Ακόμα και με δόσεις μπορούν οι πολίτες να πληρώσουν το τέλος κτηματογράφησης των 35 ευρώ. Το ποσοστό των δηλώσεων αναμένεται να φτάσει το 63%
Μεγαλύτερο από 60% είναι το ποσοστό υποβολής δηλώσεων, στις περιοχές, στις οποίες έληξαν και οι τελευταίες παρατάσεις στις 30 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Κτηματολογίου. Ο φορέας, μάλιστα, στοχεύει να εντείνει την ενημέρωση των πολιτών και στο πλαίσιο αυτό επισημαίνει τις διευκολύνσεις προς τους ιδιοκτήτες που θέλουν να προβούν σε δήλωση ακινήτων, στις οποίες συμπεριλαμβάνεται και η πληρωμή του τέλους κτηματογράφησης ύψους 35 ευρώ, ακόμα και με δόσεις.
Συγκεκριμένα, για την καλύτερη εξυπηρέτηση των δικαιούχων σε περιόδους αιχμής, όπως συμβαίνει κατά κανόνα στις τελευταίες ημέρες συλλογής δηλώσεων εφαρμόζει την διαδικασία διαπίστωσης «εμπρόθεσμης προσέλευσης», προκειμένου να ολοκληρώσουν την υποβολή της δήλωσης τους σε μεταγενέστερο χρόνο με ραντεβού.
Επιπλέον παρέχονται δωρεάν υπηρεσίες από τους αναδόχους στα Γραφεία Κτηματογράφησης από εξειδικευμένους δικηγόρους και τοπογράφους σχετικά με την διαδικασία υποβολής δήλωσης, τα απαραίτητα έντυπα, έγγραφα, εντοπισμό, κλπ.
Εναλλακτικά της επίσκεψης των πολιτών στα Γραφεία Κτηματογράφησης, υπάρχει η δυνατότητα υποβολής ηλεκτρονικών δηλώσεων μέσα από την ιστοσελίδα της «ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ». Για τον εντοπισμό και την οριοθέτηση του ακινητου, οι πολίτες μπορούν να χρησιμοποιούν το κινητό τους τηλέφωνο με χρήση δωρεάν εφαρμογής.
Ως προς την πληρωμή του παγίου τέλους κτηματογράφησης, παρέχεται η δυνατότητα πληρωμής του με δόσεις μέσω της χρήσης πιστωτικής κάρτας.
Οσον αφορά την πορεία της κτηματογράφησης, σύμφωνα με το Ελληνικό Κτηματολόγιο, εμφανίζει αυξητικούς ρυθμούς καθώς από τα εκτιμώμενα 39,1 εκατομμύρια δικαιώματα στην Ελλάδαί:
- έχουν ολοκληρωθεί τα 12,9 εκ. (33%).
- είναι σε εξέλιξη 22,7 εκ. (58%).
- εκκρεμούν 2,7 εκ (7%) σε μελέτες που δεν έχουν ανατεθεί ως σήμερα
- πρέπει να ενσωματωθούν ακόμα 800.000 (2%) από ειδικές περιπτώσεις.
Μέχρι τώρα έχει ολοκληρωθεί η υποβολή δηλώσεων στις Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Πιερίας, Άρτας, Πρέβεζας, Λευκάδας, Κορινθίας και Λάρισας καθώς και στα νησιά Κάλυμνος, Κάρπαθος, Κως και Ρόδος.
Ξεπεράστηκαν οι στόχοι
Το ποσοστό δηλώσεων ξεπερνά τον τεχνικό και συμβατικό στόχο του 55% που εξ αρχής είχε τεθεί με τους αναδόχους, με την τελευταία ενσωμάτωση στοιχείων να δείχνει πως το συνολικό ποσοστό φτάνει στο 57% και αναμένεται να ξεπεράσει τις επόμενες ημέρες το 63% λόγω της ενσωμάτωσης των δηλώσεων «εμπρόθεσμης προσέλευσης».
Μάλιστα, στην Κάλυμνο, στην Κάρπαθο, στην Κω και στη Ρόδο τα στοιχεία δείχνουν πως το συνολικό ποσοστό δηλώσεων φτάνει στο 75% και θα προσεγγίσει τις επόμενες ημέρες ακόμη και το 85% λόγω της ενσωμάτωσης των δηλώσεων «εμπρόθεσμης προσέλευσης».
Η διαδικασία κτηματογράφησης στις περιοχές αυτές συνεχίζεται και για περίοδο δυο ακόμη εβδομάδων για όσους πολίτες δεν έχουν προσέλθει να δηλώσουν την ακίνητη περιουσία τους στα κατά τόπους κτηματογραφικά γραφεία, χωρίς την ενεργοποίηση, μέχρι σήμερα, των προβλεπόμενων προστίμων για όσους προσέλθουν εγκαίρως.
Ωστόσο από τη νέα χρονιά αναμένεται να ενεργοποιηθούν κλιμακωτά πρόστιμα ανάλογα και με το χρόνο καθυστέρησης υποβολής της δήλωσης.
Ο φορέας καλεί όλους τους ιδιοκτήτες να προβούν σε δήλωση της ακίνητης περιουσίας τους άμεσα επισημαίνοντας ότι δεν πρόκειται να δοθεί καμία άλλη παράταση στις περιοχές που εκπνέουν και οι προθεσμίες των τελευταίων παρατάσεων.
Διευκρινίζει, πάντως, ότι «καθυστέρηση των πολιτών στις δηλώσεις δεν σημαίνει αυτόματη απώλεια της περιουσίας τους. Συνεπάγεται ωστόσο αδυναμία αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας, αδυναμία μεταβίβασης ακινήτων και αλλαγής του ιδιοκτησιακού καθεστώτος, ενδεχομένως δικαστικές περιπέτειες, καθώς και αυξημένο κόστος λόγω της μελλοντικής ενεργοποίησης των προστίμων».
Επιπλέον υπενθυμίζει ότι με την ολοκλήρωση του Κτηματολογίου ένας τεράστιος όγκος γραφειοκρατίας θα εκλείψει. Θα υπάρξει πλήρης εκσυγχρονισμός του πλαισίου διαχείρισης γης και ο κάθε πολίτης θα μπορεί να γνωρίζει ανά πάσα στιγμή πληροφορίες που αφορούν το ακίνητο του ή την περιοχή στην οποία θέλει να επενδύσει. Αποτελεί επίσης το πρώτο βήμα για την δημιουργία του ενιαίου ψηφιακού χάρτη στον οποίο θα αποτυπώνεται η οικοδομική και ρυμοτομική γραμμή, τα όρια των δασικών εκτάσεων, τα όρια των προστατευόμενων περιοχών, τα όρια των αρχαιολογικών χώρων, οι γραμμές των αιγιαλών, οι όροι δόμησης, οι χρήσεις γης και φυσικά τα όρια των οικοπέδων».
Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με το Ελληνικό Κτηματολόγιο καλώντας στο τηλεφωνικό κέντρο 210 6505600 ή στον τετραψήφιο αριθμό 1015 και να επισκέπτονται την επίσημη ιστοσελίδα στη διεύθυνση www.ktimatologio.gr.
Που λήγουν οι προθεσμίες
Οι περιφερειακές ενότητες στις οποίες λήγει η διορία εμπρόθεσμων δηλώσεων έως τις 31 Οκτωβρίου είναι οι εξής: Δράμα, Ξάνθη, Καβάλα, Ροδόπη, Χαλκιδική, Καβάλα, Ροδόπη, Χαλκιδική, Γρεβενά, Ιωάννινα, Βοιωτία, Φωκίδα, Ευρυτανία, Φθιώτιδα, Αιτωλοακαρνανία, Ηλεία, Αρκαδία, Λασίθι, Ηράκλειο, Δυτική Αττική και Μαγνησία.