Το Sputnik εστιάζει στα προβλήματα του βορειοηπειρωτικού ελληνισμού. Τι αναφέρουν οι εκπρόσωποι της ελληνικής εθνικής μειονότητας.
Ένας χρόνος έκλεισε από το θάνατο του Κωνσταντίνου Κατσίφα. Κάποιοι τον χαρακτηρίζουν ήρωα και κάποιοι άλλοι όχι.
Το σίγουρο είναι ότι κατόρθωσε να στρέψει τα βλέμματα στην ελληνική εθνική μειονότητα.
Τι γίνεται στην ξεχασμένη πατρίδα του Ελληνισμού της Βορείου Ηπείρου;
«Παραμένουν τα δύο βασικότερα θέματα που υπάρχουν για το βορειοηπειρωτικό ελληνισμό που διαμένει στην Αλβανία», εξηγεί στο Sputnik, ο Φρέντυ Μπελέρης, πρόεδρος του παραρτήματος της Ένωσης Ομογενών «Ομόνοια» Χειμάρρας.
Το πρώτο ζήτημα είναι το περιουσιακό, όπως επισημαίνει. Το δεύτερο πρόβλημα είναι ότι υπάρχουν περιοχές αναγνωρισμένες της ελληνικής εθνικής μειονότητας, όπου οι κάτοικοι στερούνται το δικαίωμα να αυτοπροσδιορίζονται ως Έλληνες.
Τι ακριβώς συμβαίνει με το περιουσιακό
«Συνεχίζεται η προσπάθεια υφαρπαγής των περιουσιών με διάφορα νομοθετήματα. Δημιουργήθηκε ένα μεγάλο υπερταμείο όπου θα μετακινηθούν όλες οι κρατικές γαίες. Πρόσφατα δημιουργήθηκε και μια υπηρεσία απαλλοτριώσεων που θα κάνει fast track απαλλοτριώσεις για λογαριασμό τρίτων.
Κάθε μήνα ο Έντι Ράμα εφεύρει άλλο κόλπο για να πάρει τα εδάφη.
Στην περιοχή της Χειμάρρας υπήρχαν τρεις ιδιοκτήτες. Η κοινότητα, ο ιδιώτης και η εκκλησία. Δεν υπήρχε κρατική γη, αλλά κοινοτική. Σύμφωνα με τον καινούργιο νόμο, από την στιγμή που σε μια περιοχή αποφασίζεται στρατηγική επένδυση, έρχεται το κράτος και απαλλοτριώνει για λογαριασμό άλλο ιδιώτη, ιδιωτική περιουσία.Για το 2020, ετοιμάζεται η λεγόμενη απογραφή, ωστόσο ο νόμος της απογραφής δεν έχει ακόμα ψηφιστεί».
Όπως αναφέρει, σε ότι αφορά τον αυτοπροσδιορισμό, ψηφίστηκε ο νόμος για την προστασία των μειονοτήτων. «Υπήρχε η ρητή δέσμευση στους διεθνείς παράγοντες ότι θα έπρεπε να περάσουν οι εφαρμοστικοί νόμοι. Δεν έχουν περάσει ακόμα».
Την ίδια στιγμή καθιστά σαφές ότι «η ελληνική πλευρά δεν θα έπρεπε να συναινέσει σε καμία περίπτωση αναφορικά με την ένταξη της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Είναι σαφέστατο ως προς το συμφέρον μας να οδηγηθούμε σε μία Ευρωπαϊκή Αλβανία, ωστόσο θα πρέπει να κατοχυρώσουμε δύο τρία δικαιώματα τα οποία στερούμαστε».
Τα επόμενα βήματα
«Όλα θα εξαρτηθούν από τις εξελίξεις στο πολιτικό πεδίο. Όλα παραμένουν στάσιμα προς το παρόν. Η χώρα πρέπει να πάει σε εκλογές, ώστε με μια νέα κυβέρνηση να διεκδικήσουμε τα δικαιώματά μας. Το αλβανικό κράτος είναι ένα κακό κράτος για όλους τους πολίτες. Ειδικά για τους Έλληνες είναι πιο σκληρό».
Την ίδια στιγμή, υπογραμμίζει τον βρώμικο πόλεμο που δέχεται η ελληνική μειονότητα από τα αλβανικά ΜΜΕ.
«Είναι αρκετές οι ανθελληνικές τοποθετήσεις και ο πόλεμος που δεχόμαστε».
Παράλληλα, έκκληση για ενότητα στη μειονότητα κάνουν τα στελέχη της ομογενειακής οργάνωσης «Ομόνοια», με αίτηση παράλληλης βοήθεια του πολιτικού κόσμου της Ελλάδας αλλά και από τους Έλληνες που έχουν μεταναστεύσει από την Αλβανία.
«Σαν μειονότητα είμαστε διασπασμένοι. Ανάμεσα στα αιτήματά μας είναι να υπάρξει μόνιμος Υφυπουργός Εξωτερικών και συνεννόηση των κομμάτων της Ελλάδας σε θέματα που αφορούν τη μειονότητα. Να αυστηροποιηθεί επιτέλους το ελληνικό κράτος απέναντι σε όσους αρπάζουν περιουσίες και επηρεάζουν τα δικαιώματα των βορειοηπειρωτών», επισημαίνει ο Φ. Μπελέρης.