Αίτημα δικαστικής συνδρομής προς τις αρχές των Ηνωμένων Πολιτειών έχουν υποβάλει οι αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου, Ευάγγελος Ζαχαρής και Λάμπρος Σοφουλάκης, που διενεργούν την ερευνα για τις καταγγελίες περί παρεμβάσεων στη διερεύνηση του σκανδάλου Novartis.
Με το αίτημά τους αυτό οι δύο αντεισαγγελείς Α.Π ζητούν από της αρχές των ΗΠΑ να τους γνωστοποιήσουν όσο το δυνατόν συντομότερα:
*Αν για την υπόθεση αυτή έχουν εξεταστεί από τις αμερικανικές υπηρεσίες οι τρεις προστατευόμενοι στην Ελλάδα μάρτυρες εκ των οποίων ο ένας έπαψε να είναι σε καθεστώς προστασίας και σε καταφατική περίπτωση να αποσταλούν αντίγραφα των καταθέσεων τους
*Αν από τις καταθέσεις αυτές οι μάρτυρες αποκόμισαν βάσει της αμερικανικής νομοθεσίας χρηματικά οφέλη και ποια ή αν προσδοκούσαν βασικώς τέτοια οφέλη καθώς
*Αν έχουν εξεταστεί για την ίδια υπόθεση άλλοι μάρτυρες εκτός των ανωτέρω και σε θετική περίπτωση να τους στείλουν αντίγραφα των καταθέσεων αυτών.
*Ποια είναι η πορεία των ερευνών τους και ειδικότερα αν αυτή έχει περατωθεί και σε θετική περίπτωση ποιο είναι το αποτέλεσμα της.
Οι δύο αντεισαγγελείς Α.Π. στο αίτημά τους αναφέρουν μόνο τις κωδικές ονομασίες των μαρτύρων κα παράλληλα ζητούν έγγραφα και άλλα στοιχεία από οποιαδήποτε υπηρεσία ή φορέα εντός ή εκτός Ελλάδος
Νομικοί κύκλοι σχολιάζοντας των ενέργεια των δύο αντεισαγγελέων του Αρείου Πάγου εξέφραζαν τον προβληματισμό τους καθώς το αίτημα αυτό αφορά την ουσία της υπόθεσης “την οποία”, όπως τόνιζαν, “ΔΕΝ διερευνά η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου – που απλώς ελέγχει τη βασιμότητα καταγγελιών περί παρεμβάσεων – αλλά η Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς”. Επιπλέον τόνιζαν ότι είναι ισχνές οι πιθανότητες ικανοποίησης του ελληνικού αιτήματος, καθώς στις ΗΠΑ το πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων εφαρμόζεται απαρέγκλιτα, κάτι που, όπως υπογραμμίζουν, “όφειλαν να γνωρίζουν εισαγγελείς που βρίσκονται στην ανώτατη βαθμίδα της ισταμένης Δικαιοσύνης”.
Εντύπωση, εξάλλου, έχουν προκαλέσει και οι διαρροές γύρω από το θέμα της υποβολής του επίμαχου αιτήματος των δύο αντεισαγγελέων που είναι διανθισμένες με σχόλια δικαστικών κύκλων όπως ότι “η ελληνική νομοθεσία απαγορεύει ρητά τα ανταλλάγματα ή την υπόσχεση ανταλλαγμάτων σε μάρτυρες και ότι σε μία τέτοια περίπτωση καθίστανται άκυρες οι καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων στην Ελλάδα” .
Αυτά τα σχόλια χαρακτηρίζονται από νομικούς κύκλους ως “νομικά αβάσιμα” . Μάλιστα, οι ίδιοι κύκλοι ανέφεραν με νόημα πως “αν οι διαρροές αυτές δεν αποτελούν ευσεβείς πόθους όσων τα γράφουν και έχουν πράγματι ειπωθεί από δικαστές ή εισαγγελείς τότε όλοι θα πρέπει να προβληματιστούμε για το τι είδους έρευνα διεξάγουν οι δύο αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου, αν πράγματι βιάζονται να καταστήσουν άκυρες τις καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων”.
Οι δύο αντεισαγγελείς Α.Π. μετά από αίτημα της Βουλής διαβιβάζουν τα υπόλοιπα αντίγραφα της δικογραφίας στο Κοινοβούλιο για να συσχετισθούν στο φάκελο της προκαταρκτικής επιτροπής. Ανάμεσα στα έγγραφα αυτά περιλαμβάνεται και το αίτημά τους προς το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ για δικαστική συνδρομή.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι την Πέμπτη κλήθηκε να καταθέσει στον Άρειο Πάγο ο Παύλος Σαράκης, δικηγόρος των προστατευόμενων μαρτύρων στις ΗΠΑ.