Δημήτρη Κατσαγάνη
Άλλους δύο μήνες θα πρέπει να περιμένουν οι εργοδότες, οι οποίοι απασχολούν εργαζομένους που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό και, παράλληλα, παίρνουν “επίδομα προϋπηρεσίας” (ή “τριετίες”), προκειμένου να καθορίσουν τις μισθολογικές και μη μισθολογικές δαπάνες των επιχειρήσεων τους για το επόμενο έτος.
Η συνεδρίαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), η οποία θα εκδίκαζε την περασμένη εβδομάδα, την προσφυγή του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) ενάντια στην αύξηση 11% του κατώτατου μισθού κοντά 300.000 μισθωτών του ιδιωτικού τομέα (1/6 συνόλου) με προϋπηρεσία αναβλήθηκε για τις 3 Δεκεμβρίου.
Υπενθυμίζεται πως η αύξηση 11% στις αμοιβές των δικαιούχων “τριετιών” επιβλήθηκε, τον περασμένο Φεβρουάριο, με εγκύκλιο της τότε Υπουργού Εργασίας, κυρίας Έφης Αχτσιόγλου, μετά την κυβερνητική απόφαση αντίστοιχης αύξησης του κατώτατου μισθού. Αμέσως μετά την εγκύκλιο Αχτσιόγλου και συγκεκριμένα, τον Απρίλιο, ο ΣΕΒ, προσέφυγε στο ΣτΕ, με την αιτιολογία ότι η εν λόγω εγκύκλιος, με την οποία προβλεπόταν η αύξηση στις αμοιβές με “τριετίες” ήταν παράνομη. Συνεπώς η αύξηση αυτή δεν έπρεπε να δοθεί. Και αυτό γιατί οι “τριετίες”έχουν παγώσει από το 2012, ενώ το 2014 πέρασε διάταξη που προέβλεπε ότι η όποια αύξηση δοθεί στο μέλλον (σ.σ. όπως αυτή που δόθηκε τον Φεβρουάριο του 2019) στον κατώτατο μισθό, θα αφορά μόνο τον ίδιο (ως “μοναδιαία αξία”) και όχι και στα επιδόματα επ’ αυτού.
Μετά την κυβερνητική αλλαγή του περασμένου Ιουλίου, η “καυτή πατάτα” των “τριετιών” έχει έλθει στα χέρια της νέας ηγεσίας του Υπ. Εργασίας, υπό τον κ. Γιάννη Βρούτση, ο οποίος, ανάλογα με την απόφαση του ΣτΕ, τον ερχόμενο Δεκέμβριο (και ειδικά αν αυτή δικαιώσει το ΣΕΒ και κρίνει παράνομη την αύξηση στις “τριετίες”), θα πρέπει να καθορίσει την στάση του.
Τα σενάρια
Πιο αναλυτικά, ανάλογα με την απόφαση την οποία θα εκδώσει το ΣτΕ στις αρχές του μεθεπόμενου μήνα, διαμορφώνονται, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του “Κ”, τρία βασικά σενάρια σε σχέση με την τύχη του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους για τις επιχειρήσεις που απασχολούν εργαζομένους με “τριετίες”:
Αν το ΣτΕ κρίνει τον ερχόμενο Δεκέμβριο νόμιμη την εγκύκλιο Αχτσιόγλου, τότε οι επιχειρήσεις, οι οποίες απασχολούν μισθωτούς με επίδομα προϋπηρεσίας, θα πρέπει να συνεχίσουν να καταβάλλουν τις αυξημένες κατά 11% μικτές αμοιβές στους εν λόγω εργαζομένους, τόσο για τον Δεκέμβριο του 2019 όσο και για τους επόμενους μήνες.
Αν το ΣτΕ κρίνει ως παράνομη την εγκύκλιο Αχτσιόγλου, το Υπουργείο Εργασίας -το οποίο μαζί με τη ΓΣΕΕ υποστηρίζουν την αύξηση 11% στις αμοιβές των μισθωτών με προϋπηρεσία- έχει δύο επιλογές, σύμφωνα με κύκλους εμπειρογνωμόνων που παρακολουθούν την εν λόγω διένεξη :
– Είτε θα πρέπει φέρει στη Βουλή και να ψηφίσει μία διάταξη, η οποία να καθιστά νόμιμη την αύξηση 11% στο μικτό κατώτατο μισθό όσων εργαζομένων είχαν κατοχυρώσει το 2012 επίδομα προϋπηρεσία.Σ’ αυτήν την περίπτωση,οι επιχειρήσεις θα υποχρεωθούν να συνεχίσουν να καταβάλλουν αυξημένες αποδοχές στους δικαιούχους “τριετιών”.
– Είτε θα πρέπει να καταθέσει και να περάσει μία διάταξη, η οποία θα δίδει τη δικαιοδοσία στους κοινωνικούς εταίρους (δηλαδή στο ΣΕΒ, τη ΓΣΕΕ, την ΕΣΕΕ κλπ.) μέσα από την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασία τους να αποφασίζουν για το θέμα των τριετιών. Τότε, θα πρέπει οι ίδιοι οι κοινωνικοί εταίροι να αποφασίσουν για την υπόθεση αυτή (πχ ύψος επιδομάτων,κλπ.)
Αν το ΣτΕ κρίνει παράνομη την εγκύκλιο Αχτσιόγλου, αλλά το Υπ. Εργασίας δεν προβεί σε οποιαδήποτε παρέμβαση διαφύλαξης των “τριετιών” (παρά την περί του αντιθέτου άποψη του), τότε θα τεθεί επί τάπητος η ακύρωση της αύξησης 11% που δόθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο στους μισθωτούς που κατοχύρωσαν το 2012 επίδομα προϋπηρεσίας.
Έγκυροι νομικοί κύκλοι με τους οποίους ήλθε σε επαφή το “Κ”, εκτιμούν πως δύσκολα το ΣτΕ, σ’ αυτήν την περίπτωση, θα αποφάσιζε αναδρομική ισχύ της ακύρωσης της αύξησης. Κάτι τέτοιο θα ισοδυναμούσε με επιστροφή των αυξήσεων που έλαβαν οι εν λόγω μισθωτοί για την περίοδο Φεβρουαρίου -Νοεμβρίου 2019. Το πιο πιθανό ενδεχόμενο (εφόσον αποφασισθεί ότι η εγκύκλιος Αχτσιόγλου είναι παράνομη) προβλέπει ακύρωση της αύξησης από το Δεκέμβριο (οπότε αναμένεται η σχετική απόφαση) και έπειτα. Σ΄’ αυτή την περίπτωση, οι μισθωτοί θα επέστρεφαν στο ύψος των αποδοχών (στις οποίες θα περιλαμβάνονται και τα επιδόματα προϋπηρεσίας που είχαν κατοχυρώσει το 2012) που είχαν έως και τον Ιανουάριο του 2019.