Οι έλεγχοι των τραπεζικών καταθέσεων εντοπίζουν δεκάδες άτομα κάθε μήνα με ύποπτες κινήσεις, τα οποία ελέγχονται για ξέπλυμα μαύρου χρήματος
εκάδες πρόσωπα εντοπίζονται κάθε μήνα, με κατηγορίες για ξέπλυμα μαύρου χρήματος και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, τόσο από την Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες όσο και από την ΑΑΔΕ.
Οι περισσότεροι εντοπίζονται μέσω του ελέγχου των τραπεζικών τους καταθέσεων, στις ελληνικές τράπεζες και ο έλεγχος επεκτείνεται πλέον, σε όλο το φάσμα της δραστηριόττητάς τους, σε Ελλάδα και εξωτερικό.
Είναι εντυπωσιακό, ότι, παρά τους ελέγχους και την κινητοποίηση των αρμοδίων αρχών, με τα «δόκανα» που έχουν στηθεί, μέσω ελέγχων τραπεζικών συναλλαγών και όλων των χρηματοοικονομικών προϊόντων, κ.λπ. καθώς με την ανταλλαγή πληροφοριών με περισσότερες από 100 χώρες, εντούτοις κάθε μήνα πιάνοντας δεκάδες συμπολίτες μας, για ύποπτες συναλλαγές.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων τον μην Αύγουστο εντοπίστηκαν 112 πρόσωπα, ενώ συνολικά από τις αρχές του 2019, βρέθηκαν μπλεγμένα σε υποθέσεις διακίνησης μαύρου χρήματος 749 άτομα!
Αναλυτικότερα τον Αύγουστο, η Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, απέστειλε αιτήματα στην ΑΑΔΕ για τον έλεγχο 16 υποθέσεων μαύρου χρήματος, στις οποίες εμπλέκονται 112 άτομα. Συνολικά από τις αρχές του 2019, εστάλησαν από την Αρχή στην ΑΑΔΕ, 280 υποθέσεις, στις οποίες εμπλέκονται 749 πρόσωπα.
Τα συγκεκριμένα πρόσωπα ελέγχονται εξονυχιστικά από τις φορολογικές αρχές, προκειμένου να διαπιστωθούν τα δηλωθέντα εισοδήματά τους, αλλά και η συνάφεια των επίσημων εσόδων με τα περιουσιακά τους στοιχεία.
Οι έλεγχοι των συγκεκριμένων ατόμων από την ΑΑΔΕ γίνονται σε τρία επίπεδα:
- Με τη χρήση του «Ειδικού Λογισμικού Αυτοματοποιημένου Ελέγχου Προσαύξησης Περιουσίας», το οποίο έχει άμεση πρόσβαση στους τραπεζικούς λογαριασμούς όλων των φορολογουμένων στις ελληνικές τράπεζες.
- Με τον έλεγχο των ακινήτων και λοιπών περιουσιακών στοιχείων που έχουν δηλωθεί στα έντυπα Ε1, Ε2 και Ε9.
- Με την αναζήτηση πληροφοριών από άλλες χώρες για τυχόν ύπαρξη καταθέσεων ή άλλων περιουσιακών στοιχείων των ελεγχόμενων.
Άλλα 275 άτομα «τσίμπησε» η Αρχή
Ταυτόχρονα Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, τσίμπησε και ερευνά άλλα 275 άτομα εντός του 2019, τα οποία παραπέμφθηκαν στους εισαγγελείς.
Πιο συγκεκριμένα, τον μήνα Σεπτέμβριο παρέπεμψε στις εισαγγελικές αρχές 4 υποθέσεις, στις οποίες εμπλέκονται 26 άτομα, για τα οποία ζητήθηκαν από το εξωτερικό στοιχεία για τις τραπεζικές τους καταθέσεις.
Συνολικά από τον Ιανουάριο μέχρι και τον Σεπτέμβριο παραπέμφθηκαν στους εισαγγελείς, 67 υποθέσεις, ενώ για 275 άτομα ζητήθηκαν στοιχεία από το εξωτερικό.
Τα συγκεκριμένα αιτήματα συνδρομής εστάλησαν από την «Μονάδα A’» της Αρχής, βασικό αντικείμενο της οποίας είναι η διερεύνηση χρηματοοικονομικών πληροφοριών. Σημειώνεται ότι η Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες δύναται με βάση το συστατικό της νόμο, να διαβιβάζει και να ανταλλάσσει πληροφορίες εμπιστευτικής φύσης με τις αρμόδιες εισαγγελικές ή άλλες αρχές με ερευνητικές ή ελεγκτικές αρμοδιότητες, καθώς και με τις αρμόδιες αρχές του άρθρου 6 του ν.3691/2008, εφόσον οι πληροφορίες αυτές κρίνονται χρήσιμες για το έργο τους και για την εκπλήρωση των νόμιμων καθηκόντων τους.
Στο πλαίσιο αυτό, η Αρχή διαβιβάζει πληροφορίες στις Υπηρεσίες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε), για πρόσωπα για τα οποία υπάρχουν υπόνοιες διάπραξης αδικημάτων που άπτονται των αρμοδιοτήτων τους, προκειμένου να εξεταστεί, να ελεγχθεί και να αποδειχθεί ή όχι η διάπραξή τους. Κάθε Έγγραφο Παροχής Πληροφοριών/Υπόθεση της Αρχής, ενδέχεται να περιλαμβάνει πληροφορίες για περισσότερα του ενός εμπλεκόμενα πρόσωπα, εφόσον αυτά σχετίζονται με την ίδια υπόθεση.
https://www.sofokleousin.gr/xathike-i-mpala-me-to-mayro-xrima