Στην απόφαση του Ε΄ Ποινικού Τμήματος του Αρείου Πάγου περιγράφεται η δράση του καταδικασμένου σε συνολική ποινή κάθειρξης 80 ετών αλλά και σε συνολική χρηματική ποινή 160.000 ευρώ.Την πολυετή κάθειρξη που είχε επιβληθεί σε Έλληνα κατηγορούμενο για παράνομη μεταφορά μεταναστών εντός της ελληνικής επικράτειας, επικύρωσε το Ε΄ Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου.
Με μια απόφαση που αποτυπώνει πλήρως τα όσα είχαν προηγηθεί της κορύφωσης της προσφυγικής κρίσης το 2015, το Ανώτατο Ποινικό Δικαστήριο της χώρας απέρριψε την αίτηση που είχε καταθέσει ο καταδικασθείς ζητώντας αναίρεση της απόφασης του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Δωδεκανήσου που τον καταδίκασε και τον οδήγησε στην φυλακή.
Στην απόφαση του Ε΄ Ποινικού Τμήματος του Αρείου Πάγου (345/2019) – μια από τις πολλές που έχουν εκδοθεί για τέτοιες υποθέσεις – περιγράφεται η δράση του καταδικασμένου σε συνολική ποινή κάθειρξης 80 ετών (εκτέα τα 25) αλλά και σε συνολική χρηματική ποινή 160.000 ευρώ.
Ειδικότερα, ο κατηγορούμενος με την απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Δωδεκανήσου κρίθηκε ένοχος «για παράνομη μεταφορά με πλωτό μεταφορικό μέσο από το εξωτερικό στην Ελλάδα κατά συρροή, πολιτών τρίτης χώρας που δεν έχουν δικαίωμα εισόδου στο ελληνικό έδαφος».
Η μεταφορά των μεταναστών έγινε στις 29.10.2014 με ξύλινο ιστιοφόρο σκάφος, χωρίς ναυτιλιακά έγγραφα, μήκους περίπου 17 μέτρων. Με το σκάφος αυτό μεταφέρθηκαν από τα παράλια της Τουρκίας σε ελληνικό έδαφος 76 άτομα, εκ των οποίων οι 67 ήταν υπήκοοι Συρίας. Ανάμεσά τους βρίσκονταν και οκτώ ανήλικα παιδιά ενώ κανείς από όσους επέβαιναν στο σκάφος δεν είχε δικαίωμα εισόδου στο ελληνικό έδαφος.
Από την ακροαματική διαδικασία ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Δωδεκανήσου δεν αποδείχθηκε, ωστόσο, ότι ο κατηγορούμενος έλαβε χρήματα, ότι δηλαδή ενήργησε από κερδοσκοπία, και γι’ αυτό κηρύχθηκε ένοχος για παράνομη μεταφορά μεταναστών με πλωτό σκάφος, χωρίς δηλαδή την επιβαρυντική περίπτωση της κερδοσκοπίας.
Μετά την καταδίκη του από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Δωδεκανήσου, ο καταδικασθείς ο οποίος εξέτιε την ποινή του στις φυλακές Γρεβενών, προσέφυγε στον Άρειο Πάγο σε μια προσπάθεια να ανατρέψει την εφετειακή απόφαση.
Ο Άρειος Πάγος, ωστόσο, απέρριψε την αίτησή του κρίνοντας πως η καταδικαστική απόφαση έχει την απαιτούμενη από το Σύνταγμα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας ειδική και εμπεριστατωμένη αιτιολογία. Το Ανώτατο Ποινικό Δικαστήριο απέρριψε όλους τους περί αντιθέτου ισχυρισμούς που προέβαλλε ο καταδικασθείς, υποχρεώνοντας τον να παραμείνει για αρκετά χρόνια ακόμη στη φυλακή.