ΕΔΑΔ: Η Ελλάδα στο «μικροσκόπιο» για τις συνθήκες κράτησης στις φυλακές

252

Τουλάχιστον 190 εκκρεμείς ελληνικές υποθέσεις απασχολούν το Δικαστήριο του Στρασβούργου

Στο μικροσκόπιο του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΑΔ) βρίσκεται η Ελλάδα για τις συνθήκες κράτησης σε αστυνομικά τμήματα και φυλακές, καθώς και για το μεταναστευτικό και τα δικαιώματα της μουσουλμανικής κοινότητας της Θράκης.

Όπως επισήμανε ο βουλευτής και γραμματέας Διεθνών Σχέσεων και ΕΕ της Νέας Δημοκρατίας, Τάσος Χατζηβασιλείου ενημέρωσε σχετικά την ειδική επιτροπή της Βουλής, που συστήθηκε ακριβώς για αυτό, τον έλεγχο των αποφάσεων του δικαστηρίου. Κατά τον έλεγχο των αποφάσεων, προέκυψε ότι 190 εκκρεμείς ελληνικές υποθέσεις απασχολούν το Δικαστήριο του Στρασβούργου, οι 72 εξ αυτών, παρακολουθούνται από την Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης με την ενισχυμένη διαδικασία.  Όπως αναγνώρισε ο κ. Χατζηβασιλείου, ο αριθμός αυτός είναι «πολύ μεγάλος, δυστυχώς, για μια χώρα όπως είναι η Ελλάδα».

Αυτή την περίοδο, εφτά υποθέσεις παρακολουθούνται, κατά προτεραιότητα, από την Επιτροπή Υπουργών και είναι οι εξής: -οι υποθέσεις «Μακαρατζής», που αφορούν βασανιστήρια και απάνθρωπη μεταχείριση από όργανα της τάξης -η υπόθεση «Τσάο Ντούρι» με τις φράουλες της Μανωλάδας στην Ηλεία -η υπόθεση «Νησιώτης και Σιάσιος», που αφορά σε απάνθρωπη μεταχείριση κρατουμένων σε σωφρονιστικά καταστήματα και σε έλλειψη συναφούς αποτελεσματικής προσφυγής -η υπόθεση «ΜΣΣ Ραχίμη», η οποία αφορά συνθήκες κράτησης μεταναστών και αιτούντων άσυλο -οι υποθέσεις «Μπέκα και Κουλοχέρη», που αφορούν καθυστέρηση στην εκτέλεση αποφάσεων των εθνικών Δικαστηρίων -η γνωστή υπόθεση «Μπεκί Ρουστά», που αφορά στην ελευθερία ίδρυσης και λειτουργίας σωματείων από την μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη και -η υπόθεση, της Στέγης Μακεδονικού Πολιτισμού, όπου υπάρχει άρνηση συγγραφής του σωματείου, λόγω της ονομασίας του.

Όπως είπε ο ίδιος βουλευτής, «ιδιαίτερο πολιτικό ενδιαφέρον παρουσιάζει η εκτέλεση των υποθέσεων «Μπεκί Ρουστά». Η Επιτροπή Υπουργών, ανακοίνωσε ότι αναμένει με ενδιαφέρον την απόφαση του Αρείου Πάγου, επί της αίτησης αναίρεσης. Η απόφαση αυτή θα ληφθεί στις 20 Μαρτίου του 2020.

https://www.lawandorder.gr/Article/65783/edad-i-ellada-sto-isonmikroskopiosin-gia-tis-sunthikes-kratisis-stis-fulakes