Οι αναρτήσεις στο Facebook και τα μηνύματα στο Messenger αποτελούν αποδεκτά αποδεικτικά μέσα, δηλαδή μπορεί να γίνει χρήση τους σε ακροαματική διαδικασία και να οδηγήσουν –ως στοιχεία- σε καταδίκη κατηγορουμένων. Αυτό αποφάνθηκε Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο σε υπόθεση παραγωγής και κατοχής υλικού παιδικής πορνογραφίας με ερευνόμενο αδίκημα την αποπλάνηση ανηλίκου που δεν έχει συμπληρώσει τα 15 έτη κατ’ εξακολούθηση.
Η απόφαση ελήφθη μετά από αίτημα της πολιτικής αγωγής να μην αναγνωστούν και ληφθούν υπ’όψιν φωτογραφίες από το facebook και συνομιλίες μέσω messenger, «καθ’ όσον αποτελούν παρανόμως αποκτηθέντα αποδεικτικά μέσα, αφού αποτελούν προσωπικά δεδομένα και, επιπλέον, δεν ετέθησαν υπ’ όψιν της πολιτικής αγωγής, ώστε να λάβει γνώση.
Το δικαστήριο
Το δικαστήριο αποφάσισε πως τα αποδεικτικά μέσα είναι νόμιμα καθώς η οικειοθελής ανάρτηση προσωπικών πληροφοριών σε ένα δημοσίως προσβάσιμο μέσο, όπως τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, είναι τεκμήριο υπέρ της επιθυμίας του χρήστη για δημοσιοποίηση. Όπως αποφάνθηκε η φωτογραφία αποτελεί μεν προσωπικό δεδομένο, αλλά όχι ευαίσθητο, καθ’όσον δεν απεικονίζονται τα πρόσωπα σε ερωτική στιγμή. Επιπλέον, η ανάρτηση της φωτογραφίας έγινε στο facebook, όπου η πολιτικώς ενάγουσα έδωσε τη συγκατάθεσή της για την χρήση από τους υπόλοιπους χρήστες. Όσον αφορά στα μηνύματα στο messenger δεν αποτελούν παράνομα αποδεικτικά μέσα, καθ’όσον προσκομίζονται από τον ένα αντίδικο, ο οποίος ήταν και συνομιλών με την πολιτικώς ενάγουσα.