Μετά την ψήφιση της ρύθμισης των 48 δόσεων για χρέη στην Εφορία θα υπάρξει πιθανή “επέκτασή” της και στα χρέη προς τα Ταμεία.
Αυτό αναφέρουν αρμόδιοι κυβερνητικοί κύκλοι στο “Κεφάλαιο”, επισημαίνοντας πως, αν το υπουργείο Εργασίας αποφασίσει να καταθέσει κάποια “ασφαλιστική” προσθήκη στην υπό ψήφιση διάταξη που κατέθεσε το ΥΠΟΙΚ την προπερασμένη εβδομάδα στο φορολογικό νομοσχέδιο (η οποία προβλέπει νέα ρύθμιση των 24-48 δόσεων για φορολογικές οφειλές), θα το κάνει αφού θεσπιστεί η σχετική ρύθμιση.
Αυτό σημαίνει πως η νέα φορολογική ρύθμιση, η οποία θα ισχύσει από την 1/1/2020, δεν θα ισχύσει –με βάση τις έως τώρα τουλάχιστον αποφάσεις του υπ. Εργασίας– και για τις ασφαλιστικές οφειλές. Ωστόσο, οι ίδιες πηγές κάθε άλλο παρά αποκλείουν το ενδεχόμενο της μελλοντικής αύξησης των δόσεων της υφιστάμενης “πάγιας ρύθμισης” για χρέη στα Ταμεία από τις 12 που είναι έως σήμερα στις 24 ή 48 δόσεις. Αντίθετα, θεωρούν κάτι τέτοιο πιθανόν, καθώς, κατά τη συνήθη τακτική, κάθε ρύθμιση που υιοθετείται από το ΥΠΟΙΚ για τις φορολογικές οφειλές υιοθετείται ταυτόχρονα ή έπειτα από το υπ. Εργασίας.
Η διαφορά, όμως, σε σχέση με το παρελθόν είναι πως το υπουργείο Εργασίας, όπως αναφέρουν οι σχετικές πληροφορίες, δεν θα προχωρήσει ταυτόχρονα με το ΥΠΟΙΚ προς την ίδια κατεύθυνση, αλλά αν το ακολουθήσει, θα το κάνει πιθανόν μετά το τέλος του προσεχούς Μαρτίου (2020).
Τι περιμένει το υπ. Εργασίας
Και αυτό γιατί, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στο υπ. Εργασίας έχει “κλειδώσει” η απόφαση να δοθεί, αν μη τι άλλο, “σιωπηρή” παράταση τριών μηνών (δηλ. έως 31 Μαρτίου 2020) για όσους αυταπασχολούμενους έχουν μεν υποβάλει αίτηση προσδιορισμού των ασφαλιστικών οφειλών τους έως την 7η Οκτωβρίου, αλλά –με δική τους ευθύνη– τα Ταμεία δεν έχουν προχωρήσει σε αυτόν τον προσδιορισμό έως την 31η Δεκεμβρίου, έτσι ώστε να υποβάλουν έως τότε οι ενδιαφερόμενοι αίτηση υπαγωγή στις 120 δόσεις.
Από αυτή την άποψη, το υπ. Εργασίας, πιθανότατα θα περιμένει να εκπνεύσει και αυτή η παράταση προτού προβεί –αφού πρώτα περάσει σχετική διάταξη– στην αύξηση των δόσεων της “πάγιας ρύθμισης” από τις 12 στις 48. Και αυτό προκειμένου να ξεκαθαρίσει, πρώτα, το τοπίο της ρύθμισης των 120 δόσεων. Κύκλοι του υπ. Εργασίας επισημαίνουν πως η αναλογία όσων οφειλετών των Ταμείων εντάχθηκαν στις 120 δόσεις σε σχέση με όσους δεν εντάχθηκαν, αλλά και η αναλογία ρυθμισμένων και μη ρυθμισμένων οφειλών είναι πολύ καλύτερη σε σχέση με εκείνη που καταγράφεται για τους οφειλέτες της Εφορίας (εντός-εκτός ρυθμίσεων) και τις φορολογικές οφειλές. Συγκεκριμένα, λιγότεροι από 1 στους 5 οφειλέτες της Εφορίας (έναντι 1/3 στα Ταμεία) και κάτω από το 1/10 των φορολογικών χρεών εντάχθηκαν στις 120 δόσεις (έναντι 1/7 στα Ταμεία).
Οι προαναφερθείσες αναλογίες, οι οποίες δείχνουν μεγαλύτερη ανταπόκριση στις 120 δόσεις για χρέη στα Ταμεία σε σχέση με εκείνα στην Εφορία, ικανοποιούν το υπ. Εργασίας, ενώ συνολικά στην κυβέρνηση υπάρχει η άποψη πως εκείνο το οποίο πρέπει να υποστηριχθεί την αμέσως επόμενη περίοδο είναι η τόνωση προπαντός των φορολογικών εσόδων, από τα οποία κυρίως εξαρτάται η επίτευξη του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος.