Αλλαγές με γνώμονα τη παροχή επιπλέον κινήτρων στους υποψήφιους επενδυτές – Mε Κοινή Υπουργική Απόφαση τα όρια της Golden visa για την Περιφέρεια
Ο νόμος 4146/2013 παρέχει άδεια διαμονής σε πολίτες τρίτης χώρας που προβαίνουν σε αγορά ακίνητης περιουσίας στην Ελλάδα, η αξία της οποίας κατ΄ελάχιστο θα πρέπει να είναι 250.000 €. Πρόκειται για μια άδεια διαμονής και ελεύθερης μετακίνησης στις χώρες Σέγκεν, η οποία έχει ουσιαστικά μόνιμο χαρακτήρα και διαρκεί εφ’ όρου ζωής, με τον κάτοχό της όμως να υποχρεούται σε ανανέωσή της κάθε πέντε έτη.
Έτσι, κυρίως Κινέζοι, Ρώσοι, Τούρκοι, Αιγύπτιοι και Λιβανέζοι αγοράζουν ακίνητα στην Ελλάδα. Άδεια διαμονής μπορούν να εξασφαλίσουν όλα τα μέλη της οικογένειας (σύζυγος και παιδιά μέχρι 21 ετών), τους γονείς τους και τους γονείς του / της συζύγου. Ακόμα και μετά τα 21 τους χρόνια, τα παιδιά μπορούν να λάβουν παράταση της άδειας παραμονής για τρία χρόνια.
Το πρόγραμμα χορήγησης χρυσής βίζας με την απόκτηση ακινήτου ελάχιστης αξίας 250.000 ευρώ σε συνάρτηση της επενδυτικής ευκαιρίας που διέκριναν λόγω των μειωμένων τιμών , προσέθεσε στην Ελληνική κτηματαγορά 1.410 αγοραπωλησίες ακινήτων έως τον Σεπτέμβριο του 2019, 1.399 το 2018 , 961 το 2017, 583 το 2016, 505 το 2015, 423 το 2014 και 21 το 2013, που ήταν το πρώτο έτος εφαρμογής του προγράμματος.
Αν σε αυτόν τον αριθμό προστεθούν και τα μέλη των οικογενειών των επενδυτών στα οποία χορηγήθηκε άδεια διαμονής φτάνουμε στα 15.369 άτομα σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Μεταναστευτικής πολιτικής.
Άρα, για κάθε επένδυση που πραγματοποιήθηκε στη χώρα μας σε ακίνητο με τη μέση επένδυση να υπολογίζετε σε 300.000 €, η χώρας μας έκδωσε 2,90 άδειες διαμονής.
Το 80 % των ακινήτων που αγοράστηκαν με στόχο τη χρυσή βίζα, βρίσκονται εντός του Λεκανοπεδίου της Αττικής. Συγκεκριμένα βάση των αιτημάτων χορήγησης αδειών διαμονής έως τον φετινό Ιούνιο στην πρώτη θέση βρίσκεται η Αθήνα με 1.853, ο Πειραιάς με 1.069, η Παλλήνη 674, ο Πολύγυρος 205, τα Χανιά 162, η Θεσσαλονίκη 128, η Κόρινθος 62, η Κέρκυρα 60, η Ερμούπολη 52, η Λευκάδα 46, Άλλες περιοχές 199. Στο πλαίσιο αυτό οι Κινέζοι έχουν αναδειχθεί σε κυρίαρχη ομάδα αγοραστών έχοντας λάβει το 60% των αδειών 2.757 άδειες αφορούν Κινέζους επενδυτές, οι εξακολουθούν να είναι και οι πλέον κινητικοί.
Βάση των παραπάνω στοιχείων προκύπτει ότι ελάχιστοι επενδυτές στόχευσαν σε αγορά ακινήτων εκτός του Λεκανοπεδίου. Αλλαγές στο υπό ψήφιση ρυθμιστικό πλαίσιο για το πρόγραμμα «Golden Visa» ετοιμάζει η Κυβέρνηση με γνώμονα τη παροχή επιπλέον κινήτρων στους υποψήφιους επενδυτές .
Συγκεκριμένα η Κυβέρνηση βάση πληροφοριών ετοιμάζει τις παρακάτω αλλαγές:
1. Mε Κοινή Υπουργική Απόφαση των συναρμόδιων υπουργείων θα καθορίζονται τα όρια επένδυσης σε ακίνητα με στόχο την χορήγηση άδειας διαμονής για περιοχές εκτός της Αττικής.
2. Η καταβολή του συμφωνηθέν τιμήματος για την αγορά του ακινήτου, θα μπορεί να καταβληθεί και μέσω τερματικών μηχανημάτων POS Ελληνικής Τράπεζας.
3. Η καταβολή του τιμήματος αγοράς ακινήτου για τον αιτούντα άδειας διαμονής «golden visa» θα μπορεί να πραγματοποιηθεί ακόμη και από συγγενή Β΄ Βαθμού δλδ, (κατιόντες–ανιόντες) παππούδες, γιαγιάδες, εγγόνια, (εξ αγχιστείας) γαμπρός, νύφη, κουνιάδος, κουνιάδα (γυναικάδελφοι), (εκ πλαγίου) αδέρφια.
Η κυβέρνηση, μέσω της Κοινής Υπουργικής Απόφασης που θα καθορίζει τα όρια επένδυσης σε ακίνητα στοχεύει στη παροχή επιπλέον κινήτρων στους υποψήφιους επενδυτές αλλά και στην αναζωπύρωση της κτηματαγοράς σε Πανελλαδικό επίπεδο, με στόχο να αναπτυχθεί – στηριχθεί η οικονομία στη Περιφέρεια.
Η ανοικοδόμηση καθώς και οι ανακαινίσεις ακινήτων στην εκάστοτε περιοχή θα δώσουν πνοή σε περισσότερα από 3.000 επαγγέλματα που σχετίζονται με την οικοδομή, ενώ θα αποτελέσει αρωγό νέων υποδομών και νέων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων .
Ο κύκλος της οικονομίας θα αλλάξει και οι Περιφέρειες θα αποκτήσουν ισχυρή πρωτογενή οικονομία στη πράξη. Η παραπάνω νομοθετική ρύθμιση αποτελεί κίνητρο για τις Περιφέρειες που θέλουν να λάβουν μέρος στην αναπτυξιακή πολιτική και να διαδραματίσουν ρόλο στην τουριστική βιομηχανία.
Υπάρχουν περιοχές σε όλη την Ελλάδα ικανές να σηκώσουν τέτοια σχέδια που σήμερα βρίσκονται στα αζήτητα . Αναφέρονται ενδεικτικά: τα Καμένα Βούρλα, η Ηλεία συγκεκριμένα, περιοχές στου Καϊάφα, στη Κουρούτα, στη Μπούκα, στο Κουνουπέλι και στη Ζαχάρω, η παραλιακή ζώνη του Μύτικα στην Αιτωλοακαρνανία, τα Σύβοτα Θεσπρωτίας, αντίστοιχες στην Ανατολική και Νότια Κρήτη, στη Χαλκιδική περιοχές όπως στο Ποσείδι, στο Παλιούρι, αλλά και στα άλλα δύο πόδια, το Φανάρι της Κομοτηνής, η Ηρακλείτσα Καβάλας. Αντίστοιχες ορεινές ζώνες όπως εκείνες του Παρνασσού, του Καϊμακτσαλάν, των Καλαβρύτων, του Ολύμπου κλπ.
Η χώρα μας χρειάζεται επενδύσεις σ΄ όλους τους τομείς της οικονομίας και ιδιαίτερα στην κτηματαγορά που αποτελεί βασικό πυλώνα ανάπτυξης της οικονομίας στη χώρα μας, αλλά οι επενδύσεις θα πρέπει να πραγματοποιούνται με διαφάνεια και ελεγκτικούς μηχανισμούς.
Για να μπορέσουμε να ελαχιστοποιήσουμε την υπερτιμολόγηση των ακινήτων με σκοπό τη χρυσή βίζα ( υπερτιμολόγηση που σε πολλές περιπτώσεις δημιουργεί στρέβλωση στις αξίες των ακινήτων καθώς και των σχετικών ερευνών για την πορεία των τιμών ), να γίνεται αυτοψία στο προς επένδυση ακίνητο από την εφορία , από πιστοποιημένο εκτιμητή και νόμιμο κτηματομεσίτη της εκάστοτε περιοχής όπου θα φέρει ευθύνη για την αξία του ακινήτου που δηλώνει. Ενώ, χρειάζεται να επανεξεταστεί η επαναφορά του φόρου υπεραξίας για τις περιπτώσεις της «χρυσής βίζας» όταν προκύπτουν πολλαπλές μεταβιβάσεις, ώστε να λειτουργήσει αποτρεπτικά και ταυτόχρονα το κράτος να έχει έσοδα από το γρήγορο και εύκολο κέρδος.
Η κυβέρνηση με τα νέα μέτρα που έχει εξαγγείλει για την κτηματαγορά και αναμένονται με την ψήφιση των νέων νομοσχεδίων, αποδεικνύει έμπρακτα ότι επενδύει στην κτηματαγορά. Έναν κλάδο που πραγματικά μπορεί να αποτελέσει πυλώνα ανάπτυξης της Ελληνικής οικονομίας και το έχει αποδείξει όλα αυτά τα χρόνια.
* Ο Θεμιστοκλής – Ανδρέας Μπάκας είναι Πρόεδρος Πανελλαδικού Δικτύου Κτηματομεσιτών E-Real Estates