Ποινή φυλάκισης 8 μηνών με 3ετή αναστολή επέβαλε χθες το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Ρόδου σε έναν ημεδαπό, κάτοικο Ρόδου, που κρίθηκε ένοχος παράνομης πρόσβασης σε πληροφοριακό σύστημα και δη στον λογαριασμό email της 40χρονης προϊσταμένης του.
Κρίθηκε συγκεκριμένα ένοχος για το ό,τι την 27η Νοεμβρίου 2016 χωρίς δικαίωμα απέκτησε πρόσβαση σε πληροφοριακό σύστημα καθώς και σε στοιχεία που μεταδίδονται με συστήματα τηλεπικοινωνιών, παραβιάζοντας τα μέτρα ασφαλείας που έχει λάβει ο νόμιμος κάτοχός τους και ειδικότερα στον ως άνω τόπο και χρόνο, εν αγνοία και χωρίς τη συναίνεση της δικαιούχου-νομίμου κατόχου διεύθυνσης ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στην πλατφόρμα Hotmail αφού υπέκλεψε τους κωδικούς πρόσβασης της (username – password) συνδέθηκε σε αυτό από το ηλεκτρονικό ίχνος (IP) και απέκτησε πρόσβαση στα διακινούμενα μέσω του ηλεκτρονικού της ταχυδρομείου (εισερχόμενα-εξερχόμενα μηνύματα) και στα αποθηκευμένα σε αυτό (πρόχειρα, προσωρινά διαγραφέντα, spam μηνύματα) προσωπικά στοιχεία της.
Το ηλεκτρονικό ίχνος που οδήγησε στον εντοπισμό του δόθηκε μετά από έρευνα των αστυνομικών, μετά από απάντηση της εταιρείας σταθερής τηλεφωνίας ΟΤΕ.
Η παθούσα γνωρίζει τον κατηγορούμενο από τον χώρο εργασίας της και η σχέση τους είναι καθαρά επαγγελματική.
Στις 28 Νοεμβρίου 2016, όταν προσπάθησε να συνδεθεί στον λογαριασμό της διαπίστωσε ότι αυτό δεν ήταν εφικτό καθώς δε δέχονταν τον κωδικό (password). Με τη διαδικασία την οποία δίνει η MICROSOFT προέβη σε ανάκτηση του κωδικού της για την ηλεκτρονική της διεύθυνση.
Όταν συνδέθηκε τελικά και είδε το ιστορικό των συνδέσεων στο λογαριασμό διαπίστωσε ότι στις 27 Νοεμβρίου 2016 και ώρα 14:23 υπήρχε μια αποτυχημένη προσπάθεια σύνδεσης, στις 14:28 της ίδιας ημέρας έγινε επαναφορά (reset) του κωδικού πρόσβασής της και στη συνέχεια στις 14:29 της ίδιας ημέρας έγινε επιτυχημένη σύνδεση στο λογαριασμό της.
Οπως είπε τις κινήσεις αυτές δεν τις έκανε η ίδια .
Στη συνέχεια, στις 28 Νοεμβρίου 2016 και ώρα 16:58 προέβη σε ανάκτηση του κωδικού πρόσβασης και κατάφερε να ξανασυνδεθεί στο ηλεκτρονικό της ταχυδρομείο.
Ο ίδιος αρνήθηκε ότι είχε οποιαδήποτε σχέση με το συμβάν είπε ότι δεν γνωρίζει το email της μηνύτριας και δεν είχε κανένα λόγο να εισέλθει στον λογαριασμό της. Τόνισε ότι το internet που έχει στην οικία του δεν είναι κλειδωμένο οπότε μπορεί να έχει πρόσβαση ο καθένας που βρίσκεται κοντά στο σπίτι του.
Ως συνήγορος υποστήριξης της κατηγορίας παρέστη ο δικηγόρος κ. Δήμος Μουτάφης και ως συνήγορος υπεράσπισης του κατηγορούμενου ο δικηγόρος κ. Γ. Βήτας.
https://www.dimokratiki.gr/23-11-2019/katadiki-roditi-gia-paranomi-prosvasi-se-email/