ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Βλέποντας τις αυξημένες ροές από την Τουρκία προς την Ελλάδα το τελευταίο διάστημα και τα επεισόδια που εκτυλίχθηκαν στη Μόρια το Σαββατοκύριακο, ο αρμόδιος επίτροπος για Μεταναστευτικά Θέματα Δημήτρης Αβραμόπουλος θα μεταβεί στην Τουρκία την Πέμπτη μαζί με τους υπουργούς Εσωτερικών της Γερμανίας και Γαλλίας, όπου οι τρεις τους αναμένεται να έχουν συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό τους, ενώ ακόμα δεν είναι επιβεβαιωμένη η συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο Τ. Ερντογάν.
Σκοπός της συνάντησης στην Τουρκία είναι να ασκήσουν τα πιο σημαντικά κράτη-μέλη της Ε.Ε. πολιτική πίεση προς την Αγκυρα για να αυξήσουν τον έλεγχο οι τουρκικές αρχές στους πρόσφυγες και μετανάστες που περνούν το Αιγαίο.
Η Ε.Ε. ως μέρος της συμφωνίας με την Τουρκία έχει υποχρέωση να χρηματοδοτήσει μια σειρά από προγράμματα για πρόσφυγες που βρίσκονται στηνγειτονική χώρα, ύψους 6 δισ. ευρώ. Το αρχικό σχέδιο υπολόγιζε να εκταμιευτούν τρία δισ. μέχρι το 2017 (από αυτά έχει εκταμιευτεί περίπου το 85%) και άλλα τρία δισ. για το επόμενο διάστημα, από τα οποία έχουν δοθεί μόλις 250.000 ευρώ.
Και αυτό, γιατί οι διαδικασίες παίρνουν χρόνο, καθώς για κάθε έργο που χρηματοδοτεί η Ε.Ε. απαιτείται διαγωνισμός και συγκεκριμένες, συνήθως χρονοβόρες διαδικασίες. Στη συνάντηση την Πέμπτη, ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Χ. Ζεεχόφερ, ο Γάλλος ομόλογός του Κρ. Καστανέρ και ο Ελληνας επίτροπος Δ. Αβραμόπουλος αναμένεται να τονίσουν ότι σκοπός τους είναι να επιταχυνθούν οι παραπάνω διαδικασίες και η χρηματοδότηση να φτάνει πιο γρήγορα στην Τουρκία.
Χθες, ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ, ο οποίος δήλωσε «συγκλονισμένος» από τη χθεσινή τραγωδία στη Μόρια, εξέφρασε την απόλυτη εμπιστοσύνη του Βερολίνου στις ενέργειες της ελληνικής κυβέρνησης για το μεταναστευτικό και προσέθεσε ότι ένα «κλειδί» προκειμένου να ανακτηθεί εν μέρει ο έλεγχος αυτής της δύσκολης κατάστασης στα νησιά είναι να αυξηθεί ο αριθμός των επιστροφών προς την Τουρκία γρήγορα και σημαντικά.
Χθες βρέθηκε στην Αθήνα ο κ. Αβραμόπουλος και ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τις εξελίξεις και τα επόμενα βήματα.
Ο κ. Παυλόπουλος, μετά τη συνάντησή τους, τόνισε ότι η Τουρκία «μόνον όταν σεβασθεί, στο ακέραιο, το διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο και ως προς τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, μπορεί να δικαιώσει τη θέση της ως μέλους της διεθνούς κοινότητας και ως χώρας η οποία μπορεί να προσδοκά ευρωπαϊκή προοπτική».