Την υποχρεωτική παρουσία των δικηγόρων σε όλα τα στάδια της διαδικασίας της διαμεσολάβησης, από την πρώτη αρχική συνεδρία ως την υπογραφή του πρακτικού συμβιβασμού, ανακοίνωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κωνσταντίνος Τσιάρας, κατά τη συνεδρίαση της Ολομέλειας των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, που πραγματοποιήθηκε στην Λάρισα.
Κατά την ομιλία του, παρουσία εκπροσώπων των Δικηγορικών Συλλόγων όλης της χώρας, ο υπουργός Δικαιοσύνης προανήγγειλε αλλαγές στο νομοσχέδιο για τη διαμεσολάβηση, που πρόκειται να κατατεθεί το προσεχές διάστημα στη Βουλή, σε σχέση με την παρουσία των δικηγόρων, προκειμένου, όπως τόνισε, να “διασφαλίζεται η ποιότητα, η αξιοπιστία και η εγκυρότητα των διαδικασιών του νέου θεσμού”.
Έτσι, ο κ. Τσιάρας κάλεσε τον δικηγορικό κόσμο να “αγκαλιάσουν” το νέο θεσμό της διαμεσολάβησης, ο οποίος, όπως τόνισε, “όχι μόνο δεν θα μειώσει, αλλά αντίθετα διασφαλίζει τη δικηγορική ύλη”.
Παράλληλα, ο υπουργός Δικαιοσύνης, από το βήμα της Ολομέλειας, έκανε λόγο για προσήλωση της κυβέρνησης σε ένα ευρύτερο σχέδιο μεταρρυθμίσεων, επικεντρώνοντας, κυρίως, στην ανάγκη ψηφιοποίησης της Δικαιοσύνης.
Μάλιστα, ο κ. Τσιάρας αναφέρθηκε στις πρόσφατες νομοθετικές πρωτοβουλίες που έλαβε το υπουργείο Δικαιοσύνης σχετικά με την υποχρεωτική ηλεκτρονική κατάθεση δικογράφων στη Διοικητική Δικαιοσύνη και το Συμβούλιο της Επικρατείας, τονίζοντας χαρακτηριστικά, ότι “η κυβέρνηση θα προβεί σε όλες τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που θα επιτρέψουν την ταχύτερη διείσδυση των νέων τεχνολογιών στο χώρο της Δικαιοσύνης, οι οποίες μπορούν να μειώσουν σημαντικά το χρόνο απονομής της Δικαιοσύνης”.
Τέλος, ο υπουργός Δικαιοσύνης διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση θα προβεί στις απαραίτητες παρεμβάσεις στις κτιριακές υποδομές σε όλες τις Εφετειακές Περιφέρειες, όπου υπάρχουν ανάγκες, και σημείωσε πως θα αξιοποιηθούν νέα εργαλεία για τη χρηματοδότηση των υποδομών της Δικαιοσύνης, όπως είναι ο θεσμός των Συμπράξεων του Δημοσίου με τον Ιδιωτικό Τομέα (ΣΔΙΤ).
Υπενθυμίζεται ότι οι ΣΔΙΤ είναι συμβάσεις μεταξύ του Δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.