ΕΕ: Το μνημόνιο συνεννόησης Τουρκίας-Λιβύης δεν συνάδει με το δίκαιο της θάλασσας και δεν παράγει έννομες συνέπειες για τρίτα κράτη

106

Δημοσιεύθηκε χθες το βράδυ το κείμενο των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 12ης Δεκεμβρίου,.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ενέκρινε συμπεράσματα για την κλιματική αλλαγή, το ΠΔΠ, τη διάσκεψη για το μέλλον της Ευρώπης, τις σχέσεις της ΕΕ με την Αφρική, τον ΠΟΕ και την Τουρκία.

Μεταξύ άλλων, το κείμενο αναφέρει ότι:

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπενθυμίζει τα προηγούμενα συμπεράσματά του της 22ας Μαρτίου και της 20ής Ιουνίου σχετικά με την Τουρκία.

Επαναβεβαιώνει τα συμπεράσματά του της 17ης και 18ης Οκτωβρίου σχετικά με τις παράνομες δραστηριότητες γεώτρησης της Τουρκίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου.

Το μνημόνιο συνεννόησης Τουρκίας-Λιβύης για την οριοθέτηση περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας στη Μεσόγειο παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών, δεν συνάδει με το δίκαιο της θάλασσας και δεν μπορεί να παράγει έννομες συνέπειες για τρίτα κράτη.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επαναβεβαιώνει απερίφραστα την αλληλεγγύη του προς την Ελλάδα και την Κύπρο έναντι των συγκεκριμένων ενεργειών της Τουρκίας.

Δείτε αναλυτικά το κείμενο στο consilium.europa.eu

https://www.lawspot.gr/nomika-nea/ee-mnimonio-synennoisis-toyrkias-livyis-den-synadei-me-dikaio-tis-thalassas-kai-den