Η άδεια ελλιμενισμού δόθηκε από την Ιταλία στο πλοίο Alan Kurdi της γερμανικής Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης Sea-Eye μόνο όταν άλλες χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης συμφώνησαν να παραλάβουν ορισμένους από τους διασωθέντες.
Το πλοίο Alan Kurdi της γερμανικής Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης (ΜΚΟ) Sea-Eye ελλιμενίστηκε χθες Κυριακή στο λιμάνι του Τάραντα και 88 μετανάστες που είχε διασώσει πριν μία και πλέον εβδομάδα μπόρεσαν να αποβιβαστούν.
«Αγαλλίαση»
Το σκάφος μπήκε στο λιμάνι λίγο πριν από τις 09:00 [10:00 ώρα Ελλάδας].
Η Sea-Eye εξέφρασε μέσω Twitter την «αγαλλίασή» της διότι το πλήρωμα και οι διασωθέντες «είναι επιτέλους ασφαλείς». Πριν την αποβίβαση, οι διασωθέντες εξετάστηκαν πάνω στο πλοίο από γιατρούς που επιβεβαίωσαν ότι κανένας από αυτούς δεν χρειαζόταν επείγουσα ιατρική βοήθεια, είπε εκπρόσωπος της ΜΚΟ στο Γερμανικό Πρακτορείο.
Ενας από τους μετανάστες γονάτισε και φίλησε τη γη αφού κατέβηκε από το πλοίο, μετέδωσε το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ANSA.
«Οι μετανάστες ευτυχώς είναι όλοι καλά. Ανάμεσά τους βρίσκονται πέντε ασυνόδευτοι ανήλικοι και μία γυναίκα», δήλωσε η Γκαμπριέλα Φικοτσέλι, μέλος του δημοτικού συμβουλίου του Τάραντα, αρμόδιο για την κοινωνική υπηρεσία, σύμφωνα με το ANSA.
Από τις 26 Οκτωβρίου
Σύμφωνα με την ίδια, οι 88 διασωθέντες μεταφέρθηκαν σε κέντρο υποδοχής και θα μετεγκατασταθούν μέσα σε 36 ώρες. «Τους είδαμε να χαμογελούν πλατιά», πρόσθεσε.
Η Sea-Eye ανέφερε ότι το Αλαν Κούρντι θα παραμείνει στον Τάραντα για λίγες ημέρες για τεχνικό έλεγχο, ανεφοδιασμό και αλλαγή πληρώματος και θα είναι πίσω στη θάλασσα σε περίπου μία εβδομάδα.
Το γερμανικό πλοίο διέσωσε τους μετανάστες την 26η Οκτωβρίου στα ανοικτά των ακτών της Λιβύης. Η ΜΚΟ κατηγόρησε μέλη της λιβυκής ακτοφυλακής ότι παρεμπόδισαν την επιχείρηση πυροβολώντας στον αέρα και στο νερό.
Η Sea-Eye χρειάστηκε να περιμένει ως αργά το βράδυ την άδεια του ιταλικού υπουργείου Εσωτερικών προκειμένου το Αλαν Κούρντι να μπει σε ιταλικό λιμάνι. Η άδεια δόθηκε μόνο όταν άλλες χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης συμφώνησαν να παραλάβουν ορισμένους από τους διασωθέντες.
Θα μεταφερθούν σε άλλες χώρες
Σύμφωνα με το ιταλικό υπουργείο Εσωτερικών, πάνω από τα δύο τρίτα θα μεταφερθούν σε άλλες χώρες. Η Γαλλία και η Γερμανία θα μοιραστούν 60, η Πορτογαλία θα υποδεχθεί 5, η Ιρλανδία 2.
Την Παρασκευή, το Αλαν Κούρντι εισήλθε στα ιταλικά χωρικά ύδατα χωρίς έγκριση, καθώς το πλήρωμά του ανέφερε πως χρειαζόταν να πλησιάσει πιο κοντά στο έδαφος για να προφυλαχτεί από την κακοκαιρία.
Παράλληλα, 151 μετανάστες αποβιβάστηκαν από το Asso Trenta, ιταλικό φορτηγό, το οποίο έδεσε στο λιμάνι του Ποτσάλο, στη Σικελία, μετέδωσε το ANSA.
Οι άνθρωποι αυτοί, που επίσης έφυγαν από τη Λιβύη, διασώθηκαν αργά το βράδυ της Παρασκευής και νωρίς το πρωί του Σαββάτου, σύμφωνα με τη ΜΚΟ Alarm Phone, που αρχικά είχε κάνει λόγο για περίπου 200 διασωθέντες.
Αρνούνται Ρώμη και Βαλέτα
Η Ρώμη και η Βαλέτα πλέον αρνούνται στις περισσότερες περιπτώσεις τον ελλιμενισμό στα πλοία των ΜΚΟ πριν άλλες χώρες μέλη της ΕΕ συμφωνήσουν να υποδεχθούν στο έδαφός τους ορισμένους από τους διασωθέντες στη θάλασσα.
Η διαπραγμάτευση για την κατανομή του βάρους είναι χρονοβόρα και συνεπάγεται ότι οι αιτούντες άσυλο και οι μετανάστες παραμένουν στη θάλασσα μέχρι να εξευρεθεί συμφωνία. Τη διαδικασία συντονίζει συνήθως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Τον Σεπτέμβριο, η Μάλτα, η Ιταλία, η Γαλλία και η Γερμανία πρότειναν σαφείς κανόνες, μηχανισμό αυτόματης ανακατανομής μεταναστών και προσφύγων, ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες, όμως η πρότασή τους δεν υιοθετήθηκε από τα άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ.