Δεκτικότερη η Γερμανία στην εγγύηση των καταθέσεων

66

Αισιόδοξος ο πρόεδρος του Εurogroup, Μάριο Σεντένο, για τις εξελίξεις σε σχέση με την τραπεζική ένωση

Η αλλαγή στάσης της Γερμανίας στο θέμα της πανευρωπαϊκής εγγύησης των καταθέσεων δημιουργεί νέα δεδομένα στις συζητήσεις στο Εurogroup, οι οποίες βρίσκονταν σε αδιέξοδο από το 2015. Την αλλαγή του κλίματος επιβεβαίωσε ενώπιον της επιτροπής οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων της Ευρωβουλής ο πρόεδρος του Εurogroup Μάριο Σεντένο, ο οποίος εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι σύντομα θα ξεκινήσουν πολιτικές συζητήσεις για την επίτευξη συμφωνίας.

Ειδικότερα, αναφερόμενος στις συζητήσεις για την εμβάθυνση της Ευρωζώνης, ο κ. Σεντένο έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στις εξελίξεις σε σχέση με την τραπεζική ένωση και ειδικότερα στον λεγόμενο τρίτο πυλώνα, που είναι η εγγύηση των καταθέσεων. Στο πλαίσιο αυτό χαιρέτισε τη νέα προσέγγιση της Γερμανίας, την οποία χαρακτήρισε πολύ σημαντική συνεισφορά στη συζήτηση, γιατί αλλάζει το κλίμα.

Υπαναχώρηση

Υπενθυμίζεται ότι από το 2015 που παρουσιάστηκε η πρόταση της Κομισιόν για την πανευρωπαϊκή εγγύηση των καταθέσεων, το Βερολίνο ήταν κατηγορηματικά αντίθετο με την εισαγωγή του μηχανισμού, προβάλλοντας το επιχείρημα ότι το τραπεζικό σύστημα χωρών του Νότου της Ευρωζώνης είναι εκτεθειμένο σε κόκκινα δάνεια. Με άλλα λόγια θεωρούσε ότι η εισαγωγή του μέτρου της εγγύησης των καταθέσεων θα μπορούσε να δημιουργήσει πρόβλημα στις χώρες του Βορρά. Με τη γερμανική θέση συμφωνούσαν κι άλλες χώρες του Βορρά (Ολλανδία, Αυστρία, Φινλανδία) με αποτέλεσμα οι συζητήσεις να τελματώσουν.

Τώρα η Γερμανία είναι διατεθειμένη να συζητήσει την εγγύηση των καταθέσεων, ενώ ερωτηθείς σχετικά ο κ. Σεντένο διευκρίνισε ότι η νέα προσέγγιση του Βερολίνου δεν είναι πρόταση του υπουργού Όλαφ Σολτς, όπως γράφτηκε στον γερμανικό Τύπο, αλλά της κυβέρνησης. «Ο κ. Σολτς είναι υπουργός Οικονομικών της γερμανικής κυβέρνησης και η νέα προσέγγιση παρουσιάστηκε από τον ίδιο ως συνολική θέση της κυβέρνησης», είπε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος, ο οποίος εξέφρασε την εκτίμηση ότι είμαστε κοντά στην έγκριση ενός χάρτη πορείας για έναρξη πολιτικών διαπραγματεύσεων. 

Μειωμένοι κίνδυνοι

Για τους κινδύνους στον χρηματοπιστωτικό τομέα είπε ότι έχουν μειωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, ενώ απαντώντας σε ανησυχίες ευρωβουλευτών χωρών του Βορρά είπε ότι η εγγύηση των καταθέσεων δεν αποσκοπεί στη μεταφορά χρημάτων από τη μια χώρα στην άλλη, αλλά στην περαιτέρω μείωση των κινδύνων για το σύνολο της Ευρωζώνης. Το θέμα της εγγύησης των καταθέσεων, υπό το φως των νέων δεδομένων, αναμένεται να συζητηθεί στην προσεχή συνεδρίαση του Εurogroup, στις 4 Δεκεμβρίου.

Ο πρόεδρος του Εurogroup αναφέρθηκε και στην καταρχήν υιοθέτηση από τους υπουργούς Οικονομικών, τον Οκτώβριο στο Λουξεμβούργο, του νέου δημοσιονομικού μέσου (προϋπολογισμός) της Ευρωζώνης, υπογραμμίζοντας ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η νομοθετική διαδικασία ώστε να είναι έτοιμος το 2021. Όπως είπε, ο προϋπολογισμός θα χρηματοδοτεί ετήσιες προτεραιότητες, που θα καθορίζονται με το ενδιαφερόμενο κράτος-μέλος, ενώ θα συνεισφέρει στη σταθεροποίηση των επενδύσεων σε περιόδους κρίσης. 

Ο κ. Σεντένο αναμένει το τελικό ποσό της προικοδότησης του προϋπολογισμού, το οποίο θα εξαρτηθεί από την τελική απόφαση για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της Ε.Ε., δηλαδή τον καθορισμό των κοινοτικών δαπανών για την περίοδο 2021-2027. 
Τέλος, για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας εμφανίστηκε προσεκτικός, επισημαίνοντας ότι ναι μεν η Ευρωζώνη βρίσκεται στο έκτο έτος συνεχούς ανάπτυξης και έχουν δημιουργηθεί 11 εκατομμύρια θέσεις εργασίας στη διάρκεια της εν λόγω περιόδου, ωστόσο τόνισε ότι η ανάπτυξη έχει επιβραδυνθεί σημαντικά από πέρυσι και η οικονομία λειτουργεί σε συνθήκες αβεβαιότητας και εξωτερικών κινδύνων. 

Το θέμα της εγγύησης των καταθέσεων, υπό το φως των νέων δεδομένων, αναμένεται να συζητηθεί στην προσεχή συνεδρίαση 
του Εurogroup, στις 4 Δεκεμβρίου.

https://www.naftemporiki.gr/story/1534736/dektikoteri-i-germania-stin-egguisi-ton-katatheseon