Η κατοχική φρίκη γράφτηκε με αίμα σε πολλά κτίρια στο κέντρο της Αθήνας. Εκατοντάδες Έλληνες πατριώτες υπέστησαν σκληρά βασανιστήρια από τους Ναζί, δικάστηκαν με συνοπτικές διαδικασίες και πολλοί θανατώθηκαν στο εκτελεστικό απόσπασμα κατά τη Γερμανική κατοχή. Με αφορμή την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, ο συγγραφέας-δημοσιογράφος Πάνος Αμυράς μας ξεναγεί σε κτίρια στο κέντρο της Αθήνας όπου γράφτηκαν από τις πιο αιματοβαμμένες σελίδες της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας.
Στην επέτειο της 28ης Οκτωβρίου το Dikaiologitika News φωτίζει πτυχές της ιστορίας που γράφτηκαν σε κτίρια του κέντρου της Αθήνας κατά την περίοδο της ναζιστικής κατοχής. Σε αυτά τα κτίρια της πόλης, μας ξεναγεί ο Πάνος Αμυράς με αφορμή την κυκλοφορία του νέου του βιβλίου “Τα λύτρα”, έκδοση που έρχεται μετά το βιβλίο “Ο Λιμός” που έγινε best seller (Εκδόσεις Διόπτρα).
Το μυθιστόρημα με κεντρικό ήρωα τον υπαστυνόμο Νίκο Αγραφιώτη βασίζεται σε ιστορικά γεγονότα της κατοχικής περιόδου. Περισσότερα από δυόμισι χρόνια έρευνας σε ιστορικά ντοκουμέντα χρειάστηκε ο Πάνος Αμυράς για να συλλέξει το υλικό, όπως εξηγεί στo Dikaiologitika News. Σήμερα, μας ξεναγεί σε κτίρια του κέντρου της Αθήνας, κτίρια που βλέπουμε καθημερινά στην πόλη και έχουν τη δική τους σημερινή λειτουργικότητα.
Εμείς απλώς τα προσπερνάμε ή κάνουμε τις καθημερινές μας δουλειές, όπως γίνεται σε όλες τις σύγχρονες πόλεις. Όμως, είναι αυτά τα ίδια κτίρια όπου τότε, στις μαύρες ημέρες της ναζιστικής Κατοχής, γράφτηκαν συγκλονιστικές ιστορίες φρίκης.
Σήμερα πολυκατάστημα – τότε Αρχηγείο της Βέρμαχτ
Σήμερα είναι ένα από τα μεγαλύτερα πολυκαταστήματα στο κέντρο της Αθήνας, που καταλαμβάνει ένα ολόκληρο οικοδομικό τετράγωνο, που περικλείεται από τις οδούς: Πανεπιστημίου, Αμερικής, Σταδίου και Βουκουρεστίου. Στεκόμαστε επί της οδού Αμερικής. Επί Όθωνος εδώ ήταν οι βασιλικοί στάβλοι, σημειώνει ο Πάνος Αμυράς.
Τη δεκαετία του ‘20 χτίστηκε το μεγαθήριο του Μετοχικού Ταμείου Στρατού. Στη ναζιστική κατοχή επιτάσσεται και γίνεται το Γερμανικό Αρχηγείο Στρατιωτικής Διοίκησης της Νοτίου Ευρώπης.
Η άγνωστη γέφυρα προς την Αθηναϊκή Λέσχη…
απέναντι, το κτίριο του Ιταλικού Φρουραρχείου και η άγνωστη ιστορία για τον άνθρωπο που έζησε ως προδότης και πέθανε ως άγνωστος ήρωας.
Δείτε το βίντεο:
Το μαστίγιο του Στρατηγού στην Αθηναϊκή Λέσχη
Το κτίριο της Αθηναϊκής Λέσχης είχε επιταχθεί το 1941 από τους Γερμανούς.
Ο Πάνος Αμυράς μιλά για τον Στρατηγό Μηλιώτη και το περιστατικό με το μαστίγιο που του στοίχισε τη ζωή.
Δείτε το βίντεο:
Οδός Μασσαλίας: Εδώ κατέληγαν τα κάρα του θανάτου
Η εποχή του λιμού ξεκίνησε το φθινόπωρο του 1941. Εκεί ώσπου σήμερα είναι η Νομική, τότε κατέληγαν τα κάρα του θανάτου.
Ήταν το νεκροτομείο της Αθήνας και εκεί κατέληγαν μέχρι και 1.000 πτώματα την ημέρα! Μια πραγματική κόλαση.
Δείτε το βίντεο:
Πλατεία Κοραή: Κτίριο-κολαστήριο στα υπόγεια
Στο κτίριο της Εθνικής Ασφαλιστικής ήταν η έδρα της Κομαντατούρ. Ήταν ο πρώτος σταθμός των συλληφθέντων κατά την κατοχή.
Τα υπόγεια χρησιμοποιήθηκαν ως αίθουσες βασανιστηρίων. Χιλιάδες βασανίστηκαν άγρια από τους Γερμανούς, προτού οδηγηθούν στο εκτελεστικό απόσπασμα.
Σήμερα λειτουργεί ως χώρος ιστορικής μνήμης της ταραγμένης περιόδου 1941-1944, φιλοξενώντας συγκλονιστικά ντοκουμέντα.
Δείτε το βίντεο:
Στρατοδικείο το κτίριο του “Παρνασσού”
Το ιστορικό τριώροφο κτίριο του Φιλολογικού Συλλόγου Παρνασσός ανεγέρθηκε το 1890 σε σχέδια του αρχιτέκτονα Ιφικράτη Κοκκίδη.
Είναι στην πλατεία Καρύτση και συγκαταλέγεται μεταξύ των κορυφαίων διατηρητέων κτιρίων της Αθήνας. Το όνομα Παρνασσός δόθηκε στο Σύλλογο, καθώς κατά την παράδοση το ομώνυμο όρος ήταν αφιερωμένο στον Απόλλωνα και τις Μούσες.
Αυτό το κτίριο μετέτρεψαν οι Γερμανοί σε Στρατοδικείο.
Σε αυτό, με συνοπτικές διαδικασίες, καταδικάστηκαν πολλοί Έλληνες πατριώτες σε θάνατο.
Δείτε το βίντεο:
Παλιά Βουλή: Οργάνωση κάτω από τη μύτη της Βέρμαχτ
Οι πρώτες συζητήσεις για την οργάνωση της διεθνούς επισιτιστικής βοήθειας έγιναν κάτω από τη μύτη των Γερμανών.
Λίγα μέτρα από το στρατηγείο της Βέρμαχτ.
Στο βίντεο που ακολουθεί ο Πάνος Αμυράς εξιστορεί τι έκανε ένας άγνωστος πατριώτης, κυριολεκτικά κάτω από τη μύτη των Ναζί.
Δείτε το βίντεο:
Ο Πάνος Αμυράς μιλά για “Τα λύτρα”
Τον Σεπτέμβριο του 1943 οι πρώτες φλόγες του Εμφυλίου τυλίγουν τη χώρα. Υπό μυστηριώδεις συνθήκες εξαφανίζονται η εξάχρονη κόρη Γερμανού ανώτατου διπλωμάτη και ο πεντάχρονος γιος της Ελληνίδας υπηρέτριάς του.
Η Αθήνα συνταράσσεται από τη διπλή απαγωγή και ο υπαστυνόμος Νίκος Αγραφιώτης, που έχει επιστρέψει στην Ελλάδα με νέα ταυτότητα και διαλυμένη ζωή, αναλαμβάνει μια αποστολή η οποία θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό την πορεία των επιχειρήσεων των Συμμάχων στη Μεσόγειο.
Τα σχέδιά του, όμως, θα ανατραπούν με δραματικό τρόπο, καθώς θα υποχρεωθεί να διεισδύσει στα άδυτα της Ειδικής Ασφάλειας για να εξαρθρώσει κυκλώματα προδοτών και να εξιχνιάσει την υπόθεση απαγωγής των δύο παιδιών.
Με τη βοήθεια μιας γυναίκας, ο Αγραφιώτης θα συνδεθεί με μυστικές πατριωτικές οργανώσεις της Αθήνας, θα περιπλανηθεί στα βουνά του Εμφυλίου και θα προσπαθήσει να μείνει αλώβητος μέσα στη «φωλιά του κακού».
Δείτε τη συνέντευξη του Πάνου Αμυρά στο Dikaiologitika News για “Τα λύτρα”, στο βίντεο που ακολουθεί: