Δώδεκα χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, μεταξύ των οποίων οι Ιρλανδία, Λουξεμβούργο, Κύπρος και Μάλτα, εμπόδισαν χθες την υιοθέτηση ευρωπαϊκής οδηγίας που θα ενίσχυε τη διαφάνεια και την καταπολέμηση της φοροαποφυγής, σύμφωνα με πληροφορίες της βρετανικής εφημερίδας Guardian. Με την προτεινόμενη ρύθμιση, πολυεθνικές εταιρείες θα υποχρεώνονταν να αποκαλύπτουν τα κέρδη που καταγράφουν σε καθένα από τα 28 κράτη-μέλη της Ε.Ε. και το ύψος του φόρου που καταβάλλουν.
Σύμφωνα με μελέτη του ΟΗΕ από το 2017, ορισμένες από τις μεγαλύτερες πολυεθνικές εταιρείες του κόσμου, όπως οι Apple, Facebook και Google, αποφεύγουν να πληρώνουν φόρους συνολικού ύψους 500 δισ. δολαρίων τον χρόνο, μεταφέροντας τα κέρδη τους από χώρες με υψηλότερη εταιρική φορολογία, όπως Γαλλία, Γερμανία και Βρετανία, σε χώρες με πολύ χαμηλό ή ακόμη και μηδενικό φορολογικό συντελεστή, όπως Ιρλανδία, Λουξεμβούργο και Μάλτα. Η προτεινόμενη οδηγία είχε σκοπό να δείξει ακριβώς με ποιον τρόπο καταφέρνουν οι πολυεθνικές εταιρείες να αποφεύγουν να καταβάλλουν φόρους σε χώρες όπου πραγματοποιούν τις περισσότερες πωλήσεις και τα περισσότερα κέρδη τους. Εκτός από τις προαναφερθείσες χώρες, την οδηγία καταψήφισαν και οι: Λετονία, Σλοβενία, Εσθονία, Αυστρία, Τσεχία, Ουγγαρία, Κροατία και Σουηδία.
Η Γερμανία απείχε από την ψηφοφορία. Γαλλία, Ισπανία και Ολλανδία υπερψήφισαν την υιοθέτηση της συγκεκριμένης οδηγίας. Αυτή προέβλεπε πως εταιρείες με ετήσια έσοδα άνω των 750 εκατ. ευρώ θα αναφέρουν υποχρεωτικά τα έσοδα και τους φόρους που πληρώνουν σε κάθε χώρα της Ε.Ε. «Είναι εξοργιστικό που για μία ακόμη φορά τα κράτη-μέλη έθεσαν τα συμφέροντα των μεγάλων εταιρειών πάνω από τα συμφέροντα των πολιτών», δήλωσε η κ. Ελενα Γκαΐτα από τη διεθνή οργάνωση καταπολέμησης της διαφθοράς Transparency International. Η απογοητευτική εξέλιξη σημειώνεται τρία χρόνια αφότου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε υποσχεθεί να αποκαλύψει τις μεθόδους φοροαποφυγής που χρησιμοποιούν πολυεθνικές εταιρείες, μετά το σκάνδαλο των Panama Papers, όταν είχε αποκαλυφθεί εκτεταμένη πλην νόμιμη φοροαποφυγή εταιρειών και ιδιωτών. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε παρουσιάσει το προσχέδιο της συγκεκριμένης οδηγίας στα τέλη του 2016, ενώ η φινλανδική εκ περιτροπής προεδρία της Ε.Ε. είχε φέρει στο προσκήνιο την οδηγία τούς τελευταίους μήνες. Ωστόσο, αυτό δεν ήταν αρκετό.