Η γερμανική κυβέρνηση αναθεώρησε χθες προς το χειρότερο την πρόβλεψη για την ανάπτυξη της οικονομίας το 2020, παραδεχόμενη ότι η μείωση της ζήτησης παγκοσμίως, η έξοδος της Βρετανίας από την Ε.Ε. και ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ – Κίνας θα συνεχίσουν να επηρεάζουν την οικονομία και το επόμενο έτος.
Πλέον, το Βερολίνο προβλέπει ότι το 2020 η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης θα αναπτυχθεί με ρυθμό μόλις 1%, ενώ προηγουμένως θεωρούσε ότι θα επιτύγχανε ρυθμό ανάπτυξης 1,5%. Για το 2019 το γερμανικό υπουργείο Οικονομίας διατήρησε αμετάβλητη την πρόβλεψη για ανάπτυξη 0,5%. Και μπορεί η ανάπτυξη το 2020 να αποδειχθεί υψηλότερη από αυτήν του τρέχοντος έτους, ωστόσο αποτελεί μεγάλη επιβράδυνση σε σύγκριση με τα προηγούμενα έτη. Το 2016 η γερμανική οικονομία είχε αναπτυχθεί με ρυθμό 2,2%, το 2017 με ρυθμό 2,5% και το 2018 με ρυθμό 1,5%.
«Οι προοπτικές (ανάπτυξης) μπορεί να είναι περιορισμένες προς το παρόν, ωστόσο δεν υπάρχει απειλή μιας πραγματικής κρίσης, δήλωσε στο Βερολίνο ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Πέτερ Αλτμάιερ. «Τα οικονομικά πακέτα ενίσχυσης… δεν είναι τα κατάλληλα όργανα», ώστε να ενισχύσουν την ανάπτυξη, προσέθεσε ο κ. Αλτμάιερ. Ωστόσο, η δραστηριότητα στον κλάδο της μεταποίησης συρρικνώνεται στη Γερμανία από την αρχή του έτους, εν μέρει εξαιτίας του εμπορικού πολέμου, γεγονός που έχει αρχίσει να περιορίζει τη δραστηριότητα και στον κλάδο των υπηρεσιών. Παράλληλα, η παρατεταμένη επιβράδυνση της οικονομίας έχει αρχίσει να υπονομεύει την πολιτική αντίσταση σχετικά με την εγκατάλειψη της πολιτικής ισοσκελισμένου προϋπολογισμού. Προ εβδομάδων, μέχρι και ο αρχιτέκτονας της, ο τέως υπουργός Οικονομικών και νυν πρόεδρος της γερμανικής Βουλής Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, είχε δηλώσει ότι ίσως έχει έρθει ο καιρός να εγκαταλείψει το Βερολίνο αυτή την πολιτική, ώστε να αντιμετωπίσει καλύτερα νέες προκλήσεις όπως αυτή της κλιματικής αλλαγής.
Πάντως, ο κ. Αλτμάιερ επέμεινε χθες πως η γερμανική οικονομία είναι ανθεκτική και πως υπάρχουν ενδείξεις ότι ενδέχεται να βελτιωθεί η κατάσταση στο διεθνές εμπόριο. Προσέθεσε πως, αν καταφέρει να επιτύχει η Βρετανία συντεταγμένη έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ενωση, τότε θα περιοριστεί ο αρνητικός αντίκτυπος από την αποχώρηση της και θα βελτιωθούν οι προοπτικές της γερμανικής οικονομίας. Το γερμανικό σύνταγμα επιτρέπει στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση να εμφανίσει διαρθρωτικό δημοσιονομικό έλλειμμα ίσο με το 0,35% του ΑΕΠ ή περίπου 4,9 δισ. ευρώ το 2020.