Ένοχος και σε δεύτερο βαθμό κρίθηκε χθες από το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Καλαμάτας χειρουργός του Νοσοκομείου Καλαμάτας για ανθρωποκτονία από αμέλεια δια ενέργειας και δια παραλείψεων τελεσθείσα, για το θάνατο 71χρονης το 2013.
Πρωτόδικα ο γιατρός είχε καταδικασθεί σε φυλάκιση 15 μηνών. Χθες το δικαστήριο του αναγνώρισε τα ελαφρυντικά του σύννομου βίου και της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς και η ποινή του μειώθηκε σε φυλάκιση 9 μηνών με 3ετή αναστολή.
Μετά την έκδοση της απόφασης, ο δικηγόρος της οικογένειας, Παναγιώτης Νταής, τόνισε σε δήλωσή του «Ξαναβρήκε το δίκαιο το δίκιο του».
Σημειώνεται ότι για την υπόθεση αυτή εκκρεμεί τις επόμενες ημέρες εκδίκαση αστικού δικαστηρίου για ψυχική οδύνη της οικογένειας.
Τέλος, δε δόθηκε ποτέ απάντηση γι’ αυτή την υπόθεση στο πώς χάθηκε ο ιατρικός φάκελος της 71χρονης από το Νοσοκομείο της Αθήνας, απάντηση που δεν έδωσε ούτε η ΕΔΕ που διενεργήθηκε.
Επέμβαση κήλης
Ο γιατρός κρίθηκε ένοχος ότι το Φεβρουάριο του 2013 πραγματοποίησε επέμβαση κήλης σε 71χρονη και εκ σφάλματος προκάλεσε διάτρηση του λεπτού εντέρου στην ασθενή, την οποία δε φρόντισε να επανορθώσει.
Η κατάσταση της γυναίκας επιδεινώθηκε και έπειτα από περίπου 20 μέρες, ύστερα από παρέμβαση της οικογένειάς της, εισήχθη σε νοσοκομείο της Αθήνας, όπου και διαπιστώθηκε ρήξη του λεπτού εντέρου και η κοιλιά της να είναι πλήρης εντερικού περιεχομένου. Αυτό επέφερε πολυοργανική ανεπάρκεια, προσβάλλοντας όλα τα ζωτικά όργανα και εν τέλει το θάνατό της περίπου 15 ημέρες μετά.
Η δίκη χθες ξεκίνησε με τις καταθέσεις του συζύγου της άτυχης γυναίκας και της κόρης της, ενώ ακολούθησε κατάθεση του χειρουργού που την ανέλαβε και έκανε τη δεύτερη επέμβαση στην Αθήνα στο Νοσοκομείο «Σωτηρία».
Η κόρη της θανούσας κατέθεσε ότι στις 4 Μαρτίου 2013, λόγω της κατάστασης της μητέρας της, την οποία έβλεπε να χειροτερεύει αντί να καλυτερεύει μετά το χειρουργείο για την ομφαλοκήλη, την πήρε από το Νοσοκομείο Καλαμάτας και τη μετέφερε στο Νοσοκομείο «Σωτηρία» στην Αθήνα.
Δεύτερο χειρουργείο
Ο χειρουργός του «Σωτηρία» κατέθεσε πως όταν η γυναίκα εισήχθη στο νοσοκομείο στις 4 Μαρτίου νοσηλεύτηκε αρχικά στην Πνευμονολογική Κλινική. Μάλιστα, στην κατάθεσή του αργότερα πνευμονολόγος του «Σωτηρία» είπε πως διαπίστωσε ότι η γυναίκα είχε υγρά στον πνεύμονα, τα οποία θα μπορούσαν να οφείλονται στο χειρουργείο ομφαλοκήλης που είχε υποβληθεί στο Νοσοκομείο Καλαμάτας στις 19 Φεβρουαρίου. Ωστόσο, διαπίστωσε ότι πονούσε στην κοιλιά και είχε πυρετό. Έτσι, ειδοποίησε χειρουργό και ο ειδικευόμενος που την εξέτασε ζήτησε να γίνει αξονική τομογραφία.
Στις 7 Μαρτίου οδηγήθηκε στην χειρουργική κλινική και στις 10 του μήνα, αφού σταθεροποιήθηκε το κάλιο που είχε πρόβλημα, μπήκε χειρουργείο.
Ο χειρουργός του «Σωτηρία» κατέθεσε πως όταν «άνοιξε» την κοιλιά της ασθενούς είδε να υπάρχει χολοβαφές υγρό, καθώς και πολλές συμφύσεις. Ακολούθως, όπως είπε, είδε ότι το λεπτό έντερο είχε «πιαστεί» με ένα ράμμα της κοιλιάς και είχε δημιουργήσει τρύπα στο έντερο. Από εκεί, όπως συμπέρανε, υπήρχε διαρροή του εντερικού περιεχομένου στην κοιλιά. Εκτίμησε ότι αυτό συνέβη την ώρα που έραβαν την τομή μετά το χειρουργείο της ομφαλοκήλης στην Καλαμάτα. Μάλιστα, διευκρίνισε ότι είναι ένα λάθος που μπορεί να συμβεί σε οποιονδήποτε γιατρό, αλλά μπορεί να διορθωθεί, αρκεί ο γιατρός να το αντιληφθεί έγκαιρα.
Τότε, συνέχισε, στο χειρουργείο προχώρησε σε αφαίρεση τμήματος του λεπτού εντέρου, συγκόλληση και τοποθετήθηκαν παροχετεύσεις. Η ασθενής διασωληνώθηκε και νοσηλεύτηκε στη Μονάδα του νοσοκομείου. Τελικά, όμως, η γυναίκα κατέληξε στις 25 Μαρτίου από πολυοργανική ανεπάρκεια.
Απαντώντας σε ερωτήσεις, είπε ότι δεν μπορούσαν να τη βάλουν στο χειρουργείο αμέσως, καθώς είχε μεγάλο πρόβλημα με το κάλιο και έπρεπε να σταθεροποιηθεί.
«Μύρισε το χειρουργείο»
Ακολούθως κατέθεσε η αναισθησιολόγος του «Σωτηρία», η οποία ανέφερε πως είχε δει σκεπτικό το χειρουργό πριν από τη δεύτερη επέμβαση, και όταν τον ρώτησε, της απάντησε ότι δεν έχει το πρακτικό από το χειρουργείο της Καλαμάτας και δεν μπορεί να επικοινωνήσει με τον κατηγορούμενο γιατρό.
Η αναισθησιολόγος είπε ότι η 71χρονη ήταν σε κακή κατάσταση και όταν την «άνοιξαν» οι γιατροί, τους ρώτησε τι γίνεται και της απάντησαν «χάλια». «Άνοιξαν μια κοιλιά που μύρισε όλο το χειρουργείο. Η γυναίκα ήταν ήδη σε σήψη», συμπλήρωσε την κατάθεσή της η αναισθησιολόγος.
Εν συνεχεία κατέθεσε χειρουργός που έχει εκλεγεί βουλευτής, ο οποίος επισήμανε ότι έχει μελετήσει το φάκελο της 71χρονης και αν η γυναίκα είχε περιτονίτιδα από την Καλαμάτα, δε θα είχε ζήσει τόσες ημέρες, όπως λένε οι υπόλοιποι μάρτυρες. Συμπλήρωσε, δε, ότι το λεπτό έντερο μπορεί να ήταν ραμμένο στην κοιλιά της από τότε που είχε κάνει τις καισαρικές και να ζούσε με αυτό χωρίς να υπήρχε πρόβλημα.
Ακτινολόγος της Καλαμάτας κατέθεσε ότι σε καμία αξονική της γυναίκας δεν αναφέρεται ότι εντοπίζεται ελεύθερος αέρας στην κοιλιά, που συμβαίνει πάντα όταν υπάρχει διάτρηση και πως υπήρχε υγρό (αιμάτωμα) στο υποδόριο και όχι στην κοιλιά.
Τέλος, πνευμονολόγος της Καλαμάτας ανέφερε ότι κατά τη δική του εκτίμηση η γυναίκα δεν έπρεπε να υποβληθεί σε δεύτερο χειρουργείο και πως ο κατηγορούμενος γιατρός έκανε όλα όσα έπρεπε.
Απολογία
Κατά την απολογία του ο χειρουργός αρνήθηκε ότι έκανε κάποιο λάθος, καθώς και ότι κατά τη χειρουργική επέμβαση στη Καλαμάτα το λεπτό έντερο τρυπήθηκε με ράμμα της κοιλιάς. Επισήμανε στο δικαστήριο ότι από τα δεδομένα που είχε μέχρι την ημέρα που έφυγε η άτυχη γυναίκα από το Νοσοκομείο Καλαμάτας, δεν είχε καμία ένδειξη για περιτονίτιδα. Επίσης, διευκρίνισε ότι κατά τη διακομιδή έδωσε όλο τον ιατρικό της φάκελο, καθώς και δικό του ενημερωτικό σημείωμα.
Πρόσθεσε πως μετά το χειρουργείο που έκανε, όταν αφαιρέθηκαν οι παροχετεύσεις, δεν υπήρξε κανένα εύρημα, ενώ στην καθημερινή εξέταση ποτέ δεν εντοπίσθηκε ελεύθερος αέρας στην κοιλιά που υποδηλώνει διάτρηση. Επίσης, ότι όλες οι αξονικές είχαν δείξει υγρό στο υποδόριο, ενώ υπογράμμισε ότι οι γιατροί του «Σωτηρία» δεν έχουν πει για ποιον ακριβώς λόγο χειρούργησαν ξανά την γυναίκα και τι υγρό βρήκαν στην κοιλιά της. Ευθέως αμφισβήτησε την ορθότητα του χειρουργείου που έγινε στην Αθήνα.
Στην αγόρευσή της η εισαγγελέας Έδρας τόνισε ότι ο γιατρός δεν είναι Θεός, αλλά ο κόσμος απαιτεί από αυτόν μόνο ένα αποτέλεσμα, να γίνει καλά και να επιστρέψει στο σπίτι του. Παρουσιάζοντας στη συνέχεια όλα τα στοιχεία της υπόθεσης, είπε ότι υπήρξε αμέλεια του κατηγορούμενου γιατρού σε τρία στάδια και ζήτησε την ενοχή του.
Προηγούμενο άρθροΤο δίκαιο των ευρεσιτεχνιών μετά το Brexit