Απίστευτο: Κυρία ανάκριση διάρκειας 10 ετών! Νέα καταδίκη της Ελλάδας

242

Νέα καταδίκη της χώρας για τη διάρκεια της ποινικής προδικασίας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου! Η χρονική διάρκεια της προδικασίας( δηλαδή προανάκριση και κυρία ανάκριση) έφτασε στο ρεκόρ των 10 ετών (!!!) αφού ξεκίνησε στο τέλος του 2004 και τελείωσε το 2015.

Με βάση αυτό ήδη εκδόθηκε μία ακόμα καταδικαστική απόφαση για την Ελλάδα από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, για παραβίαση του δικαιώματος σε δίκαιη δίκη εντός εύλογου χρονικού διαστήματος (άρθρο 6 ΕΣΔΑ).

Συγκεκριμένα, η υπόθεση αφορούσε την έλλειψη δυνατότητας, σύμφωνα με το ελληνικό δίκαιο, δίκαιης ικανοποίησης για την υπερβολική διάρκεια της ποινικής προδιαδικασία.

Σύμφωνα με το ιστορικό της υπόθεσης( τη δημοσιεύει το lawspot.gr) , η προσφεύγουσα είναι μία Ελληνίδα υπήκοος, κατά της οποία ασκήθηκε το 2004 ποινική δίωξη για πλαστογραφία κατ’ εξακολούθηση και υπεξαίρεση.

Μετά την έναρξη της δικαστικής έρευνας, η ίδια παρουσιάστηκε ενώπιον της αστυνομίας τον Νοέμβριο του 2004, ενώ το 2012 η Εισαγγελία Εφετών διέταξε την επέκταση της έρευνας.Ακολούθως, το 2013, εκδόθηκε ένταλμα για τη διεξαγωγή πρόσθετης δικαστικής έρευνας σε σχέση με διάφορες άλλες κατηγορίες.

Το 2015 η Εισαγγελία Εφετών διέκοψε την ποινική διαδικασία αναφορικά με ορισμένες κατηγορίες υπεξαίρεσης, αποφασίζοντας παράλληλα να απαλλάξει την προσφεύγουσα σε σχέση με τις λοιπές κατηγορίες εναντίον της.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο διαπίστωσε ότι η ποινική προδιαδικασία, (η οποία διήρκεσε περισσότερο από 10 χρόνια ) ήταν υπερβολικά μακράς διάρκειας, σε βαθμό που ήταν ασυμβίβαστη με την απαίτηση εύλογης προθεσμίας όπως διατυπώνεται στο άρθρο 6 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Το Δικαστήριο παρατήρησε ότι, σύμφωνα με την εθνική νομολογία τη δεδομένη περίοδο και παρά την ύπαρξη της πιθανής μελλοντικής ερμηνείας της εθνικής νομοθεσίας (ο Νόμος 4239/2014 προέβλεπε πράγματι τη δίκαιη ικανοποίηση σε περιπτώσεις αδικαιολόγητα μεγάλης διάρκειας ενώπιον των ποινικών δικαστηρίων) δεν υπήρχε η δυνατότητα στο ελληνικό δίκαιο κάποιος να λάβει αποζημίωση για καθυστερήσεις που αφορούσαν στην ποινική προδικασία.Κρίνοντας ότι υπήρξε παραβίαση του άρθρου 6 της ΕΣΔΑ (δικαίωμα σε δίκαιη δίκη εντός εύλογου χρονικού διαστήματος), το Δικαστήριο επιδίκασε το ποσό των 10.000 ευρώ στην προσφεύγουσα ως αποζημίωση για ηθική βλάβη.

https://www.dikastiko.gr/%cf%80%cf%81%cf%89%cf%84%ce%bf-%ce%b8%ce%b5%ce%bc%ce%b1/apisteyto-kyria-anakrisi-diarkeias-10-eton-nea-katadiki-tis-elladas/