Μετά τις καταστροφές… ήρθαν οι ποινές από το Κακουργιοδικείο Λάρισας – Καταδίκες για τον εμπρησμό στο «Blue Lagoon»

170

Η υπόθεση της φωτιάς που είχε προκαλέσει μεγάλες καταστροφές στο καφέ μπαρ «Blue Lagoon», στην παραλία των Αλυκών Βόλου, τον Ιανουάριο του 2015, συζητήθηκε χθες στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο (Κακουργιοδικείο) Λάρισας, όπου κάθισαν στο εδώλιο δύο κατηγορούμενοι, ως υπαίτιοι εμπρησμού του καταστήματος.

Το δικαστήριο έκρινε ένοχους κατά πλειοψηφία (έξι προς μία ψήφο) τους δύο Βολιώτες, έναν 35χρονο ως αυτουργό του εμπρησμού και έναν 64χρονο ως ηθικό και τους επέβαλε συνολική ποινή φυλάκισης στον καθένα 3,5 ετών. Και οι δύο κρίθηκαν ένοχοι για πρόκληση πυρκαγιάς και φθορά ξένης περιουσίας.
Η ποινή στον 35χρονο είναι μετατρέψιμη προς 5 ευρώ ημερησίως, ενώ στον 64χρονο με τριετή αναστολή , ενώ και στους δύο αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου.
Επίσης το δικαστήριο αποφάσισε την άρση των περιοριστικών όρων που τους είχαν επιβληθεί από τον ανακριτή και η αναστολή να μην έχει περιοριστικούς όρους, λόγω της ασκηθείσας έφεσης, καθώς και επιστροφή της εγγύησης που είχαν καταθέσει.

Και οι δύο κατηγορούμενοι αρνήθηκαν κατηγορηματικά την εμπλοκή τους στην υπόθεση εμπρησμού. Αντίθετα ο ιδιοκτήτης του καταστήματος φέρεται να κατέθεσε πως αυτοί ήταν οι δράστες, καθώς ήθελαν να τον εκδικηθούν, επειδή είχε λάβει άδεια για πρακτορείο ΟΠΑΠ, στερώντας την προφανώς από αυτούς.
Η εισαγγελική πρόταση ήταν να τους επιβληθεί συνολική ποινή φυλάκισης 2,5 ετών στον καθένα.
Αρχικά η κατηγορία ήταν κακουργηματικού χαρακτήρα, ωστόσο με την αλλαγή του Ποινικού Κώδικα μετατράπηκε σε πλημμεληματικού.
Η φωτιά στο καφέ μπαρ είχε ξεσπάσει στις 11.15 τη νύχτα της 9ης Ιανουαρίου του 2015, με αποτέλεσμα να καταστραφεί ολοσχερώς ο εξοπλισμός του καταστήματος, με τη ζημιά να υπολογίζεται ότι ξεπερνούσε τις 200.000 ευρώ.

Οι πυροσβέστες είχαν καταφέρει να σώσουν το σπίτι, που βρίσκεται στο πρώτο όροφο της επιχείρησης, αλλά δεν κατοικούνταν.
Η πυρκαγιά είχε αρχίσει από άγνωστη αιτία και παρά την μεγάλη κινητοποίηση των πυροσβεστών με έξι οχήματα και 14 άνδρες, οι φλόγες γρήγορα είχαν πάρει μεγάλες διαστάσεις και «κατάπιαν» το εσωτερικό του καφέ μπαρ.
Η πυρκαγιά είχε σβηστεί λίγο μετά τη μία τα μεσάνυχτα. Προβληματισμό είχε προκαλέσει τότε το γεγονός, ότι το κτίριο δεν ηλεκτροδοτούνταν τον χειμώνα, διότι δεν λειτουργούσε. Επίσης είχαν βρεθεί σημάδια εισόδου από το πλάι της καφετέριας (θάμνους), καθότι η κεντρική είσοδος ήταν κλεισμένη με λαμαρίνες.
Όταν ξέσπασε η πυρκαγιά, δεν υπήρχαν άνθρωποι στο χώρο και δεν κινδύνεψε κανείς. Ο ιδιοκτήτης του καταστήματος είχε καταγγείλει στην Αστυνομία τους δύο κατηγορούμενους ως δράστες του εμπρησμού.

https://www.onlarissa.gr/2019/12/13/meta-tis-katastrofes-irthan-oi-poines-apo-to-kakoyrgiodikeio-larisas-katadikes-gia-ton-emprismo-sto-blue-lagoon/