Σε 395 χρόνια κάθειρξης και χρηματική ποινή 6.280.000 ευρώ έκαστος καταδικάσθηκαν χθες από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Καλαμάτας οι δύο Ρώσοι που συνελήφθησαν τον Ιούνιο ανοικτά της Πύλου να μεταφέρουν 77 μετανάστες από το Πακιστάν, ανάμεσά τους 20 ανήλικοι.
Αμφότεροι αρνήθηκαν πως γνώριζαν ότι θα μετέφεραν μετανάστες και άσκησαν έφεση κατά της απόφασης. Από την ποινή που τους επιβλήθηκε χθες, εκτιτέα- σύμφωνα με το νόμο- είναι τα 20 χρόνια.
Χαρακτηριστική ήταν η κατάθεση του λιμενικού, ο οποίος περιέγραψε στο δικαστήριο ότι σε ένα ιστιοπλοϊκό, δυναμικότητας το πολύ 10 ατόμων, είχαν στοιβαχτεί στο εσωτερικό οι 77 μεταφερόμενοι, χωρίς καν τα βασικά σωστικά μέσα.
Στοιβαγμένοι
Το ιστιοπλοϊκό σκάφος εντοπίστηκε νύχτα στις 12 Ιουνίου, 40 ναυτικά μίλια νότια της Πελοποννήσου. Το εντόπισε σκάφος του Λιμενικού που εκείνη την ώρα έκανε περιπολία ανοικτά της Πελοποννήσου. Όταν οι λιμενικοί πλησίασαν, είδαν τους δύο Ρώσους. Όταν τους ρώτησαν αν επιβαίνει κάποιος άλλος στο σκάφος, απάντησαν αρνητικά, αλλά όταν ανέβηκαν βρήκαν στοιβαγμένους τους 77 μετανάστες. Το σκάφος είχε σημαία Τουρκίας, αλλά κανένα άλλο έγγραφο.
Μάλιστα, ο λιμενικός κατέθεσε πως, επειδή υπήρχε σοβαρό κίνδυνος, τα άτομα μοιράσθηκαν σε τρία σκάφη προκειμένου να μεταφερθούν με ασφάλεια στο λιμάνι της Καλαμάτας.
Στις καταθέσεις μεταφερομένων που διαβάστηκαν από το δικαστήριο, αναφερόταν ότι τους μετέφεραν από το Πακιστάν στη Τουρκία μέσα σε κοντέινερ και από την Κωνσταντινούπολη σε μια παραλία της Τουρκίας, όπου τους έβαλαν στο ιστιοπλοϊκό. Τελικός τους προορισμός ήταν η Ιταλία. Οι περισσότεροι στις καταθέσεις τους δεν έκαναν λόγο για χρήματα που πλήρωσαν, αλλά στη δικογραφία περιλαμβανόταν ότι κάθε ένας μεταφερόμενος είχε καταβάλει στο κύκλωμα 3.000-5.000 ευρώ.
Απολογίες
Στην απολογία του ο πρώτος Ρώσος είπε ότι η δουλειά του είναι μάγειρας και δε γνωρίζει από ναυσιπλοΐα. Ισχυρίσθηκε, δε, ότι οι Πακιστανοί οδηγούσαν το σκάφος. Όταν του επισήμανε η εισαγγελέας ότι από την ημέρα που τον έπιασαν μέχρι σήμερα έχει παρουσιάσει τρεις διαφορετικές εκδοχές και ποια τελικά ισχύει, ο ίδιος απάντησε ότι έψαχνε για δουλειά και όταν έφτασε στην Τουρκία, ένας καπετάνιος του είπε ότι θα δουλέψει ως μάγειρας σε σκάφος, αλλά δεν ήξερε τίποτα για μεταφορά ανθρώπων. Ο δε μισθός του θα ήταν 1.000 ευρώ το μήνα.
Ο δεύτερος κατηγορούμενος εξήγησε ότι η δύσκολη οικονομική κατάσταση της οικογένειάς του τον ανάγκασε να αναζητήσει δουλειά στο ίντερνετ. Βρήκε αυτή, όπως είπε, ενώ του είχαν πει ότι θα είναι βοηθός σε σκάφος που θα κάνει σε τουρίστες βόλτες. Στη συνέχεια, βέβαια, σχολίασε, κατάλαβε πως δεν ήταν… τουρίστες.
Το δικαστήριο, έπειτα από πρόταση και της εισαγγελέως, τους έκρινε ενόχους για παράνομη μεταφορά πολιτών τρίτων χωρών.
Προηγούμενο άρθροΑνατροπές στον ΕΝΦΙΑ – Ποιοι θα πληρώσουν παραπάνω