Αυτές είναι οι ποινές για το κύκλωμα του παράνομου τζόγου

102

Με την καταδίκη σε κάθειρξη οκτώ ετών και 10 μηνών του εγκέφαλου μεγάλου κυκλώματος παράνομου τζόγου – στοιχήματος και ποινές φυλάκισης τριών ετών άλλων 10, από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Λάρισας, αλλά και την αθώωση ή παραγραφή αδικημάτων άλλων 67 φερόμενων ως μελών της εγκληματικής οργάνωσης, έκλεισε υπόθεση που είχε εξαρθρώσει η Αστυνομική Διεύθυνση Μαγνησίας τον Δεκέμβριο του 2012. Η υπόθεση είχε απασχολήσει το Πανελλήνιο και αφορούσε εγκληματική οργάνωση η οποία εμπλέκονταν σε απάτες μέσω παράνομου στοιχήματος και τυχερών παιχνιδιών καθώς και σε «ξέπλυμα μαύρου χρήματος» και δρούσε σε Βόλο και Θεσσαλονίκη και κλείνει επτά ολόκληρα χρόνια μετά.

Αργά χθες το απόγευμα, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Λάρισας, μετά από αρκετές διακοπές και αναβολές με αποτέλεσμα η δίκη να κρατήσει αρκετό χρονικό διάστημα, ανακοίνωσε τις ποινές για τους 10 που κρίθηκαν ένοχοι.

Ο φερόμενος ως επικεφαλής της εγκληματικής οργάνωσης που κατηγορούνταν για εγκατάσταση, διεξαγωγή παράνομου στοιχηματισμού και νομιμοποίηση εσόδων καταδικάστηκε σε κάθειρξη 8 ετών και 10 μηνών με την έφεση να έχει αναστέλλουσα δύναμη και αφέθηκε ελεύθερος.

Τρεις κατηγορούμενοι καταδικάστηκαν σε ποινές φυλάκισης τριών ετών και έξι μηνών μετατρέψιμες προς 5 € την ημέρα, και οι υπόλοιποι επτά σε ποινές τριών ετών με αναστολή.

Οι 11 κατηγορούνταν για διεξαγωγή τυχερών παιγνίων και παράνομη εγκατάστασή τους κακουργηματικού χαρακτήρα, αλλά και για παράνομη νομιμοποίηση εσόδων για διάστημα ενός έτους.

Οι υπόλοιποι 67 κατηγορούμενοι κρίθηκαν από το δικαστήριο αθώοι για όλες τις κατηγορίες που αντιμετώπιζαν, όπως συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, ενώ παύτηκε και η εναντίον τους δίωξη για απάτη μέσω ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Σημειώνεται ότι αρχικά κατηγορούνταν 78 άτομα, αλλά ο ένας έφυγε από τη ζωή προτού να βγει η ετυμηγορία.

Η υπόθεση είχε δημοσιοποιηθεί τον Δεκέμβριο του 2012 όταν μετά από πολύμηνη παρακολούθηση διαπιστώθηκε ότι η εγκληματική οργάνωση είχε συσταθεί και δραστηριοποιούνταν τουλάχιστον την τελευταία πενταετία, από το έτος 2007. Αρχικά είχε να κάνει με τυχερά παιχνίδια (φρουτάκια) σε καταστήματα, ενώ από το Δεκέμβριο του 2011 η δράση της επεκτάθηκε και στο «παράνομο στοίχημα», καθώς εξαπατούσαν πολίτες και στοιχημάτιζαν παράνομα για λογαριασμό τους, μέσω ιστοσελίδας, σε αγώνες ποδοσφαίρου του ελληνικού και ξένου πρωταθλήματος.

Για την παράνομη δραστηριότητά της, η εγκληματική οργάνωση διατηρούσε και εκμεταλλευόταν δίκτυο 6 καταστημάτων («internet cafe» και καφετέριες) στο Βόλο, τη Νέα Ιωνία και τον Αλμυρό, τα οποία λειτουργούσαν συγκαλυμμένα, ως «μίνι καζίνο» όλο το 24ωρο.

https://www.larissanet.gr/2019/11/22/aftes-einai-oi-poines-gia-to-kykloma-tou-paranomou-tzogou/