότι το υπουργείο δεν έχει τη δυνατότητα να καθορίζει τιμές, μπορεί όμως να στηρίξει τους παραγωγούς με συγκεκριμένα μέτρα, όπως για παράδειγμα η εφαρμογή συστημάτων ευφυούς γεωργίας. «Εδώ βρίσκεται ο ρόλος των γεωργικών συμβούλων», σημείωσε.
https://www.kathimerini.gr/1048925/article/epikairothta/ellada/idiwtes-stis-gewrgikes-asfaliseis