Χρέη άνω των 6,3 δισ. ευρώ έχουν ρυθμίσει οφειλέτες στο Δημόσιο και στα Ταμεία, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία των υπουργείων Εργασίας και Οικονομικών. Συγκεκριμένα, 370.000 οφειλέτες των Ταμείων έχουν ρυθμίσει ποσά ύψους 3 δισ. ευρώ, ενώ 384.402 οφειλέτες του Δημοσίου έχουν ρυθμίσει περί τα 3,3 δισ. ευρώ καταβάλλοντας ταυτόχρονα και την πρώτη δόση. Το ποσό αυτό αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά, καθώς η προθεσμία και για τις δύο ρυθμίσεις έχει παραταθεί μέχρι τις 7 Οκτωβρίου.
Στα ανωτέρω στοιχεία δεν συμπεριλαμβάνονται τα ποσά που ρυθμίστηκαν το Σαββατοκύριακο και χθες. Οι τράπεζες ενημερώνουν με καθυστέρηση δύο ή τριών ημερών το ηλεκτρονικό σύστημα Taxisnet, κάτι που σημαίνει ότι το ποσό των 6,3 δισ. ευρώ θα αυξηθεί σημαντικά. Συνολικά στην εφορία έχουν υποβληθεί 515.526 αιτήσεις ένταξης στη ρύθμιση των 120 δόσεων, ρυθμίζοντας οφειλές ύψους 4,57 δισ. ευρώ (3,29 δισ. κεφάλαιο και 1,28 δισ. προσαυξήσεις). Ωστόσο, το υπουργείο Οικονομικών έχει προς το παρόν ενημερωθεί μόνο για τους 384.402, οι οποίοι έχουν πληρώσει την πρώτη δόση.
Εφορία
Στη ρύθμιση των 120 δόσεων στην εφορία έχουν ενταχθεί 384.402 οφειλέτες ρυθμίζοντας οφειλές ύψους 3,3 δισ. Το ποσό που έχει εισπράξει μέχρι στιγμής το ελληνικό δημόσιο από όσους έχουν πληρώσει τις πρώτες δόσεις της ρύθμισης αλλά και όσους εξόφλησαν εφάπαξ τα χρέη τους ανέρχεται στα 325 εκατ. ευρώ και, όπως όλα δείχνουν, μέχρι το τέλος του έτους στον κρατικό κορβανά θα εισέλθουν περί τα 500 εκατ. ευρώ. Στη βελτιωμένη ρύθμιση της εφορίας (που τέθηκε σε ισχύ στις 5 Σεπτεμβρίου) έχουν ενταχθεί περισσότεροι από 128.000 οφειλέτες ρυθμίζοντας συνολικά (κεφάλαιο και προσαυξήσεις) 1,4 δισ. ευρώ.
Οπως προαναφέρθηκε, οι συνολικές αιτήσεις προς την εφορία ανέρχονται σε 515.526 και το ποσό που έχουν ρυθμίσει φθάνει τα 4,57 δισ. ευρώ. Μέχρι τη λήξη της νέας προθεσμίας (7 Οκτωβρίου) από το υπουργείο Οικονομικών υπολογίζουν να ρυθμιστούν περισσότερα από 5 δισ. ευρώ.
Ασφαλιστικά ταμεία
Είναι χαρακτηριστικό ότι οι αιτήσεις για το 1 από τα συνολικά 3 δισ. ευρώ οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία που εντάχθηκαν στη ρύθμιση των έως 120 δόσεων, υποβλήθηκαν εντός της προηγούμενης εβδομάδας. Οπως άλλωστε δήλωσε και ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, η ιδιαίτερα μεγάλη συμμετοχή που παρατηρήθηκε τις τελευταίες ημέρες οδήγησε το οικονομικό επιτελείο στην απόφαση να δοθεί η ολιγοήμερη παράταση των 7 ημερών. Σύμφωνα με τον υπουργό, πρόκειται για την πρώτη και μοναδική παράταση με στόχο να διευκολυνθούν οι οφειλέτες που έσπευσαν την τελευταία στιγμή να διακανονίσουν το χρέος τους.
Τα συγκεντρωτικά στοιχεία, μέχρι χθες, δείχνουν πως είχαν υποβληθεί περισσότερες από 370.000 αιτήσεις ρύθμισης οφειλών. Από αυτές, πάνω από 160.000 έχουν ήδη εγκριθεί, με το συνολικό ρυθμισμένο ποσό να ξεπερνάει τα 3 δισ. ευρώ.
Να σημειωθεί ότι, συνολικά, τα χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία που έχουν βεβαιωθεί στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) έχουν ξεπεράσει τα 35 δισ. ευρώ. Και όπως ξεκαθάρισε ο κ. Βρούτσης, άλλη παράταση δεν θα υπάρξει. «Η ένταξη των οφειλετών στη ρύθμιση των 120 δόσεων είναι η τελευταία ευκαιρία για όλους να διακανονίσουν τα χρέη τους με τους πλέον ευνοϊκούς όρους», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Βέβαια, ειδικά για τα χρέη των μη μισθωτών, όπου παρατηρούνται σημαντικά προβλήματα στη βεβαίωσή τους λόγω τεχνικών προβλημάτων, το υπουργείο έχει ξεκαθαρίσει ότι αρκεί η αίτηση προς τον ΕΦΚΑ, ως το πρώτο βήμα στη διαδικασία ένταξης, να πραγματοποιηθεί εντός της δεσμευτικής ημερομηνίας, ήτοι τις 7 Οκτωβρίου.
Τα υπόλοιπα δύο βήματα μπορούν να γίνουν στη συνέχεια και έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2019. Στην πράξη, το υπουργείο Εργασίας και ο ΕΦΚΑ προχώρησαν στον διαχωρισμό των σταδίων ένταξης στη ρύθμιση των 120 δόσεων, εξαιτίας των τεχνικών προβλημάτων που οφείλονται κατά κύριο λόγο στην έλλειψη ή την κακή ποιότητα των δεδομένων, που είχε ως αποτέλεσμα να μην μπορεί να γίνει ο ορθός επανυπολογσμός ή προσδιορισμός των οφειλών των ασφαλισμένων και συνταξιούχων.
Στο πλαίσιο αυτό, η διαδικασία περιλαμβάνει τρία διακριτά βήματα:
1. Είσοδος στην ηλεκτρονική εφαρμογή, επαλήθευση των στοιχείων του ασφαλισμένου/συνταξιούχου και υποβολή αιτήματος προσδιορισμού των οφειλών. Με την ολοκλήρωση αυτού του βήματος έως τις 7 Οκτωβρίου 2019, κατοχυρώνεται το δικαίωμα ένταξης στη ρύθμιση.
2. Προσδιορισμός/επανυπολογισμός των οφειλών. Στην ηλεκτρονική εφαρμογή απεικονίζονται οι οφειλές πριν και μετά τον επανυπολογισμό.
3. Οριστικοποίηση της ρύθμισης. Ο ασφαλισμένος/συνταξιούχος επιλέγει τον τρόπο υπολογισμού των οφειλών που επιθυμεί και αποδέχεται την προώθησή τους στο ΚΕΑΟ για ρύθμιση.