ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Το καμπανάκι χτύπησε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στα κράτη-μέλη, τονίζοντας ότι ο χρόνος μετράει αντίστροφα και πρέπει να υιοθετήσουν το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο (ΠΔΠ) της περιόδου 2021-2027 μέχρι το τέλος του χρόνου, καθώς αν τελικά υιοθετηθεί αργότερα, θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στη χρηματοδότηση των κοινοτικών προγραμμάτων που ξεκινούν με το νέο έτος, όπως το πρόγραμμα ανταλλαγής φοιτητών Erasmus ή τα ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα. Η προειδοποίηση ήρθε χθες και από τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, αλλά και από τον αρμόδιο επίτροπο για τον προϋπολογισμό της Ε.Ε. Γκίντερ Ετινγκερ, σε μια προσπάθεια να πιέσουν τα κράτη-μέλη να φτάσουν σε μια συμφωνία άμεσα, δεδομένου ότι οι διαπραγματεύσεις σε πολιτικό επίπεδο είναι ιδιαιτέρως δύσκολες εξαιτίας των μεγάλων διαφωνιών.
«Ολοι πρέπει να δουλέψουμε για να φτάσουμε σε έναν συμβιβασμό», είπε ο αρμόδιος επίτροπος Ετινγκερ και τόνισε ότι η πρόταση της Επιτροπής που βρίσκεται στο τραπέζι είναι η μόνη που θα επιτρέψει στην Ε.Ε. να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες της τα επόμενα χρόνια αλλά και την κάλυψη νέων πολιτικών, όπως η φύλαξη των συνόρων, η ασφάλεια και το προσφυγικό. Οπως είπε, με τη μικρή αύξηση της συνεισφοράς των κρατών-μελών που προτείνει η Επιτροπή, θα καλυφθεί το 50% των απωλειών από το Βrexit (φτάνουν τα 84 δισ. ευρώ συνολικά για όλη την περίοδο), ενώ το υπόλοιπο 50% θα καλυφθεί από την προτεινόμενη μείωση των δαπανών στην ΚΑΠ (5%) και στην Πολιτική Συνοχής (7%). «Οι πολίτες μας περιμένουν να δουν αποτελέσματα, είναι ώρα να αποφασίσουμε», είπε χαρακτηριστικά. Ομως ο συμβιβασμός δεν θα είναι εύκολος, καθώς τα κράτη-μέλη είναι χωρισμένα σε δύο ομάδες, τα φτωχότερα υποστηρίζουν την πρόταση της Επιτροπής (αύξηση του προϋπολογισμού στο 1,11% του κοινοτικού ΑΕΠ), ενώ τα πλουσιότερα κράτη-μέλη του Βορρά ζητούν να περιοριστούν οι ίδιοι πόροι στο 1% του κοινοτικού ΑΕΠ.
Ο κ. Ετινγκερ ζήτησε από τα 27 κράτη-μέλη να εξετάσουν προσεκτικά την πρόταση, η οποία προβλέπει και την αναζήτηση νέων πηγών εσόδων του προϋπολογισμού, όπως έσοδα από το σύστημα εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπών ή τις συνεισφορές που βασίζονται σε μη ανακυκλωμένα πλαστικά, μεταξύ άλλων. Ο κ. Ετινγκερ τόνισε ότι οι νέες πηγές εσόδων θα μπορούσαν να είναι πολύ σημαντικές καλύπτοντας ακόμα και μέχρι το 14% του προϋπολογισμού. Με βάση την πρόταση της Επιτροπής, η Ελλάδα θα λάβει από την Πολιτική Συνοχής για την περίοδο 2021-2027 περίπου 19,2 δισ. ευρώ και περίπου 16 δισ. ευρώ για τη γεωργία.